Jak toho dosáhli? Neuvěřitelná přeměna domu i bez radikálního bourání

Architekti přeměnili průměrný příměstský dům v elegantní budovu se silným charizmatem. Cílem rekonstrukce bylo změnit využití orientace na pozemku bez radikálního bourání.
Reklama

Když si dnešní majitelé kupovali dům, viděli v něm velký potenciál. V prvé řadě však chtěli dát budově modernější vzhled. Potřebovali funkční garáž a propojení interiéru s exteriérem – žádali posílit vztah interiéru se dvorem a poli za ním.

Dalším přáním byl panoramatický výhled na luční svahy. Mladý pár si na realizaci svých plánů přizval architekta Petera Van Impe.

Goetsenhoven House

foto: Steven Massart

Nejprve odstranil přístavby, potom stavěl

Architekt, hledaje co nejvhodnější řešení s ohledem na složitou morfologii lokality, začal úplně od nuly. V prvé řadě se zbavil všech malých přístaveb a doplňků, které k základní hmotě domu přibyly v průběhu let. Zachována zůstala jen hlavní budova. K ní navrhl dvě nové přístavby – garáž s technickým zázemím a část, v níž se nachází obytný prostor.

Skleněná chodba

foto: Steven Massart

Noční a denní část spojené skleněnou chodbou

Nový obytný prostor se nachází v zadní části pozemku a s původním domem ho pojí skleněná chodba. Díky ní se architektovi podařilo do interiéru dostat mnoho přirozeného světla, ale zároveň vytvořit téměř hmatatelné propojení s exteriérem.

Díky novým přistaveným částem architekt dosáhl rozdělení domu na světlou denní část a soukromou noční zónu. Na jednopodlažní přistavěnou část navazuje venkovní terasa orientovaná k okolní přírodě.

kuchyne

foto: Steven Massart

Cesta pro přirozené světlo

Toto dělení má více výhod, jednou z nich je i fakt, že zatímco děti spí, rodiče mohou pokračovat ve svých aktivitách v obývacím prostoru, aniž by je rušili. Na druhé straně tyto části nejsou od sebe odříznuty, a tak – díky použití mnoha skla – mají rodiče z obývacího pokoje pod kontrolou i noční křídlo.

Skleněná chodba zároveň vytvořila dvě terasy mezi původní a novou částí domu. Díky nim se dostává světlo do interiéru nejen ráno, ale prakticky během celého dne – i večer.

Skleněná chodba

foto: Steven Massart

Řešení do budoucnosti

Nové i stará část domu působí harmonicky, protože je architekt oblékl do stejných materiálů: dřevo a panely z vláknitého cementu. Oba materiály jsou snadno udržitelné a „čisté“. Navzdory všem inovacím se nakonec podařilo přestavbu realizovat k plné spokojenosti majitelů, s přívětivým rozpočtem a maximálními možnostmi do budoucnosti. Vytápění i teplou vodu zabezpečuje kompenzační kotel na zemní plyn.

fasada domu

foto: Steven Massart

Goetsenhoven House

architektonický ateliér: AST 77 Architecten
architekt: Arch. Ing. Peter Van Impe
lokalita: Tienen, Belgie
plocha: 354 m2
realizace: 2013

Sabína Zavarská
foto: Steven Massart, www.architectuurreportage.be

Reklama

Komentovat