Uspořádání kuchyně: Desatero správného navrhování

10. 11. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

I navzdory pomoci techniky může být práce v kuchyni velmi únavná. Dobrou organizací prostoru se však dá vyhnout zbytečným pohybům, obcházení i různým kolizím.

Ergonomie není jen záležitost logiky, je to hlavně otázka pohodlí. Je to vztah mezi člověkem a zařízením. Ergonomicky správně uspořádaný prostor nám usnadňuje každodenní život, zvyšuje náš komfort, dokonce může vést k lepšímu zdraví. I v kuchyni je správné uspořádání jednotlivých zón a dodržování standardních vzdáleností prvním předpokladem, aby se práce v ní stala potěšením.

kuchyň

Zdroj: Jane Beiles

Minimální vzdálenosti

Základním pravidlem správného návrhu kuchyně je logické uspořádání jejích tří hlavních zón: úložné (spíž, chladnička), mycí (dřez, myčka nádobí) a varné (varná deska). Jejich správné řazení by přitom mělo vyplývat z přirozené logiky a následnosti činností v kuchyni: vyndáme suroviny z chladničky, položíme je na pracovní plochu, umyjeme, zpracujeme (očistíme, nakrájíme atd.) a vaříme.

Při ideálním uspořádání kuchyně by měly být tyto tři zóny oddělené pracovní plochou, přičemž maximální plocha pracovní desky by měla být mezi dřezem a varnou deskou, kde probíhá příprava na vaření. Při práci by nám nemělo nic překážet a pohyb k zařizovacím prvkům by měl být přímý. V opačném případě je potřebné udělat změnu v prostoru.

ergonomie kuchyne

Zdroj: Lucia Mészárová

ergonomie kuchyne

Zdroj: Lucia Mészárová

Desatero správného navrhování

  1. Zařizovací prvky se umisťují podle postupnosti práce – chladnička, dřez, varná deska.
  2. Po obou stranách dřezu a varné desky by měla být pracovní plocha.
  3. Největší pracovní plocha má být mezi dřezem a varnou deskou.
  4. Chladnička má být na kraji kuchyňské linky. Z praktických důvodů by měla být zároveň nejblíže ke dveřím do místnosti.
  5. V blízkosti dřezu má být místo na odpadkový koš (obvykle se umisťuje do dřezové skříňky) a na myčku nádobí.
  6. Důležitý je dostatek dobře dostupných odkládacích prostor.
  7. Součástí kuchyně by měla být dostatečně velká a snadno přístupná potravinová skříň.
  8. Vaření je jednodušší, pokud jsou varná deska a trouba umístěny samostatně.
  9. Pokud je vestavěná trouba umístěná ve výšce očí, manipulace je méně namáhavá.
  10. U rohových skříněk linky je nutné se zaměřit na efektivní využití a dobrou dostupnost.
ergonomie kuchyne

Zdroj: Lucia Mészárová

ergonomie kuchyne

Zdroj: Lucia Mészárová

ergonomie kuchyne

Zdroj: Lucia Mészárová

Text a schémata: Lucia Mészárová
Foto: Ashley Harrison, John Lewis a Jane Beiles
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň kuchyně s ostrůvkem kuchyňská linka
Sdílejte článek

Diskuze