Jednopodlažní pasivní dům odkazuje k typickému venkovskému osídlení

Intenzivní zeleň lesa, modrá obloha, zoraná pole. Krásné a vzácné prostředí, ve kterém polští architekti ze studia GAB navrhli dům označován jako RD Nova Gorka. Novostavba byla oceněna čestným uznáním při udělování cen Asociace polských architektů 2016 a je složena ze dvou staveb.

Obě jsou řešeny jako jednoduché domy obložené dřevem se sedlovou střechou, umístěné kolmo na sebe, připomínajíc někdejší hospodářské budovy.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Krzysztof Ślachciak

Reklama
Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk

V souladu s přírodou

Specifikem stavby je už samotný pozemek, na kterém dům stojí. Je velký a obklopený lesy – nachází se v chráněné přírodní oblasti Natura 2000, a tak bylo pro architekty povinností přizpůsobit vzhled domu prostředí. Jedna stavba tvoří samotný obytný dům, druhá garáž s technickými místnostmi. Obě jsou umístěny v centrální části pozemku. Dům je zároveň navržen tak, aby splňoval standardy pasivního bydlení v energetickém standardu NF 40.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk

Vystavený slunci

„Uspořádání dvou kolmo na sebe umístěných budov je odkazem na typické venkovské osídlí. Obytný dům je umístěn tak, aby byl orientován co nejvíce k slunci. Má rozměry 27,2 m x 6,2 m a výška je 5,4 m. Symetrické uspořádání odráží životní styl klientů. Abychom se vyhnuli architektonickým překážkám, rozhodli jsme se pro jednopodlažní uspořádání domu bez jakýchkoliv prahů a schodů,“ vysvětlují architekti, kteří tento dům navrhli.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk

Krb jako srdce domova

Majiteli domu jsou manželé, jejichž čtyři děti právě opustili rodinné hnízdo. Chtěli, aby jejich nový dům byl co nejmenší a nejkompaktnější, čímž by dosáhl vysoké energetické účinnosti a úspory. Centrem nového domova je betonem obložený krb, který spojuje život členů domácnosti a zároveň opticky odděluje kuchyni s jídelnou od obývací místnosti. Na jedné straně od centrální místnosti je jedna ložnice s hygienickým zázemím, naproti zase druhá spolu s pracovnou, respektive menší pokojem.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Piotr Grabowski

Parapety jako lavice

Hlavním cílem architektů při navrhování tohoto domu bylo „maximálně otevřít centrální část domu kvůli unikátnímu okolí. Dvě velká posuvná okna umožňují ze zahrady vytvořit dodatečný obytný prostor“. K pohodlí domácích významně přispívají i dvě terasy, z nichž je jedna vždy sluneční a druhá zase chráněna stínem. Všechna okna v domě jsou umístěna tak, aby poskytovala co nejlepší výhled. Přispívají k tomu i dřevěné vnitřní rámy s parapety, na kterých se dá pohodlně sedět.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Piotr Grabowski

Měkké a teplé materiály

Aby budovy co nejlépe zapadly do přírodního prostředí, jsou vytvořeny z přírodních materiálů. Prioritou byly měkké a teplé materiály. Jsou použity nejen v exteriéru, ale i v interiéru. Fasáda je z vertikálně uložených borovicových desek. Dřevo postupem času bledne a stává se ještě ušlechtilejším. Střechu pokrývá červený, klasicky uložený keramický šindel. Všechny rámy mají elegantní odstíny šedé. Materiály používané v tomto přírodním rodinném domě jsou od místních dodavatelů.

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Piotr Grabowski

Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Foto: Piotr Grabowski

RD Nova Gorka v kostce

architektonické studio: GAB

hlavní architekti: Piotr Grabowski, Katarzyna Osipowicz

Lokalita: Nova Górka, Polsko

Plocha: 232.0 m2

Rok realizace: 2016

Projekt získal čestné uznání ve výročním oceňování Asociace polských architektů 2016 (Nagroda roku SARP 2016).

Sabína Zavarská
Foto: Anna B. Gregorczyk, Krzysztof Ślachciak, Piotr Grabowski

Komentovat