Jak využít každý centimetr v kuchyni
Kuchyň v malém prostoru je útulná a příjemná. Na to, abyste se tak v ní cítili, je potřeba propojit její vizuální stránku s funkčností. Řešením je pečlivé plánování, dobrý výběr nábytku a doplňků tak, abyste využili každý centimetr.
Na maximum
Každá kuchyň – ať už je malá, nebo velká – slouží třem účelům: chceme v ní vařit, ukládat a též posedět si s blízkými nebo jen tak relaxovat. V malém prostoru je nutné, aby věci sloužily alespoň ke dvěma účelům. K přípravě jídla potřebujeme dostatek prostoru. Pokud ho kuchyňský kout neposkytuje, použijte prostě jídelní stůl. Vybírejte raději vestavěné spotřebiče než volně stojící, protože tak optimálně využijete prostor. Na velké množství kuchyňských pomůcek a nádobí využívejte stěny. Na poličky, závěsné systémy či regály se toho vejde dost.
Malou kuchyň je potřeba i opticky zvětšit, a to správnou volbou barev. Nábytek a podlaha by měly být ve světlých barvách, bude v ní více světla. Otevřený systém má jen jedinou nevýhodu – je potřeba dodržovat pořádek a čistotu.
PŘIPRAVILA: MIROSLAVA MACEKOVÁ
Zdroj: časopis HOME