Jak doplnit chybějící část dvojdomu, aby vzniklo příjemné bydlení pro čtyři

Čeští architekti řešili zajímavý projekt. Měli doplnit chybějící část existujícího dvojdomu tak, aby vznikl příjemný domov pro čtyřčlennou rodinu. Jak se jim to podařilo?
Reklama

Foto: Peter Fabo

Klíčovou snahou architektů Pavla Machara a Radka Teichmana bylo vytvořit vzdušný a volně plynoucí vnitřní prostor. Nejen však v horizontální rovině – od vstupu do domu až k zahradě, ale i ve vertikální – od přízemí po místnosti v poschodí.

Největší plochu dostaly společné prostory v přízemí, které doslova vybízejí, aby členové rodiny trávili spolu hodně času a navzájem komunikovali. Nenajdete zde žádné zbytečné chodby či malé uzavřené místnosti.

V interiéru najdete na několika místech přiznaný beton

Foto: Peter Fabo

Jak vtáhli do interiéru slunce?

K tomu, aby do interiéru dostali co nejvíce přirozeného světla, si pohráli s orientací přístavby vůči světovým stranám. Z obývacího pokoje je díky velkému posuvnému oknu výhled přímo do jižní zahrady.

Zajímavého efektu architekti dosáhli umístěním čtvercového okna v horním rohu převýšeného obytného prostoru. Tímto atypicky umístěným oknem přichází sluneční světlo v odpoledních hodinách – od západu. Horizontální okno v poschodí zase umožňuje jižnímu slunci osvětlit pracovnu.

Kuchyně s jídelnou se nacházejí o něco výše než obývací místnost

Foto: Peter Fabo

Z obývacího pokoje do kuchyně po schodech

Nezvyklým, ale funkčním prvkem, je výškové uspořádání prostorů. Kuchyně s jídelnou se nacházejí o něco výše než obývací místnost, a to kvůli lepšímu výhledu do zahrady. Na obývací místnost navazuje dřevěná terasa, která tvoří přechod mezi interiérem a zahradou. Na výškové posuny podlahy navazují i posuny úrovně stropů v horním podlaží. Tím architekti dosáhli i vizuálního propojení slunné pracovny s hlavním obytným prostorem.

drevené schodište

Foto: Peter Fabo

Odhalený beton, omítnuté zdivo

Dům je zděný s vloženým železobetonovým „objektem“ horního poschodí. To je vyneseno stěnovým nosníkem do výšky hlavní ložnice.

V interiéru najdete na několika místech přiznaný beton, ale zdivo je všude omítnuté. Součástí architektonického řešení byl i návrh vestavěného interiéru na míru. Nábytek zároveň plní i funkci členění obytného prostoru.

Architekti se snažili kultivovat i veřejné prostory, proto vybrali pro oplocení domu estetickou kombinaci dřeva a betonu.

RD Čimice

Foto: Peter Fabo

RD Čimice ve zkratce

architektonický ateliér: MACHAR&TEICHMAN

autoři: ing. arch. Pavel Machar, ing. arch. Radek Teichman

projekt: 2015 – 2016

realizace: 2016 – 2019

lokalita: Praha-Čimice

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Reklama

Komentovat