I navzdory těsné blízkosti sousedních domů mají domácí dostatek soukromí

V rezidenční čtvrti v polském městě Vratislav vyrostl bílý dům z dílny architekta Tomasze Głowackého. Nachází se mezi rodinnými domy postavenými před druhou světovou válkou, proto se jim tvarem přizpůsobuje. Poloha na pozemku mu poskytuje mnoho výhod, a to navzdory těsné blízkosti sousedů.
Reklama

Autorovi projektu se podařilo stavbu navrhnout tak, aby i navzdory relativně kompaktnímu pozemku a těsné blízkosti sousedních domů měli domácí dostatek soukromí. Dva protilehlé rohy domu diagonálně zřezal, aby zvýraznil propojení interiéru s exteriérem. Velké prosklené plochy vtahují zahradu do interiéru a vytvářejí pocit intenzivního spojení bydlení a přírody.

Dům se zřezanými konci

Foto Maciej Lulko

Strom přímo v interiéru

Propojení přírody a obytného prostoru znásobuje i další velmi harmonizující moment – v přízemí u velkých prosklení je zasazen krásný strom. Díky orientaci stavby na pozemku a jejímu uložení hlouběji do zahrady je výhled z jiných domů izolovaný, a tak mají domácí své soukromí. Dopomáhá tomu i charakteristický architektonický prvek – zřezané konce domu.

Strom přímo v interiéru

Foto Maciej Lulko

Minimalistický exteriér i interiér

Stejně jako exteriér je i interiér domu řešen v minimalistickém stylu. Zvenčí fascinuje jednoduchostí, bílou fasádou a sedlovou střechou. Obsahuje prvky, které vycházejí z původní místní architektury.

V interiéru zahrnuje soubor polootevřených prostorů, které se vzájemně spojují ve vertikální i horizontální orientaci. Soustřeďují se kolem srdce domu v podobě živého stromu. V přízemí jsou denní prostory, horní podlaží patří ložnicím.

proskelní v dome

Foto Maciej Lulko

Kryté lodžie a chodník až ke vchodu

Konečný tvar stavby vychází z obdélníkového půdorysu, ale díky diagonálně zřezaným rohům stavby působí moderně a stylově. Navíc kvůli těmto zřezáním se autorovi projektu podařilo na obou stranách domu vytvořit lodžie kryté střechou. Okna přes celou výšku stavby v kombinaci se střešními okny vlévají do celého interiéru záplavu denního světla. Praktickým prvkem je i krytý chodník od vstupu na pozemek až po samotný vchod do domu.

fásáda domu s terasou večer

Foto Maciej Lulko

Dům se zřezanými konci ve zkratce

architektonické studio: PAG Pracownia Architektury Glowacki
autor: Tomasz Głowacki
designérský tým: Katarzyna Rybczyńska-Janczyk, Alicja Zachodny, Jacek Młynarczyk, Przemysław Witkowski
interiérový design: Jacek Jara
lokalita: Vratislav, Polsko
plocha: 165 m2
realizace: 2018

Sabína Zavarská
foto: Maciej Lulko

Reklama

Komentovat