Dům určen k odpočinku zasazen do pobřežní krajiny

V přímořském domě severně od francouzského ostrova Île de Ré se interiér odkrývá před zraky návštěvníka postupně a s rafinovaností předvádí členitost prostoru a jeho promyšlené zapojení do okolní přírody. Interiér podtrhuje venkovní krásu skromně jednoduchým zařízením, které nemá tendenci přírodě konkurovat nebo ji zastiňovat.
Reklama

Dům je zasazen do pobřežní krajiny, jež jeho majitelům nabízí v průběhu roku úchvatné scenérie. Majitelé ho chtěli zrekonstruovat tak, aby byl lépe přizpůsoben jejich životnímu stylu, nabízel pohodlnější bydlení a byl především v souladu s jejich vkusem.

dřevěná chata pod Tatrami se sedlovou strechou
Přečtěte si také:

Moderní dřevěná chata pod Tatrami plná světla

Architekti z Martins Afonso Atelier de Design se zaměřili na co nejužší včlenění vnitřního prostoru do exteriéru a vytvořili velké prosklené plochy a co nejjednodušší design ryze praktického zařízení. Místnosti jsou nově logičtěji propojeny a díky změněné dispozici mohou majitelé ještě více vytěžit z průhledů do krajiny a opravdu s venkovní přírodou navázat intimní spojení.

dubový modul s úložnými jednotkami

FOTO MICKAËL MARTINS AFONSO, V2COM

Výběr masivního dřeva jako dominantního materiálu prostor protepluje a je sjednocujícím prvkem celého domu. Jeho centrem jsou dva obývací pokoje a jídelna spojená s kuchyní. Ty odděluje dubový modul s úložnými jednotkami a samozřejmě dveřmi. Tento centrální prostor také pomáhá vytvářet jakési rámy přírodním obrazům měnícím se v průběhu roku a úspěšně vnáší vnější kontext do interiéru.

Při rekonstrukci požadovali majitelé přizpůsobit dům moderním požadavkům na bydlení. Proměna ale neměla smazat původní tvář domu a tak minimalistické
zařízení doplňuje starý kamenný krb a terakotová podlaha. FOTO MICKAËL MARTINS AFONSO, V2COM

V domě lze nalézt mnoho zajímavých detailů, ať už je to výběr materiálů, jako je např. již zmiňované dřevo nebo terakota, stejně jako precizní práce s masivem, skryté dveře, či všechny průhledy umožňující dialog s existujícím prostorem.

Architekti si pohráli i s výběrem a umístěním osvětlení, ať už jsou to závěsné lampy nad jídelním stolem nebo nástěnná svítidla v centrální části domu. FOTO MICKAËL MARTINS AFONSO, V2COM

Vše bylo koncipováno s hlubokým porozuměním detailům a se zřetelem k tomu, aby každý architektonický prvek našel své opodstatnění. Každé políčko filmu tvořené prosklenými plochami přináší svědectví o klidném životě, který se denně odehrává před zraky obyvatel domu, zdůrazňuje genia loci a dává celému konceptu jednotnost.

Text: Martina Paulová
Foto: MICKAËL MARTINS AFONSO, V2COM
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat