V severském stylu s příměsí japonského minimalismu: Byt v Karlíně s výhledem na Pražský hrad

Ačkoli to nemusí být na první pohled patrné, byl realizační proces tohoto interiéru poměrně náročný.
Reklama

Koupě bytu ve výstavbě v developerském projektu v Praze Karlíně byla pro investory jasnou volbou zejména díky neopakovatelnému výhledu na Pražský hrad. Přístup developera k prominentnímu klientovy však nebyl rozhodně ideální a náročná komunikace prodloužila celý realizační proces.

Reklama

Původní nelogickou dispozici jsme upravili tak, abychom vyhověli přáním klienta a z orientace bytu vytěžili co nejvíce.

Obývací pokoj, nově situovaný na jihozápad s jedinečným výhledem na Pražský hrad, je propojen s menší pracovnou, sloužící i jako příležitostný pokoj pro hosty.

foto: Filip Györe

Nově realizovaným průchodem v nosné zdi se lze podél výklenku s kuchyní dostat na velkorysou terasu s vířivkou a do dětského pokoje.

foto: Filip Györe

Klidová zóna bytu sestává z ložnice s šatnou a z hlavní koupelny. Ložnice je orientovaná na severozápad a je také propojena s terasou.

foto: Filip Györe

Při tvorbě interiérového designu nám klient ponechal volnou ruku a na vybraném stylu jsme se velmi dobře shodli. Inspirovali jsme se severským stylem s příměsí japonského minimalismu. Přesto že se jedná o luxusní interiér, snažili jsme se, aby nebyl prvoplánově okázalý a působil lehce, ale zároveň útulně.

foto: Filip Györe

Vůdčím jednotícím motivem, který se prolíná celým interiérem, je dubové lamelové obložení. Přivítá nás hned ve vstupní partii, odkud nás dovede do hlavní obytné místnost. Zde se opakuje například jako obložení za televizí nebo ve formě lavice u jídelního stolu. Obložení je také dominantní v obou koupelnách, kde vytváří jedinečnou útulnou atmosféru a efektní kontrastní pozadí pro volně stojící vanu a ostatní zařizovací předměty.

Barevná škála je omezená na bílou a krémovou, které doplňuje textura běleného dubu.

foto: Filip Györe

Tento koncept se poněkud překvapivě podařilo dodržet i v dětském pokoji, kde je předpokládaná větší barevnost nahrazena hravými doplňky a nástěnnou malbou z magnetického nátěru.

Návrh počítá s tím, že si klient výhledově v interiéru umístí umělecká díla a obrazy, které oživí jinak monochromatický interiér.

foto: Filip Györe

Závěrem je nutné poznamenat, že klienti byli opravdu skvělými partnery. A jen díky jejich trpělivosti a pochopení náročného realizačního procesu bylo možné tento interiér dokončit právě tak, jak byl navržen.

foto: Filip Györe

O autorovi:

Architekt Ing. Arch. Jiří Nosek navrhl tento interiér pro galerii Kvalitář, kterou klienti oslovili s prosbou o pomoc při zařizování svého bydlení v Praze. V současnosti autor spolupracuje s kolegyní Ing. Arch. Alenou Valovou ve společném architektonickém ateliéru KVARTÝR.

Foto: Filip Györe

Celá galerie:

Reklama
Reklama

Komentovat