10 kroků, na které byste neměli zapomenout při plánování kuchyně
Plánování kuchyně je největším předpokladem toho, abyste udělali co nejméně chyb a předešli tak finálnímu zklamání. Je však nutné k němu přistupovat komplexně a přizvat si i odbornou pomoc. Nakonec vám bude v nové kuchyni dobře a poslouží mnoho let.
Osobní představy a zvyky
Předtím, než začnete bod po bodu plánovat, je třeba si utřídit, jaké jsou vaše představy a zvyklosti. Odpovězte si na několik důležitých otázek: Vaříte rádi, nebo spíše z povinnosti? Připravujete teplé jídlo každý den, nebo jen svátečně? Kolik členů domácnosti se v kuchyni pohybuje? Pořádáte často velké rodinné posezení, nebo zvete ke stolu jen pár přátel? Děláte si rádi zásoby a nakupujete raději potraviny ve velkém, nebo častěji chodíte na menší nákupy? Jste zvyklí stolovat u velkého jídelního stolu, nebo jíte přímo v kuchyni? Podle toho zjistíte, jak velkou kuchyni potřebujete. Pokud máte rádi zásoby, myslete na samostatnou komoru, v opačném případě vám stačí potravinová skříň.
Promyšlené umístění
Hlavní roli při řešení bydlení sehrává dispozice prostoru, tedy rozložení jednotlivých místností, jejich vzájemná návaznost a orientace na světové strany. Správná dispozice by měla být logická a zejména funkční. Kuchyni je nejvhodnější umístit na severní, případně severovýchodní stranu, protože teplo, které vzniká při vaření, by se na světlé straně ještě více znásobovalo.
Rozdělení zón
Aby byla kuchyň funkční, je důležité správné rozvržení jejích hlavních zón – zóny skladování, pracovní zóny, zóny vaření a pečení a zóny mytí. Jednotlivé zóny je ideální umístit do pomyslného trojúhelníku tak, aby byly navzájem vzdáleny jen pár kroků, přičemž ve středu tohoto trojúhelníku by se měla nacházet pracovní zóna spolu se zónou odkládání nádobí. Součet vzdáleností mezi varnou deskou, chladničkou a dřezem by neměl být kratší než 4 a delší než 7 metrů.
Výběr spotřebičů
Už při projektu domu musíte mít jasnou představu o tom, kde bude nejvhodnější umístění vody, elektrických zásuvek, plynu i odvodu digestoře, a to tak, aby byla vaše kuchyně nejen hezká, ale i funkční. U spotřebičů máte na výběr: volně stojící, nebo vestavné. Volně stojící chladnička je výhodnější, protože má větší objem a různou nabídku velikostí. U vestavěných chladniček máte značně omezené možnosti. Sporák i myčka nádobí jsou lepší zabudované – výhodou je jejich kompaktnost a návaznost na kuchyň. Menší spotřebiče zohledněte v závislosti na možnostech prostoru.
Ergonomie
Co je nejpodstatnější? Přechod mezi dvěma částmi linky by měl mít šířku více než jeden metr a mezi linkou a ostrůvkem 90 centimetrů, pokud se bude v kuchyni pohybovat jeden kuchař. Pro dva je potřeba minimálně 1,2 metru. V případě malých kuchyní je potřebná vzdálenost mezi protilehlými stěnami 2 metry. Výška pracovní plochy a horních skříněk se odvozuje od vaší vlastní výšky a zvyklostí.
Správné vybavení
Ke správné funkčnosti a uživatelskému komfortu kuchyně přispívá také výběr jednotlivých skříněk, polic a jejich vnitřního vybavení – rozdělovníku a dalších systémů na uskladnění potravin a kuchyňského nářadí. Základem je kuchyň dimenzovat tak, abyste vždy měli vše po ruce. V posledních letech je trendem i maximální využití spodních skříněk. Důvodem je designové odlehčení kuchyňské linky v horní části, která se dá pojmout i jako dekorativní. Zajímavé jsou otevřené police a systémy, které dotvoříte dózami s kořením a trvanlivými potravinami nebo menšími dekoracemi. Stále oblíbeným řešením jsou závěsné kolejničky, které se upevňují na kuchyňskou zástěnu. Do stropu nad kuchyňský ostrov si zase můžete instalovat rošt, ze kterého může viset nejpoužívanější kuchyňské náčiní.
Výběr stylu
Dnešní nabídka na trhu je mimořádně bohatá a někdy je problém si vůbec vybrat. Jak si snadno pomoci? Zkuste si sesbírat obrázky kuchyní, které se vám líbí, a sepište si, které prvky byste v kuchyni chtěli mít. Zaměřte se na jednotlivé části, ale i na prostor jako celek. Aby vaše bydlení působilo harmonicky, zařiďte ho v jednom stylu. To platí i při otevřené dispozici, kdy je kuchyň propojená s obývákem. Dejte pozor i na výběr barev oken, dveří, podlah a obkladů.
Materiály
Kuchyň, podobně jako koupelnu, stavíte na jedno i více desetiletí, a proto na materiálech nešetřete. Vyberte si to nejkvalitnější, co si můžete dovolit, aby vaše kuchyně nejen dobře vypadala, ale i dlouho vydržela. Dlouhou životností se vyznačuje například přírodní i umělý kámen, porcelán, většina kovů, měď a nerezová ocel i vysokotlaký laminát. Správné ošetřené dřevo nebo impregnovaný beton jsou také dobrou a moderní volbou.
Správné osvětlení
V neposlední řadě je důležité i osvětlení, které je v kuchyni často nevyhovující. Hlavní zdroj světla proto doplňte dalším osvětlením, například zabudovanými LED svítidly pod horními skříňkami. Platí pravidlo, že celá plocha pracovní desky by měla být osvětlena světlem s intenzitou 250 až 300 lx. Nad jídelní stůl volte takové světlo, které zachová přirozenou barvu jídla. Vhod přijde i možnost ztlumení nebo tzv. náladové světlo na osvětlení konkrétních předmětů, nik či skleněných poliček.
Typ podlahy
Podlaha v kuchyni je jedna z nejvíce namáhaných v rámci celého domu, proto věnujte výběru dostatečnou pozornost. Důležité je zohlednit tři zásadní věci: to, co se vám líbí a hodí k celkovému interiéru, to, jaká je životnost podlahy a jak je náročná na údržbu. Zvolit lze kuchyňskou klasiku – keramiku či laminát, dřevo, korek nebo vinyl. Pokud vás láká něco neokoukaného, sáhněte po betonu nebo zvolte litou podlahu.
TEXT MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO ARCHIV FIREM
ZDROJ časopis HOME
Pěkné kuchyně jsou na obrázcích. Teď ještě vybrat z nich jednu a tu mít doma.