Uspořádání kuchyně: Desatero správného navrhování
I navzdory pomoci techniky může být práce v kuchyni velmi únavná. Dobrou organizací prostoru se však dá vyhnout zbytečným pohybům, obcházení i různým kolizím.
Ergonomie není jen záležitost logiky, je to hlavně otázka pohodlí. Je to vztah mezi člověkem a zařízením. Ergonomicky správně uspořádaný prostor nám usnadňuje každodenní život, zvyšuje náš komfort, dokonce může vést k lepšímu zdraví. I v kuchyni je správné uspořádání jednotlivých zón a dodržování standardních vzdáleností prvním předpokladem, aby se práce v ní stala potěšením.
Minimální vzdálenosti
Základním pravidlem správného návrhu kuchyně je logické uspořádání jejích tří hlavních zón: úložné (spíž, chladnička), mycí (dřez, myčka nádobí) a varné (varná deska). Jejich správné řazení by přitom mělo vyplývat z přirozené logiky a následnosti činností v kuchyni: vyndáme suroviny z chladničky, položíme je na pracovní plochu, umyjeme, zpracujeme (očistíme, nakrájíme atd.) a vaříme.
Při ideálním uspořádání kuchyně by měly být tyto tři zóny oddělené pracovní plochou, přičemž maximální plocha pracovní desky by měla být mezi dřezem a varnou deskou, kde probíhá příprava na vaření. Při práci by nám nemělo nic překážet a pohyb k zařizovacím prvkům by měl být přímý. V opačném případě je potřebné udělat změnu v prostoru.
Desatero správného navrhování
- Zařizovací prvky se umisťují podle postupnosti práce – chladnička, dřez, varná deska.
- Po obou stranách dřezu a varné desky by měla být pracovní plocha.
- Největší pracovní plocha má být mezi dřezem a varnou deskou.
- Chladnička má být na kraji kuchyňské linky. Z praktických důvodů by měla být zároveň nejblíže ke dveřím do místnosti.
- V blízkosti dřezu má být místo na odpadkový koš (obvykle se umisťuje do dřezové skříňky) a na myčku nádobí.
- Důležitý je dostatek dobře dostupných odkládacích prostor.
- Součástí kuchyně by měla být dostatečně velká a snadno přístupná potravinová skříň.
- Vaření je jednodušší, pokud jsou varná deska a trouba umístěny samostatně.
- Pokud je vestavěná trouba umístěná ve výšce očí, manipulace je méně namáhavá.
- U rohových skříněk linky je nutné se zaměřit na efektivní využití a dobrou dostupnost.
Text a schémata: Lucia Mészárová
Foto: Ashley Harrison, John Lewis a Jane Beiles
Zdroj: časopis HOME