Tmavý byt po dokonalé proměně: Denní světlo dostali do všech koutů

Architekti z ateliéru DesignPro upravili klasickou developerskou dispozici nevelkého bytu v novostavbě. Z místy tmavého bytu vytvořili světlý prostor pro příjemné bydlení mladé majitelky.
Reklama

foto: DesignPro

Hru se světlem doplnili o hru s tvary. Vznikl byt, propojený různými detaily do moderního působivého celku. Vítězi jsou: světlo, jemnost a neutrální barvy.

Reklama

Dřevěný box uprostřed

„Odebráním dvou příček vznikla volně průchozí dispozice a denní světlo se tak dostane do každého kouta. Byt jsme vzhledem k jeho velikosti navrhli ve světlých tónech šedé, v kombinaci s bílou a přírodními materiály – beton či březové dřevo,“ popisuje hlavní úpravy Ondřej Krynek.

foto: DesignPro

Základním momentem bytu po úpravě je dřevěný box vložený doprostřed bytu. V něm se nachází koupelna, pračka, ale také šatník, úložné prostory, z jiné strany kuchyňská linka, knihovna. Optického odlehčení bytu dosáhli architekti tím, že box není vysoký až po strop.

foto: DesignPro

Použili skleněný profilit

Zajímavý efekt způsobila výměna příčky mezi chodbou a ložnicí za skleněný profilit. Na jedné straně propouští světlo, na straně druhé uchovává intimitu místnosti. Další specialitou ložnice je ručně vytvořený ornament z jemných nepravidelných vlnek v záhlaví postele. Tento efekt je jedním z na první pohled nenápadných detailů, které mají v jistých podmínkách speciální efekt. Stačí tma a osvětlení noční lampou.

foto: DesignPro

Šikmé linie najdete všude

Když se lépe podíváte na fotografie z upraveného bytu, všimnete si jednoho zajímavého detailu, který spojuje celý interiér: diagonální linie. Jsou charakteristické pro několik svítidel, zástěnu, ale najdete je i na vestavěných úložných prostorech. V případě skříní nejde jen o estetický efekt, ale diagonální frézování vytváří alternativu k úchytkám na otevírání.

foto: DesignPro

Živé zpestření

Osvěžujícím způsobem je dekorována stěna, která vede od vchodu až do obýváku. Autoři proměny ji chtěli „rozbít“ něčím nenápadným a zároveň přírodním. Nakonec se rozhodli pro patnáct nástěnných květináčů z hlíny v různých velikostech. Rostou v nich nenáročné sukulenty, tedy o zeleň během celého roku je postaráno i touto zajímavou stěnou.

foto: DesignPro

Hodkovičky ve zkratce

Architektonický ateliér: DesignPro

Autoři: Ing. arch. Zuzana Řepíková, Ondřej Krynek

Lokalita: Hodkovičky, Praha

Realizace: 2018

Podlahová plocha: 52 m2 interiér, 6 m2 lodžie

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: DesignPro

Reklama

Komentovat