Dům v souhře s přírodou šetří náklady

Rodinný dům někde v malé vesničce daleko od města je snem mnoha městských lidí. Inspirativní stavba vznikla v okolí španělské Barcelony, kde je většina domů z kamene a cihel. Podstatou každé víkendové stavby by měla být souhra s přírodou a ochrana soukromí, jinak to není ani v tomto případě.
Reklama
Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

Klimatické podmínky a soukromí v hlavní roli

Architekti ze studia Alventosa Morell Arquitectes považovali za nejdůležitější (kromě integrace s přírodou a okolními domy) vytvořit soukromé prostředí izolované od hluku zvenčí. Velkou roli hrály i klimatické podmínky. Pozemek má severojižní orientaci a je výrazně ovlivněn silným větrem. Těmto podmínkám museli architekti přizpůsobit stavbu. Výsledkem je dům, který efektivně využívá slunce a bioklima na dosažení co největšího pohodlí a úspor energie.

Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

Ze tří odlišných částí

Základem stavby jsou tři propojené, ale odlišné části. První z nich je celistvá zeď vyrobená z místního kamene, která stojí rovnoběžně s cestou. Do ní jsou vsazeny dva otvory: vstup do domu a do garáže. Tato zeď izoluje dům od hluku od silnice, ale také má ochrannou funkci před větrem Tramontana.

Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

Cihly ruční výroby

Další dvě části stavby tvoří prostory s různými funkcemi. Jsou umístěny paralelně se zdí. V první části u zdi se nacházejí koupelny a prádelna. Fascinující na nich je, že jsou vyrobeny z ručně vyráběných cihel. Kolem této části se nacházejí tři terasy, které poskytují vnitřním prostorům potřebné větrání a přirozené světlo. Zároveň oddělují vnější část víkendového domu od soukromé zóny.

Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

Soukromí pod ochranou

Soukromá zóna je umístěna v třetí části objektu. Tvoří ji obývací prostor s kuchyní a jídelnou, a také ložnice. Všechny pokoje jsou orientovány na jih a nabízejí výhled na zahradu a bazén. Lze je propojit s terasou a jejím prostřednictvím se zahradou. Místnosti jsou chráněny před silným slunečním zářením dřevěnými okenicemi a pergolou.

Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

Umí se přizpůsobit

Vnitřní prostor je flexibilní a umí se plně přizpůsobit měnícím se potřebám majitelů. Celkově je tento příjemný víkendový či dům ekologický, energeticky úsporný, inovativní a pohodlný. Cihly a kameny mu dodávají originalitu. Nejeli byste sem alespoň na víkend?

Foto: Adrià Goulà

Foto: Adrià Goulà

House AA ve zkratce

Architektonický ateliér: Alventosa Morell Arquitectes

Autoři: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa i Xavier Morell

Spolupráce: Joana Queralt, Eduard Simó, Marga Bernadó

Lokalita: Barcelona, Španělsko

Plocha: 170 m2

Rok realizace: 2016 až 2017

Sabína Zavarská
Foto: Adrià Goulà

Reklama

Komentovat