Čím si starý a vlhký byt v přízemí získal nové majitele?

Co potřebují dva světoběžníci pro šťastný a klidný pobyt ve městě, které je okouzlilo? Příjemné bydlení. Netřeba velký prostor, ale správné uspořádání.
Reklama

Zde je důkaz, že i ze starého ponurého malého bytu v přízemí může být hnízdo lásky, inspirace a radosti.

Reklama

Foto: Jan Hora

Foto: Jan Hora

V přízemí a vlhký až ke stropu

Architekty z ateliéru ORA oslovil pár světoběžníků s požadavkem rekonstrukce malého bytu ve starém městě, který je okouzlil. Znojmo si je získalo okamžitě a už při druhé návštěvě neváhali a investovali do bytu. Nepatřil do kategorie příliš oblíbených, protože se nacházel v přízemí starého domu a měl zvlhlé stěny až po strop. Velkou výhodou však byl fakt, že má vlastní dvůr, ve kterém převládá stín.

Foto: Jan Hora

Foto: Jan Hora

Ušitý na míru: Neobvyklý jako majitelé

Jelikož rekonstrukce bytu byla ušitá přímo na míru nevšednímu páru, nachází se zde několik ojedinělých řešení. V bytě nenajdete běžnou koupelnu, ta je ukrytá za příčkou – paravánem přímo v ložnici. Díky tomuto řešení bylo možné ponechat odhalenou původní malbu na stropě jako celek. Kromě nevšední atmosféry, kterou byt po přeměně šíří, překvapuje kombinací moderních prvků a odkazů na minulost – odhalené zdivo, výklenky, původní strop v ložnici. V bytě našlo místo i několik recyklovaných prvků z jiných znojemských domů, které lidé běžně vyhazují (fragment dlažby, dveře a podobně).

Foto: Jan Hora

Foto: Jan Hora

Pryč s vlhkostí

Důležitými úpravami, které museli architekti řešit, byly konstrukční změny. Nezbytností bylo vybudování provětrávané podlahy, chemická injektáž a sanační omítky. Vlhkost a klima v bytě hlídají vlhkostní čidla, i když nejsou majitelé doma.

„Navzdory všem náročným opatřením jsme se snažili zachovat původní atmosféru bytu. Ponechali jsme původní okna, odhalili stropní malbu a odstranili všechny přebytečné příčky. Většina nábytku je vytvořena na míru, postel má efekt levitující nad zemí. Na podlahách je čedičová dlažba orámovaná světlou cementovou stěrkou,“ popisují proměnu autoři projektu.

Foto: Jan Hora

Foto: Jan Hora

Byt pro dva ve zkratce

architektonické studio: ORA (originální regionální architektura)

architekti: MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Jan Hora, Ing. arch. Jan Veisser

lokalita: Znojmo

projekt: 2016

realizace: 2018

rozloha: 55 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jan Hora

Reklama
Reklama

Komentovat