V nejvyšším patře historického domu objevili klenot: Dvoupokojový byt s unikátní atmosférou

Architekt Lukas Rungger objevil v italském starém městě Bolzano v nejvyšším patře historického domu doslova klenot.
Reklama
Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Reklama

Starý, částečně zanedbaný prostor, dnes dvoupokojového bytu, měl silné charisma a upoutal architekta na první pohled. Ten v něm viděl velký potenciál a spolu s kolegy ho proměnili na moderní prostor s příjemnou atmosférou.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Na začátku bylo bourání

Byt se nedal přeměnit na moderní bez bourání. Podobně jako v mnoha historických budovách, i tento byt tvořily malé tmavé místnosti. Vybouráním příček architekti noa* network of architecture vytvořili velkou světlou obývací místnost.

Na první pohled vás okouzlí jednotlivé kusy nábytku, které se dají spíše považovat za sochy než za nábytek. Nechybí jim příběh, zvláštní šarm a zejména myšlenka. Na elegantní kus nábytku se proměnilo i schodiště do horního patra.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Vzdušnost a využití prostoru

Přestože je v bytě umně využit každý kousek, působí velmi vzdušně, čistě a příjemně. Prostor pod schody architekti využili na speciální kuchyni. Speciální, protože je vytvořena z několika podobných modulů z dubového dřeva. Celek vytvářejí díky systému „plug-in“. Všechny spotřebiče a i dřez jsou dokonale integrovány do dřevěné konstrukce modulárního systému. Prostor šetří i do výklenku zabudovaná police v obývací části místnosti.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Kolo z vozu

Nás speciální zaujal jídelní stůl. Je totiž vytvořen z kola starého vozu z 19. století, na kterém je položena skleněná deska. Všimněte si, jaký odraz vytvářejí na stole opěradla židlí, a také obraz, který na stropě tvoří lustr v kuchyňské části. Modulárním způsobem je řešena i odpočinková plocha – pohovka. Je sestavena z mnoha čalouněných kostek, které se dají podle potřeby uspořádat jinak.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

V patře je ložnice

Ložnice je velmi útulná. Výhodou je, že z ní lze vyjít na částečně krytou střešní terasu. Výhled nabízí pohled na okolní střechy a panorama hor. Část terasy splňuje funkci zahrady – je pokryta zeleným kobercem a zpestřená okrasnými rostlinami.

Foto: Alex Filz

Foto: Alex Filz

Byt Cloud 54 ve zkratce

Architekti a designéři: noa* network of architecture

Lokalita: Bolzano, Itálie

Realizace: 2012

Obytný prostor: 80 m2

Sabína Zavarská
Foto: Alex Filz

Reklama
Reklama

Komentovat