Fantastická proměna! Stoletý dům byste dnes ani nepoznali

Obyvatelé města Rožnov pod Radhoštěm byli velmi překvapeni přeměnou více než stoletého domu, který roky hyzdil ulici Čechova. Nová podoba osvěžila celý vzhled okolí, největší tajemství však najdete v interiéru a mimo pohledu z ulice.
Reklama
Foto: Jakub Sobotka

před rekonstrukci

Zbourat ho nechtěli

Při pohledu na starý, více než stoletý dům byste řekli, že raději zbourat a postavit nový, než se pustit do náročné rekonstrukce. Je pravdou, že jednoduchá nebyla, ale výsledek stojí za to.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Reklama

Tento starý opuštěný dům v centru města koupil majitel z jednoho jediného důvodu: tak dlouho chodil kolem něj, že se do něj zamiloval. Dům je součástí jednotné rodinné zástavby ulice sestávající z 6 rodinných domů od dvou významných místních stavitelů začátku minulého století. I to byl důvod, který se podílel na rozhodnutí nebourat, ale rekonstruovat.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Zachovali původní vzhled

Od začátku bylo jasné, že částečně podsklepený objekt z tradičního zdiva s jedním podlažím a částečně obydleným podkrovím bude třeba rekonstruovat ve velkém – celkově. I když dům není památkově chráněný, znamená část historie centra města, a navíc, stojí na pomezí ochranné zóny kostela. Zachování původní vzhledu domu tedy bylo něco, o čem se ani nediskutovalo.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Dobře utajená moderní část

Požadavkem nového majitele domu bylo vytvořit dvě samostatné bytové jednotky s vlastním vstupem, které by se v případě potřeby daly přímo propojit. Součástí rekonstrukce bylo také řešení přístavby. Je navržena i realizována v strohém moderním technickém minimalistickém stylu, přitom nepůsobí rušivě, spíše zajímavě a konfrontačně.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

„Od začátku práce na tomto projektu jsme chtěli postavit proti sobě historii a současnost stavby. Promítá se to i ve výsledném výrazu a v materiálovém řešení. Směrem do ulice zůstal dům prakticky nezměněn – navzdory silnému zateplení byly zachovány původní proporce domu, hloubka osazení oken, jejich členění, ozdobné vlysy s květinovým motivem. Nová část je orientována do zahrady a skrytá při pohledu z ulice,“ vysvětlují autoři projektu.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Beton v zahradě

Před zraky skrytá nová část je vytvořena z pohledového betonu s vnitřním zateplením (technický blok) a z keramických bloků (přístavba obytné části bytu na úrovni prvního nadzemního podlaží a střešní terasa patřící k bytu v podkroví). Obytná přístavba je ošetřena bondovou větranou fasádou a hliníkovými okny. V přístavbě najdete beton i v interiéru – na stropech, v podkroví je použita keramická dlažba a velkoformátová dýhovaná překližka.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Terapie světlem

Jedinečnou atmosféru vytváří podsvícení onyxových prvků v koupelně, osvětlení RGB programovatelnými LED svítidly s chromoterapeutickým účinkem. Samozřejmostí je vybavení domu centrálním elektronickým řídicím systémem. V suterénu se nachází technické zázemí. V rámci rekonstrukce dostalo novou podobu i oplocení domu a zpevněné plochy.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

RD Čechova ve zkratce

Architektonický ateliér: janca architect, www.arch-janca.cz

Autor: Karel Janča

Spolupráce: Martin Kaňák

Lokalita: Rožnov pod Radhoštěm

Dokončení: 2018

Plocha stavebného pozemku: 944,0 m2

Zastavěná plocha RD: 112,9 m2

Zastavěná plocha přístavby: 96,7 m2

Obestavěný prostor původná část / přístavba: 826,5 m3 / 526,4 m3

Podlahová plocha: 1. byt/ 2. byt 150 m2 / 89,5 m2

Zastavěná plocha nových zpevněných ploch: 219,2 m2

Obytná plocha: 1. byt/ 2. byt 77,0 m2 / 53,2 m2

Zastavěná plocha (RD, přístavba, zpevněné plochy) 434,1 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Sobotka

Reklama

Komentáře

  • Nefunguje vám proklik na celou galerie, zobrazí se jen jedna fotka a nic…

    Anonym
  • Dobrý deň, preklik do galérie funguje, zobrazí sa vám jedna fotka, ale máte možnosť listovať v galérii doprava alebo doľava.

    Super User

Komentovat