Architektura domu se podřídila působivému výhledu

Architektura tohoto domu je podřízena působivému výhledu – díky rozsáhlým transparentním stěnám v hlavních obytných místnostech téměř nevnímáte hranici mezi interiérem a exteriérem.
Reklama

Na půlkruhovém pozemku kdysi stál pro tuto oblast běžný přízemní dům z roku 1955, orientovaný rovnoběžně se svahem, se sedlovou střechou, podkrovím a dominantním vikýřem. Rodiče investora dům v roce 1987 kvůli rozrůstající se rodině rozšířili o přístavbu v postmodernistickém stylu.

Hra barev. Fasáda s výrazným odstínem červeného vína kontrastuje s bílými stěnami přízemí, které odlehčují velké plochy skla. Přesahy podporují dojem, jako by se poschodí domu vznášelo nad kopcem. Příjemným detailem jsou subtilní okenní rámy s matným šedým strukturovaným povrchem. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Hra barev. Fasáda s výrazným odstínem červeného vína kontrastuje s bílými stěnami přízemí, které odlehčují velké plochy skla. Přesahy podporují dojem, jako by se poschodí domu vznášelo nad kopcem. Příjemným detailem jsou subtilní okenní rámy s matným šedým strukturovaným povrchem. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Aby se získal prostor pro osazení skrytého venkovního stínění, okna se musela zapustit hlouběji do fasády opláštěné cementovláknitými deskami.

Pískovcové terasy a zídky tvarově vycházejí z půlkruhového půdorysu pozemku. Architekt do nich harmonicky zakomponoval i původní stromy a zeleň.

Odvážně originální návrh

Myšlenku na další rekonstrukci majitel velmi rychle přehodnotil – náklady by byly stejné jako na novostavbu, navíc s omezeními v dispozici i vzhledu. Oslovil tedy čtyři architektonické kanceláře z okolí a ponechal jim při návrhu nového domu poměrně volné ruce. Požadavky omezil jen na počet osob, transparentnost, otevřenost, moderní ponětí a energetickou efektivnost. Nakonec zvítězil originální a  odvážný koncept firmy Ladleif Architekten z města Kassel – architekt Meinrad Ladleif navrhl budovu ve tvaru dlouhého hranolu, osazenou kolmo na svah, přičemž asi třetina délky objektu se v podstatě vznáší nad kopcem. Hlavní obytné zóny jsou umístěny v přední části domu ve dvou úrovních nad sebou – kuchyň v přízemí a obývací pokoj v poschodí – tak, aby byl z obou výhled na město pod kopcem.

Výhled jako z letadla. Na jihovýchod se pod kopcem rozprostírá město Warburg, na obzoru se z jinak rovinaté oblasti Warburger Börde zvedá pozůstatek někdejší sopky se zříceninou hradu Desenberg. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Výhled jako z letadla. Na jihovýchod se pod kopcem rozprostírá město Warburg, na obzoru se z jinak rovinaté oblasti Warburger Börde zvedá pozůstatek někdejší sopky se zříceninou hradu Desenberg. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

„Zapíchnutý do svahu.“ Dům ve tvaru dlouhého hranolu stojí kolmo na svah a asi třetina jeho délky jako by se vznášela nad kopcem. Z obou podlaží tak poskytuje svým obyvatelům maximum z podmanivého výhledu, který se z pozemku nabízel. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

„Zapíchnutý do svahu.“ Dům ve tvaru dlouhého hranolu stojí kolmo na svah a asi třetina jeho délky jako by se vznášela nad kopcem. Z obou podlaží tak poskytuje svým obyvatelům maximum z podmanivého výhledu, který se z pozemku nabízel. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Harmonie a kontrasty

Fasádu domu rozehrávají různorodé plochy, které tvarově střídmý objekt nejen oživují, ale i naznačují existenci rozličných zón za jeho stěnami. Horní podlaží s obývacím pokojem a hlavní ložnicí má odvětrávanou fasádu z eternitových panelů v barvě červeného vína, kterou doplňuje tmavošedý odstín okenních profilů. V přízemí, kde se nachází hlavní vstupní zóna a prostorná kuchyň s jídelnou, se zase střídají transparentní a neprůhledné bílé plochy. Kuchyň se směrem do údolí otevírá nárožím zaskleným na výšku celého podlaží, které umožňuje působivý výhled do krajiny. Z kuchyně a jídelny je na dohled také vstup na pozemek. Zpředu je dům usazen na jakémsi podstavci, který pod kuchyní a přilehlou terasou vytváří prostor na zázemí a garáž. „Podstavec“ a terasy jsou, stejně jako staré opěrné zdi ve svahu kolem pozemku, obloženy pískovcem z řeky Weser – pomocí tradičního materiálu tak architekt spojil novostavbu s původním prostředím.

Bez bariér. Technologicky sofistikovanou stěnu mezi kuchyní a sousedící terasou tvoří kombinace posuvných dveří a pevných zasklených ploch fasádního systému Schüco. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Bez bariér. Technologicky sofistikovanou stěnu mezi kuchyní a sousedící terasou tvoří kombinace posuvných dveří a pevných zasklených ploch fasádního systému Schüco. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Profily pevných častí jsou zapuštěné do úrovně země, pohyblivé plochy jsou vedené na kolejnicích vsazených do podlahy.

Prolínání vnitřního a venkovního prostoru podpořil i jednotný materiál na podlahách v interiéru a exteriéru – v poschodí vybral architekt tvrdé a odolné dubové desky, v přízemí čedičové. Podtrhují pocit svěžesti a soukromí. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Prolínání vnitřního a venkovního prostoru podpořil i jednotný materiál na podlahách v interiéru a exteriéru – v poschodí vybral architekt tvrdé a odolné dubové desky, v přízemí čedičové. Podtrhují pocit svěžesti a soukromí. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Zasklená část střechy zabezpečuje dostatek denního světla.

Efektivně, elegantně

Vedle funkčnosti a vzhledu se při návrhu kladl důraz i na energetickou efektivnost a udržitelnost. Majitel chtěl využívat obnovitelné zdroje energie, přičemž nestál o závislost na jediném zdroji. Řešením byla kombinace kotle na pelety a plynového kondenzačního kotle, ve spojení s podlahovým vytápěním. Teplou vodu po celý rok zabezpečují solární kolektory na ploché střeše a o energeticky hospodárný přísun čerstvého vzduchu do obytných místností se stará decentralizovaný větrací systém s rekuperací tepla, integrovaný do fasády. Na nízké spotřebě energie na vytápění má však zásluhu nejen rekuperace, ale i obvodové konstrukce se špičkovými parametry.

V kuchyni v přízemí má člověk pocit téměř jako v kokpitu i díky dvěma zaskleným stěnám sbíhajícím se v rohu místnosti. Hranice mezi interiérem a exteriérem je tu nejen téměř neviditelná, ale za pomoci posuvných skleněných stěn také snadno překonatelná. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

V kuchyni v přízemí má člověk pocit téměř jako v kokpitu i díky dvěma zaskleným stěnám sbíhajícím se v rohu místnosti. Hranice mezi interiérem a exteriérem je tu nejen téměř neviditelná, ale za pomoci posuvných skleněných stěn také snadno překonatelná. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

V kuchyni v přízemí má člověk pocit téměř jako v kokpitu i díky dvěma zaskleným stěnám sbíhajícím se v rohu místnosti. Hranice mezi interiérem a exteriérem je tu nejen téměř neviditelná, ale za pomoci posuvných skleněných stěn také snadno překonatelná. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

V kuchyni v přízemí má člověk pocit téměř jako v kokpitu i díky dvěma zaskleným stěnám sbíhajícím se v rohu místnosti. Hranice mezi interiérem a exteriérem je tu nejen téměř neviditelná, ale za pomoci posuvných skleněných stěn také snadno překonatelná. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG

Energetická efektivita i díky špičkovému zasklení

U zasklených ploch byly jasnou volbou tepelně izolované hliníkové profily německé značky Schüco, které ve spojení s izolačním trojsklem dosahují výborných hodnot součinitele prostupu tepla (Ug 0,7 W/m²K; Uw < 1,0 W/m²K). Navíc splnily i všechny ostatní požadavky: elegantní úzké rámy, automatizované ovládání a jednotný minimalistický vzhled nejen u oken, ale i dveří, pevných zasklení a stropních světlíků. Jelikož jednotlivé elementy mají přímo impozantní rozměry, s čímž souvisí i velká hmotnost skleněných tabulí (až 500 kg), zásadní byly i vysoké nároky na statickou únosnost rámů.

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys poschodí

Půdorys poschodí

Dům v kostce

Rodinný dům ve Warburgu, Německo

Architekt: Meinrad Ladleif
Realizace: Budo Metallbau GmbH, Warburg-Dösssel
Užitková plocha: 280 m2/2 podlaží
Konstrukce: Betonové obvodové stěny s venkovním zateplením (v přízemí 16 cm, v poschodí 20 cm) a zavěšenou odvětrávanou fasádou z cementovláknitých panelů
Výplně otvorů: hliníkové s trojsklem (pevné a střešní zasklení, okenní a dřevěné systémy i posuvně-zvedací dveře s motorovým pohonem skrytým v rámu od firmy Schüco), protisluneční ochrana externími žaluziemi
Energetický koncept: kotel na pelety v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem (záložní zdroj), solární kolektory na ohřev vody, podlahové vytápění v celém domě, decentralizovaný větrací systém s rekuperací tepla v obytných částech domu integrovaný ve fasádě. Celková spotřeba energie cca 66 kWh/m² a, primární energie cca 18 kWh/m²

Meinrad Ladleif
Ladleif Architekten BDA, Kassel
www.ladleif-architekten.de

TEXT ERIKA KUHNOVÁ VE SPOLUPRÁCI S SCHÜCO INTERNATIONAL KG
FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG A LADLEIF ARCHITEKTEN
ZDROJ časopis HOME, 04/20105, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat