Jednoduchá dvoupodlažní dřevostavba s podsklepením

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v létě příjemný stín. Když všechno rozumně zvážíme, většina z nás nechce nic komplikovaného. Jenže udělat dobrý a jednoduchý dům vůbec jednoduché není.
Reklama

Mnoho Bratislavanů našlo příjemné bydlení ve vesnicích a městečkách těsně za rakouskými hranicemi, vlastně kousek od hlavního města, a nové čtvrti v zapadlém koutu Dolního Rakouska rozproudily život. Podobné pozadí má za sebou i dům, který navrhl architekt Pavol Pokorný. Při návrhu vycházel z podmínek parcely a okolí − pozemek s výměrou přibližně 700 m2 a s příznivou severojižní orientací (s ulicí na severu) se nacházel mezi dvěma zastavěnými parcelami. Na západní straně stál rodinný dům s garáží na hranici pozemku a na východní dům s okny a hlavními exteriérovými prostory orientovanými směrem k plánované novostavbě. „Sousedící zástavba, orientace na světové strany a mírný severní sklon pozemku byly pro architektonický koncept určující,“ říká Pavol Pokorný. Řešením, které v této situaci nabídlo všechny atributy příjemného bydlení, byla stavba s přízemím a poschodím navzájem „pootočenými“ o 90°.

Střešní terasa na východní straně domu zase odclonila ložnicová okna od nejbližších sousedů. Foto Dano Veselský

Střešní terasa na východní straně domu zase odclonila ložnicová okna od nejbližších sousedů.

Přesahující poschodí zastiňuje jižní terasu, takže nebylo nutné přidávat pergolu nebo markýzu. 

Pohled z ulice. Na sousedy na západní straně navázali garáží na hranici pozemku (rakouský stavební zákon to umožňuje), což zároveň podpořilo linii uliční čáry. Díky správnému měřítku působí dům v rámci uliční zástavby velmi příjemně. Foto Dano Veselský

Pohled z ulice. Na sousedy na západní straně navázali garáží na hranici pozemku (rakouský stavební zákon to umožňuje), což zároveň podpořilo linii uliční čáry. Díky správnému měřítku působí dům v rámci uliční zástavby velmi příjemně.

Koncepce s ohledem na možnosti

Přízemí s denní zónou je rovnoběžné s ulicí a na hranici parcel se setkávají dvě garáže. „V tomto směru je rakouský stavební zákon velmi rozumný – na rozdíl od našeho dovoluje umístit vedle domu vedlejší budovu i na hranici pozemku, pokud nepřesáhne jistou výšku,“ oceňuje architekt, který v Rakousku studoval a navrhl tu několik domů. Druhé, ložnicové podlaží tvoří přesahující hmota orientovaná kolmo na přízemí a konzolovitě vysunutá výrazněji směrem na jih. Toto řešení mělo více logických důvodů: „Orientovat noční část výlučně na jih, do zahrady, by bylo nepříznivé z hlediska tepelné pohody. Takto mají obě ložnice ranní východní slunce, což je podle mne nejpříjemnější,“ objasňuje Pokorný. Navíc přesahující poschodí přirozeně zastiňuje jižní terasu.

Osvědčená klasika. Téměř celé přízemí domu zabírá otevřený denní prostor s kuchyní, navazující jídelnou a obývacím pokojem. Foto Dano Veselský

Osvědčená klasika. Téměř celé přízemí domu zabírá otevřený denní prostor s kuchyní, navazující jídelnou a obývacím pokojem.

Pásové okno − oblíbený způsob, jak zprostředkovat kontakt s ulicí.

Jednoduchá dispozice

Stejně jako koncepce, i dispozice domu je logická a nekomplikovaná. Suterén je koncipován jako pobytová zóna s velkým společenským prostorem na biliár, sledování filmů a podobné společenské aktivity. Patří sem i pokoj pro hosty a technická místnost s koupelnou a prádelnou. „Díky anglickým dvorkům, jimiž jsme nešetřili, je tu dostatek světla. Místnosti sice nemají kontakt s exteriérem, ale v letních horkách tu bylo velmi příjemně,“ upozorňuje architekt. Podstatnou část přízemí zabírá otevřený denní prostor, na který navazuje terasa nacházející se za domem. Větší garáž, přístupná z domu i ze zahrady, slouží také jako sklad nářadí a prostor na drobné kutilské práce. Poschodí je ověřenou klasikou s ložnicemi, šatnou a koupelnou. „Líbilo se mi, že se majitelé spokojili s poměrně malou ložnicí a více místa věnovali dětskému pokoji,“ říká Pavol Pokorný.
Když se dům projektoval, byli majitelé ještě bezdětní, proto se s architektem shodli na univerzálním řešení – jedné velké místnosti s rozlohou přibližně 28 m2, kterou lze v případě potřeby rozdělit nábytkem na dva pokoje. „Dnes mají dvě malé děti, takže časem se určitě plánované dělení zrealizuje,“ usmívá se architekt.

Z koupelny v poschodí je (stejně jako ze sousední ložnice) přístupná střešní terasa – vyšší atika zabezpečila noční zóně potřebné a žádané soukromí. Foto Dano Veselský

Z koupelny v poschodí je (stejně jako ze sousední ložnice) přístupná střešní terasa – vyšší atika zabezpečila noční zóně potřebné a žádané soukromí.

Intimita zaručena

Z ulice se do domu vchází po jediném schůdku, a protože se pozemek směrem k ulici svažuje, terasa na opačné, jižní straně domu je mírně zahloubená. „I v hustě zastavěné čtvrti se tak dosáhlo velmi příjemné intimity,“ upozorňuje architekt. Majitelka tu nechala provést zahradní úpravy se suchými zídkami a břeh okolo terasy je hustě obrostlý, takže je tu pěkný výhled na zeleň. Pocit soukromí podpořil architekt i promyšleným umístěním okenních otvorů – v přízemí je směrem do ulice obráceno jen okno z kuchyně, hlavní zasklená stěna otevírá interiér do zahrady. K sousedům nejsou otočena žádná okna. Okna ložnic v poschodí odclonila od východních sousedů střešní terasa – její vyšší atikové zdi nahradily zábradlí a zajistily potřebnou intimitu. Dětský pokoj, který potřebuje více slunce, má okna i na jih − ochranu před přehříváním tu zabezpečují venkovní žaluzie.

Dětský pokoj, zařízený vesele, ale také účelně, koncipoval architekt na přání rodičů jako jednu velkou místnost, kterou lze podle potřeby předělit nábytkem. Foto Dano Veselský

Dětský pokoj, zařízený vesele, ale také účelně, koncipoval architekt na přání rodičů jako jednu velkou místnost, kterou lze podle potřeby předělit nábytkem.

„Aby se lidé cítili doma dobře, potřebují si svůj prostor sami dotvořit. Architekt by při tom podle mne neměl překážet.“

Pavol Pokorný, architekt

Konstrukce a technika

Suterén domu je z monolitického betonu, nadzemní podlaží tvoří dřevostavba z uzavřených sendvičových panelů izolovaných minerální vlnou. Zajímavostí je odvážné konzolové vysunutí poschodí o 3 m, které překrývá terasu na jižní straně domu a demonstruje konstrukční možnosti dřevostavby. „Je úžasné, že dřevostavby zvládnou i tyto věci,“ vypráví nadšeně architekt. „Rodina bydlí v domě už druhý rok a v tomto náročném detailu se neprojevily žádné poruchy.“ Ačkoliv obvodové konstrukce dosahují parametrů pasivní stavby, technické vybavení domu jim zcela neodpovídá. „To mě trochu mrzí,“ připouští architekt, pro něhož jsou pasivní stavby srdeční záležitostí. „V domě je tepelné čerpadlo, solární kolektory, dokonce inteligentní řízení technologií. Je tu i řízené větrání, ale bez rekuperační jednotky. To je podle mne škoda. V létě se tak například nedosáhlo toho, co v pasivních domech běžně funguje – při úplném zavření bývá uvnitř i ve vedrech příjemně. I když při malých dětech, které mají na terase pískoviště a bazén, je úplné uzavření domu asi jen fikce. Byl jsem tu na návštěvě v srpnu a díky proudění chladného vzduchu ze suterénu, jižnímu stínění a zavlažování v zahradě bylo v domě sice teplo, ale ne nepříjemně horko. A rekuperační jednotku si možná objednají dodatečně,“ uzavírá architekt Pokorný.

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe položené hmoty, navzájem pootočené o 90°. Foto Dano Veselský

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe položené hmoty, navzájem pootočené o 90°.

„Je to takový normální dům. Není to architektura pro salónní kritiky. Majitel konstatoval, že je absolutně spokojený, protože má vše, co chtěl. A to je pro mne při konečném bilancování to nejdůležitější.“

Pavol Pokorný, architekt

Půdorys přízemí 1 předsíň 2 garáž a prostor na zahradní techniku 3 schody 4 otevřený denní prostor 5 terasa 6 WC

Půdorys přízemí
1 předsíň 2 garáž a prostor na zahradní techniku 3 schody 4 otevřený denní prostor 5 terasa 6 WC

Půdorys poschodí 1 schody 2 šatna 3 koupelna 4 ložnice 5 dětský pokoj 6 střešní terasa

Půdorys poschodí
1 schody 2 šatna 3 koupelna 4 ložnice 5 dětský pokoj 6 střešní terasa

Dům v kostce

Typ stavby: Dvoupodlažní objekt s podsklepením
Autor: Pavol Pokorný (spolupráce: Mária Šmilňáková, Martin Bujna)
Užitná plocha: 280 m2
Konstrukce obvodových stěn: suterén – monolitický železobeton; horní stavba – montovaná dřevostavba ze sendvičových panelů v pasivním standardu, izolovaných minerální vlnou
Tepelná izolace obvodových stěn: minerální izolace Isover ve třech vrstvách, o celkové tloušťce 480 mm, U = 0,1225 W/m2 . K
Střechy: pochozí terasa u ložnic, technická střecha garáže a hlavní plochá střecha domu; konstrukce – dřevostyčníkové nosníky na celou výšku vyplněné minerální tepelnou izolací Isover
Okna: dřevohliníková s trojsklem a venkovními žaluziemi, Makrowin
Vytápění a ohřev vody: tepelné čerpadlo solanka/voda, solární kolektory
Řízené větrání: větrací jednotka s ohřevem vzduchu
Inteligentní instalace: Gira
Měrná potřeba tepla na vytápění: 30 kWh/m2. a

Ing. arch. Pavol Pokorný

„V roce 2008 jsme se v ateliéru rozhodli, že svoje projekty chceme realizovat výlučně v nízkoenergetickém a pasivním standardu. V portfoliu máme za dvacet let kdeco, od interiérů po průmyslové továrny; od výstavních expozic po kancelářské budovy. V poslední době se specializujeme na rodinné domy a dřevostavby.“
www.pokornyarchitekti.sk

Text Erika Kuhnová
Foto Dano Veselský
Zdroj časdopis HOME speciál jaro 2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat