Kouzlo viktoriánského stylu: Úchvatný městský dům se třemi podlažími

Anglické studio LLI Design, které je vítězem několika cen za design, nedávno dokončilo zajímavou rekonstrukci třípodlažní viktoriánského městského domu. Nachází se v oblíbené rezidenční části severního Londýna. Nechte se inspirovat!
Reklama
Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com 

Reklama

Neměl vlastní tvář

Cílem rekonstrukce starého domu bylo vytvořit teplý, harmonický a pohodlný domov s moderními prvky. Původní dům se sice nacházel v použitelném stavu, ani technicky nebyl poškozený, avšak působil už opotřebovaně a unaveně, přímo prahl po oživení. A co bylo nejdůležitější: přesto, že profitoval z dobré dispozice a nádherné zahrady, chyběl mu charakter, neměl žádnou osobnost, specifický výraz.

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zvýraznili viktoriánský styl

Autoři rekonstrukce se shodli na tom, že některé prvky původního domu mohou zvýraznit a další obnovit, čímž podtrhli viktoriánský styl celého domu. Nejvýraznějším prvkem přeměny a největší chloubou zrekonstruovaného domu je vytvoření velkého prosklení, díky kterému se příjemná šedomodré-bílá kuchyň otevírá do zahrady.

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Co chybělo, to doplnili

Stále to však nebylo ono – původních viktoriánských prvků nebylo mnoho na to, aby daly domu celý charakter. Proto se architekti rozhodli do domu doplnit i nové prvky, charakteristické pro viktoriánskou architekturu včetně vitráže, či černo-bílých dlaždic ve vstupní chodbě. Dlažba se stylovým vzorem propojuje minulost se současností. Charakter chodby zdůraznilo dramatické měděno-skleněné závěsné svítidlo nad schodištěm. Atmosféru v dětských pokojích dotvářejí látkové rolety s milým vzorem. Zastaralá skříň v obývací místnosti byla nahrazena vestavěným regálem lemující krb. V jídelně i obývacím pokoji je originálně zdobený strop. Zrekonstruovaný dům má dnes jednoznačně silný a působivý výraz.

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Jak je řešena dispozice?

Rozložení domu ve třech podlažích umožňuje jednoduché funkční členění místností. V přízemí se nachází vstupní sál vedoucí ke dvěma místnostem, na konci chodby je kuchyň. Nachází se zde také schodiště s bílým dřevěným zábradlím. První patro je rozděleno do dvou apartmánů – jednoho většího, druhého menšího. Výše se nacházejí dětské ložnice a místnost pro hosty. Sklep byl ponechán v původním stavu a je určen pouze pro skladování.

Zdroj: v2com

Zdroj: v2com

Rekonstrukce viktoriánského domu ve zkratce

Architektonické studio: LLI Design

Lokalita: Londýn, Velká Británie

Plocha: 230 m2, včetně sklepa a zahrádky

Realizace: 2018

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com

Reklama
Reklama

Komentovat