Břidlicový dům v obci Dolní Břežany inspirovaný funkcionalismem

V třítisícové obci Dolní Břežany byla v minulém roce ukončena stavba geometricky jednoduchého dvoupodlažního domu obloženého břidlicí. Vícebarevný přírodní kámen vytváří zajímavou estetickou souhru s nepravidelně umístěnými okny různých rozměrů, ve kterých se zrcadlí okolí.
Reklama
Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Reklama

Inspirovaný racionalitou a jednoduchostí funkcionalismu

Tento neobvyklý dům v době, kdy se na fasády nejvíce používá dřevo, překvapuje použitím břidlice. Nepůsobí však chladně, jak by se dalo očekávat, ale díky teplému zbarvení kamene spíše příjemně a elegantně. Pozemek, na kterém stojí, nevyžadoval, či dokonce ani neumožňoval architektům navázat na nějaký historický, krajinný kontext, ani styl staveb v okolí. Vycházeli z požadavků zákazníků, kteří měli představu o moderní vile volně inspirované racionalitou a jednoduchostí funkcionalismu.

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Balvan v trávě

Architekti ze studia Pavlíček + Hulín architekti vytvořili koncepci návrhu, která charakterizuje dům jako balvan ležící v trávě. Hranol „vytesaný“ z pomyslného balvanu působí jednoduše a stylově čistě. Jeho kompaktnost je narušena dvěma krytými vstupy a terasou. Charakter domu dotváří fasáda řešená jako jednolitá plocha pokrytá obkladem z kamene. V interiéru dominuje dřevo, kámen a sklo.

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Obývák otevřený až po střechu

Pokud jde o dispoziční řešení, budoucí majitelé požadovali velkorysý obývací prostor propojený se zahradou díky velké venkovní terase. Prostor v prvním nadzemním podlaží také patří schodišťové hale, která je propojena s obývací místností. Obývací pokoj je velkolepý, nejen pokud jde o jeho rozlohu, ale i objemově. Je totiž otevřený přes dvě podlaží a velkorysá okna jej vnášejí přímo do přírody. Severní část domu je řešena jako technická zóna. Celé první nadzemní podlaží je bezbariérové.

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Soukromí v patře

Část druhého nadzemního podlaží tvoří galerie s výhledem na obývací místnost, čímž je posílen kontakt mezi oběma podlažími domu. Přesto pokoje v patře poskytují dostatečné soukromí členům rodiny. Příjemnou i působivou součástí pozemku je zahrada se zahradním altánkem, který je porostlý popínavými rostlinami.

Foto: Šimon Jiráček

Foto: Šimon Jiráček

Vila na prameni ve zkratce

architektonické studio: Pavlíček + Hulín architekti

autoři: Jiří Pavlíček, Jaroslav Hulín, Pavel Špringl, Šimon Jiráček

lokalita: Praha – Dolní Břežany, ČR

vznik studie: 2015

rok realizace: 2017

zastavěná plocha: 191.13 m2

plocha pozemku: 956 m2

Sabína Zavarská
Foto: Šimon Jiráček

Reklama
Reklama

Komentovat