Atriový rodinný dům se zelenou střechou a kamennou fasádou

Atriový dům s kamennou fasádou působí na první pohled velmi skromně, přesto poskytuje dostatek soukromí, zajímavé zákoutí a sluneční prostory.
Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Pozemek, na kterém stojí, je na okraji českého města Litomyšl a mírně se naklání na jihozápad. Původně zde byla zahrada, patřící k zemědělské usedlosti.

Reklama

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Architektonický chaos

V okolí pozemku stojí různé typy rodinných domů, domy se sedlovými i rovnými střechami, rekonstrukce, staré původní i nové stavby, a tedy architekti neměli model, kterému by měli přizpůsobit. O to více však trvali na rozhodnutí použít jednoduché tvary. Přitom všem dům vůbec nepůsobí ztracený v prostoru, právě naopak.

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Dům se sebevědomím

Vyniká nejen čistými liniemi, ale i kamennou fasádou. Má vlastní pevné sebevědomí a detaily, kterými vás přesvědčí, že se na něj vyplatí podívat. Působivým je kontrast tmavého obložení s kamenným a několik tmavé zvýraznění detailů. Na přední fasádě je to kromě rámů oken i černý „krbový“ arkýř, který obepíná prostřední okno.

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Venkovní obývák

Snad nejvelkolepější je na celém domě prostor, který nabízí atrium. Soukromá zatravněná plocha je z každé strany obklopená samotným domem – vnitřními prostorami, a tak ji domácí mohou naplno využít k relaxaci, zábavě, či posezení s přáteli a rodinou. Atrium se tak stává nezastřešených obytným prostorem, do kterého je vstup z každé místnosti domu. Je to zároveň odpověď architektů na požadavek, aby dům byl jednopodlažní a orientovaný do sebe.

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

V hlavní roli beton

Surové stěny působí moderně a v kombinaci s vnějším obložením z lomového kamene přirozeně. Některé pasáže domu jsou obloženy dřevem, stejně i část terasy před hlavním obytným prostorem.

Vnější kamenné stěny nejen symbolicky chrání soukromí majitelů. Směrem dovnitř stěny působí měkčeji a příjemněji. Efektní je použití velkého množství prosklení z atria, které zároveň umožňují proudění světla dovnitř.

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Jak je řešena dispozice?

V části domu, která je v kontaktu s ulicí, se nachází hlavní obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pracovnou. Také je zde vstupní hala a potřebné zázemí. V severním křídle najdete ložnice rodičů a dětí s koupelnami. V jižní části, která je pojata technicky, se nacházejí garáž, dílna a sklady. Čtvrtou stranu atria uzavírá vodní plocha, kterou se otevírá zahrada s množstvím stromů.

Foto: Tomáš Souček

Foto: Tomáš Souček

Rozdílné fasády

Vnitřní fasáda jednotlivých celků domu se liší. „Vnitřní fasáda hlavní obytné části, včetně výrazně vysunuté střechy, je omítnutá jemným bílým štukem, box u vstupu je obložen dřevěnými latěmi. Noční část i její stříšku chrání obklad z černého ALUCOBONDu. Stěny hospodářského traktu, který není vytápěn, jsou z pohledového betonu,“ vysvětlují svůj záměr autoři projektu. Střecha je řešena jako zelená. Díky odsazení od ulice se podařilo vytvořit příjemnou předzahrádku a možnost parkování na vlastním pozemku.

Rodinný dům v Litomyšli ve zkratce

Architektonické studio: AP ATELIER

Autor: Ing. arch. Josef Pleskot

Spolupráce Norbert Schmidt, Jiří Trčka

Lokalita: Litomyšl, ČR

Vznik projektu: 2010 až 2011

Rok realizace: 2011 až 2012

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Souček

Komentovat