Jak se vyhnout chybám při plánování kuchyně?
Zdroj: Shutterstock

Plánujete si vysněnou kuchyni? Toto je 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí při jejím zařizování

11. 02. 2025
Diskuze (0)
Sdílet

Plánování kuchyně je umění, které vyžaduje promyšlená rozhodnutí. Podívejme se na nejčastější chyby při navrhování kuchyňského prostoru. Jak správně rozložit zóny na přípravu jídla, vaření a mytí, aby každodenní používání kuchyně bylo nejen efektivní, ale i příjemné? Kterým chybám se vyhnout?

1. Nesprávné rozložení

Dobře naplánovaná kuchyně zvyšuje efektivitu a zjednodušuje každodenní používání. Lépe se vám v ní vaří, peče, ale i organizuje nádobí či potraviny. Nedoporučujeme vám plánovat „od stolu“, ale vyzkoušet si některé návrhy naživo – například v prodejnách nábytku. Nejdůležitějším momentem praktického rozdělení prostoru je vytvoření tří základních zón: na přípravu jídla, na samotné vaření nebo pečení a na mytí nádobí.

2. Nezohledníte výšku členů rodiny

Příjemná a praktická moderní kuchyně musí být ergonomická. To znamená, že se vám v ní bude dobře fungovat, ať děláte cokoli – ať už vaříte, uklízíte, jíte, nebo jen trávíte volný čas. Ignorování ergonomie může vést k nepohodlí nebo zdravotním problémům, proto je důležité umisťovat prvky jako dřez nebo sporák na místa, kde jejich používání bude nejpohodlnější. Neméně důležitá je výška pracovních ploch. Ta by se měla odvíjet od vzrůstu osob, které je používají.

Příjemná a praktická moderní kuchyně musí být ergonomická.

Příjemná a praktická moderní kuchyně musí být ergonomická. Zdroj: Shutterstock

Jak vysoká má být kuchyňská linka?

Standardní výška kuchyňské linky je přibližně 91 cm. Tato výška se považuje za ergonomicky vhodnou pro většinu lidí, protože umožňuje pohodlné používání bez nadměrného ohýbání nebo natahování. Je navržená tak, aby se snadno shodovala s výškou běžných kuchyňských spotřebičů a skříněk, což zjednodušuje plánování a vytváří v kuchyni jednotný vzhled.

Přečtěte si také:
Malá kuchyně, velký styl: 7 chytrých triků, jak z menších rozměrů vytěžit co nejvíc

Jak vysoký má být kuchyňský ostrůvek?

Kuchyňské ostrůvky mají též standardní výšku okolo 91 cm. Pokud ostrůvek plánujete používat i ke stolování nebo jako bar, doporučuje se zvýšená výška přibližně 107 cm, aby poskytl pohodlné sezení na barových židlích.

Samozřejmě, volba výšky by měla záviset i na osobních potřebách a preferencích. Například v domácnostech s dětmi nebo osobami s omezenou mobilitou je vhodné upravit výšku linky nebo ostrůvku tak, aby byla přístupná pro všechny uživatele. Někdy se používají i nastavitelné systémy nožiček nebo kolečka na ostrůvcích, což umožňuje přizpůsobit výšku podle aktuálních potřeb.

Náš tip: Pokud máte menší děti nebo obyvatele s nižším vzrůstem, nechte si vyrobit část pracovní desky v ideální výšce pro ně. Nevěřili byste, ale kvůli výšce kuchyňské linky vzniká i nejedna manželská hádka. Takže jestli jste oba dva v kuchyni aktivní a je mezi vámi výrazný výškový rozdíl, rozdělte pracovní plochy na dvě části – například nižší kuchyňská linka a vyšší ostrůvek, nebo naopak.

3. Špatně umístěné klíčové spotřebiče

Pro plynulý chod kuchyně je důležité především umístění sporáku, trouby, dřezu a myčky nádobí. Při nesprávném umístění vznikají zbytečné komplikace (navíc nemusí být viditelné hned), jako je špatná dostupnost, snížená efektivita nebo vzájemné rušení jejich funkcí. Ideálně by měl být každý spotřebič umístěný tak, aby byl snadno přístupný a zároveň nebránil v pohybu po kuchyni či v dalších aktivitách.

Vhodná výška pro troubu. Vestavěné trouby si dnes můžete umístit na různá místa kuchyňské linky, samozřejmě je třeba na to myslet už při jejím návrhu. Opět je důležitá vaše výška jako uživatele nebo uživatelů spotřebiče. Umístění trouby v nevhodné výšce může způsobit problémy při manipulaci s těžkými jídly, a zvýšit tak riziko popálení. Ideální výška trouby by měla být taková, abyste pohodlně viděli dovnitř a mohli bezpečně manipulovat s potravinami. Trouba by neměla být příliš blízko země, abyste se nemuseli zbytečně předklánět.

Umístění sporáku. Sporák by měl být umístěn daleko od oken nebo dveří, kde může proud vzduchu ovlivnit plamen nebo rozptylovat teplo. Myslete na to, že nad sporákem, zejména nad plynovým, by mělo být dostatečné větrání, což snižuje riziko hromadění škodlivých plynů i výparů.

Umístění myčky nádobí. Ideální je najít pro myčku místo v blízkosti dřezu, tak bude jednodušší instalace odtoku i přívodu vody a bude se vám mnohem snadněji vkládat či vyndávat nádobí. Pozor na to, aby myčka nádobí neblokovala přístup k dřezu nebo k odpadu.

Umístění trouby v nevhodné výšce může způsobit problémy při manipulaci s těžkými jídly.

Umístění trouby v nevhodné výšce může způsobit problémy při manipulaci s těžkými jídly. Zdroj: Shutterstock

4. Podceněná bezpečnost

Přiznejme si, někdy v zájmu zjednodušení nebo designu sáhneme i po méně bezpečném řešení. Ještě horší je ignorovat pravidla bezpečné instalace nebo umístění. Tato opatření určitě nezanedbejte:

Vzdálenost od hořlavých materiálů. Ujistěte se, že všechny teplé spotřebiče, jako jsou trouby a sporáky, jsou dostatečně vzdálené od hořlavých materiálů, včetně kuchyňských utěrek, závěsů nebo dřevěných skříněk.

Větrání. Při instalaci spotřebičů produkujících teplo nebo páru, jako jsou trouby nebo myčky nádobí, je třeba zajistit dostatečné větrání. To pomáhá odvádět přebytečné teplo a páru mimo obytný prostor a snižuje riziko vzniku plísní nebo jiných problémů týkajících se vlhkosti.

Elektrická bezpečnost. Při připojování spotřebičů k elektrické síti se ujistěte, že používáte správné typy kabelů a zásuvek. Vyhýbejte se přetížení elektrických obvodů a vždy používejte zásuvky s uzemněním, zejména v blízkosti zdrojů vody. Pozor, plynový sporák musí připojit plynař.

Stabilita. Spotřebiče by měly být správně a bezpečně nainstalované, aby nedošlo k jejich nechtěnému posunu nebo převrácení během používání. Toto je obzvlášť důležité u těžkých spotřebičů, jako jsou ledničky a sporáky.

Přístupnost a ergonomie. Instalujte spotřebiče tak, aby byly snadno přístupné bez nutnosti nadměrného předklánění nebo natahování. To snižuje riziko zranění způsobených nesprávnou manipulací.

Bezpečnostní prvky. Pokud máte doma malé děti, vyberte si spotřebiče s bezpečnostními funkcemi, jako je automatické vypnutí, bezpečnostní zámek nebo alarm.

5. Špatně zvolené rozměry spotřebiče

Obzvláště při kontrole rozměrů nového spotřebiče se vyplatí dodržovat pravidlo dvakrát měř a jednou řež. Pokud špatně přeměříte rozměr vestavěného spotřebiče a už jste nechali vyrobit linku na míru, budete mít problém navíc. Podobně i v případě nevyměřené nebo špatně vyměřené plochy na volně stojící spotřebič.

Obzvláště při kontrole rozměrů nového spotřebiče se vyplatí dodržovat pravidlo dvakrát měř a jednou řež.

Obzvláště při kontrole rozměrů nového spotřebiče se vyplatí dodržovat pravidlo dvakrát měř a jednou řež. Zdroj: Shutterstock

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyňská linka planovani
Sdílejte článek

Diskuze