Jak správně vybrat dřez a vodovodní baterii
Téměř v každém receptu najdete pokyn, abyste tu a tu potravinu důkladně omyli. Z toho plyne, že dvojice vodovodní baterie a dřez mají v kuchyni veledůležité postavení. Podívejme se tedy, jak je správně vybrat.
Nerozlučná dvojice
U dřezu trávíte při vaření až dvě třetiny času, kdy zejména omýváte maso a zeleninu nebo bylinky. A přesto, že v mytí nádobí dominují myčky, starý dobrý dřez je pořád nenahraditelný. Není ovšem jen funkčním prvkem. Může vaši kuchyň esteticky výrazně vylepšit, nebo celkový vzhled dost pokazit. Stejné je to i s dřezovou baterií. Není to pouhý komponent, z kterého vytéká voda, ale důležitá součást celého komplexu kuchyně.
Při jejich výběru se přikloňte ke kvalitě, ať už je to v případě dřezu kvalitní nerez, keramika nebo tolik oblíbený umělý kámen, a u baterií pak pochromovaná mosaz, matný nikl nebo titan. Kvalitní materiál se bude dobře udržovat a dřez i baterie budou dlouho vypadat dobře.
Naopak nekvalitní výrobky vám mohou přinést do budoucna spoustu starostí a problému přes různé praskliny, usazování nečistot až po nedostatečně zajištěnou hygienu. Hledejte tedy na trhu renomované výrobce a nelitujte vynaložených financí. Výběr potom nebude limitován pouze praktickými aspekty a trvanlivostí daného materiálu, ale budete mít volnost ve volbě podle vašeho vkusu a estetického cítění.
Odborník radí
Potravinovou skříň, nebo spižírnu?
Chystáte se na novou kuchyň a na internetu jste našli spoustu „vychytávek“ v kuchyních? Co se řeší poměrně často, je, zda si nechat udělat spižírnu jako místnost, nebo zda je vhodná spížní skříň. Vzhledem k ergonomii a plynulosti pohybu po kuchyni při vaření, doporučuji raději místo spižírny využít široké možnosti a velké spektrum řešení potravinových skříní.
Potravinová skříň, která poskytuje spoustu úložného prostorua rovněž přístupu k uloženým předmětům ze všech stran – to je Space Tower firmy Blum. Díky speciálním pantům s velkým úhlem otevření až 155° máte výborný výhled ze všech stran. I když potravinová skříň končí obvykle sestavu u stěny, je výborný přístup zpředu a z jedné strany.
Praktickou potravinovou skříň Space Tower firmy Blum – s dvířky a variabilně naplánovatelnými vnitřními výsuvy – je možné realizovat v jakékoli výšce, libovolné šířce (doporučujeme od 400 do 900 mm) a hloubce až 650 mm. V případě Space Tower můžete využít všechny typy kování ze standardního sortimentu firmy Blum. Nejčastěji je využíván Tandemboxantaro nebo Legrabox.
Box systémy zajistí jednotný design ve všech skříňkách v kuchyni a zároveň také spoustu prostoru pro individuální pojetí a uspořádání. Není tedy nutné měnit design vnitřního prostoru skříněk a tyto skříně řešit nějak jinak.
Novinku představuje varianta designu Legrabox free se zásuvnými prvky ze skla. Výsledkem je vzdušný, lehký, otevřený vzhled, díky kterému ještě lépe vidíme na uložené předměty.
Rozhodně doporučuji nešetřit a nechat si namontovat kvalitní kování Blum, na které je doživotní záruka.
Granitové dřezy
Dřezy z granitu jsou stále populárnější. Jsou snadné na údržbu a vyrábějí se v různých barvách a tvarech. Někteří výrobci používají technologie, díky nimž jejich výrobky získávají nadstandardní kvalitu. Dřezy jsou pak přirozeně antibakteriální, na jejich povrchu se neusazují nečistoty a dlouho si udrží svůj počáteční vzhled.
Nerezové dřezy
Nerezové dřezy jsou vyráběny ve více povrchových úpravách. Nejčastěji se setkáváme s přírodním provedením, kdy se nerezový plech už dále neupravuje a má polomatný vzhled. V nabídce jsou také tzv. tkané struktury nebo kartáčovaný povrch. Nerezový povrch je upravený k dosažení matného vzhledu a snadné údržby. Nejkomplikovanější na čištění budou leštěné úpravy, protože docílit permanentního lesku něco stojí.
Nerezových materiálů existuje mnoho kvalitativních tříd a je dobré zvolit tu nejvyšší. Poznáte ji podle tloušťky plechu – čím silnější, tím odolnější vůči promáčknutí, když vám nešikovně upadne do dřezu těžké nádobí.
PŘIPRAVILA: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM
ZDROJ: časopis HOME