Dům s výhledem skrývá víc, než byste očekávali

Stále více projektů se snaží být v souladu s přírodou a domácím poskytovat pocit, že jsou přímo uprostřed přírody. Tento dům v Los Angeles se může pochlubit krásnou vyhlídkou, kterou má díky umístění na svahu. Pracuje s terénem a skrývá víc, než byste očekávali.
Reklama

Krásné výhledy na hory

Pozemek, na kterém tento zajímavý domek stojí, se nachází u střetu dvou lokálních cest v belgické čtvrti v Los Angeles. Poskytuje vzrušující výhled na okolní hory a zároveň poskytuje dostatek soukromí, ticha a klidu. Nový dům, který vyšel z dílny ateliéru ANX, působí jako jednopodlažní, ale má také funkční suterén, ve kterém se nachází garáž.

Reklama

Strategická hra se střechou

Výška a tvar střechy je přizpůsobena lokálním přírodním podmínkám, směru a intenzitě slunečních paprsků i vnitřním prostorovým požadavkům majitelů domu. Strategicky umístěné přesahy střechy poskytují potřebný stín a zabraňují nepříjemnému přímému slunečnímu světlu během teplých dnů. Přestože z více místností je krásný výhled, nejkrásnější je asi z obývacího pokoje s obrovskou knihovnou a křídlem. Zde se nachází totiž prostorné rohové okno. Samozřejmě, výhled na okolní přírodu je také z ložnice, z jídelny, pracovní světlo do interiéru přivádějí četné světlíky.

Co nás zaujalo v interiéru?

V šedočerné kuchyni ve tvaru písmene U jsou elektrické spotřebiče a úložné prostory zabudované v rámci jednoho velkého boxu. Kuchyňský ostrůvek s vodovodem poskytuje dostatek místa na práci. Část vytváří barový pult. Velmi pozitivní je světelnost kuchyně – kromě velkého okna světlo do prostoru přivádí střešní světlík umístěn přímo nad pracovním ostrůvkem. Jídelní část působí intimněji a je orientována směrem do zahrady. Dostatek světla a prostoru poskytuje i hygienické zázemí.

Za domem relax a zahrádka

Pozitivní je, že obývací místnost není přímo spojena s kuchyní a jídelnou. Splňuje funkci relaxace při příjemném výhledu. V domě se také nachází posilovna, knihovna, pracovna, prádelna a technické místnosti. Za domem je příjemný venkovní prostor s kamennou dlažbou a posezením. Odtud vedou schody do zahrádky umístěné ještě výše.

Dom s výhledem ve zkratce

Architektonické studio: ANX

Tím: Aaron Neubert, David Chong, Jeremy Limsenben, Andranik Ognayan, Lusine Madarian

Lokalita: Los Angeles, Spojené státy americké

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Brian Thomas Jones, Matt Ellis

Reklama
Reklama

Komentovat