Zdroj: Shutterstock

Nejšpinavější místa v kuchyni, na která často zapomínáme. Nedejte bakteriím a špíně šanci se šířit

17. 10. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Kuchyň je srdcem každého domova. Je to místo, kde se připravují jídla, ale také kde se rodí společenské interakce a nezapomenutelné chvíle. I když se snažíme udržovat kuchyň čistou a uspořádanou, některá místa se mohou stát nečekanými ohnisky bakterií a špíny. V tomto článku se podíváme na pět nejšpinavějších míst v kuchyni, na která byste si měli dát pozor.

Dřez

Dřez je jedním z nejvytíženějších míst v kuchyni. Každý den přichází do kontaktu s jídlem, nádobím a vodou, a právě proto je ideálním místem pro vznik bakterií. Zbytky jídla, tuk a další nečistoty se mohou hromadit v odtoku, což může vést k nepříjemným zápachům a zdravotním rizikům. Aby byl dřez čistý, pravidelně ho myjte a dezinfikujte. Nezapomínejte ani na čištění odtoku, kde se mohou usazovat zbytky jídla.

Přečtěte si také:
Sporák a digestoř budou opět zářit čistotou! S jedlou sodou a octem se zbavíte i připálené mastnoty

Kuchyňské skříňky

Kuchyňské skříňky jsou dalším místem, které si zaslouží vaši pozornost. Mnoho lidí si neuvědomuje, že na vnitřních stranách skříněk se může hromadit prach, mastnota a zbytky jídla. Tyto nečistoty mohou být lákadlem pro hmyz a jiné škodlivé organismy. Proto je důležité pravidelně skříňky otevírat a kontrolovat jejich stav. Pravidelným čištěním a dezinfikováním vnitřních ploch skříněk předejdete nežádoucím překvapením.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že na vnitřních stranách skříněk se může hromadit prach, mastnota a zbytky jídla.

Mnoho lidí si neuvědomuje, že na vnitřních stranách skříněk se může hromadit prach, mastnota a zbytky jídla. Zdroj: Shutterstock

Lednice

Lednice je místo, kde skladujeme potraviny, a proto by měla být vždy čistá. Mnozí z nás však zapomínají na pravidelnou údržbu. Zbytky jídla, rozlité tekutiny a zapáchající potraviny mohou vytvořit ideální podmínky pro růst bakterií. Je důležité pravidelně kontrolovat obsah lednice a zbavovat se potravin, které nejsou čerstvé. Nezapomeňte také na čištění vnitřních polic a dveří lednice, abyste předešli šíření zápachu a nečistot.

Digestoř

Digestoř je často opomíjeným místem při údržbě kuchyně. Jeho úkolem je odstraňovat páru, kouř a pachy z vaření. Při této činnosti se na něm však hromadí mastnota a nečistoty. Pokud se digestoř pravidelně nečistí, může to vést ke snížení její účinnosti. Doporučuje se čistit filtry a vnější plochy digestoře alespoň jednou za měsíc, aby byla zajištěna její optimální funkčnost.

Digestoř je často opomíjeným místem při údržbě kuchyně.

Digestoř je často opomíjeným místem při údržbě kuchyně. Zdroj: Shutterstock

Kávovar

Kávovar je pro mnohé nezbytností, ale i tento spotřebič si zaslouží důkladnou péči. Zbytky kávy a vodní kámen se mohou hromadit uvnitř, což může ovlivnit chuť vaší oblíbené kávy a vytvořit příznivé podmínky pro růst bakterií. Pravidelné čištění kávovaru je důležité pro zachování jeho výkonu a hygieny. Nezapomeňte na čištění nádob a filtrů, abyste si mohli vychutnat skvělou kávu bez obav.

Pravidelné čištění kávovaru je důležité pro zachování jeho výkonu a hygieny.

Pravidelné čištění kávovaru je důležité pro zachování jeho výkonu a hygieny. Zdroj: Shutterstock

FOTOGALERIE

Text: Jiří Lopatka
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.genialetricks.de/kueche-putzen-5-orte-von-bakterien/63741678714399

Kategorie: Kuchyně
Tagy: cisteni dřezy kavovar kuchyňská linka Lednice
Sdílejte článek

Diskuze