Majitelé domu našli způsob, jak uniknout z rušného města a od každodenních stresů

Jak si představujete perfektní rekreační útočiště? Místo, které vám zabezpečí dokonalý únik z ruchu velkoměsta a od každodenních stresů?
Reklama

Projekt holandského architekta Hofmana Dujardina nazvaný Villa Tonden se nachází v borovém lese a má všechno, co potřebuje rodina a její přátelé pro pohodlné trávení volného času. Ze všech pokojů jsou krásné – a vždy jiné – výhledy na okolí.

Koncepci rekreačního domu tvoří tři celky. Všechny mají tradiční místní architektonický prvek – sedlovou střechu. Díky tomuto členění se stavba lépe adaptovala do prostředí, neruší ho, ale doplňuje. V bezprostředním okolí domu vznikly odpočinkové zóny, které propojují interiér s exteriérem prosklenými posuvnými dveřmi. Všechny tři celky, které jsou samostatné jen napohled, jsou oblečené do stejného dřevěného obkladu, včetně střechy. Minimalistický vzhled umocňuje řešení bez přesahů a maskování některých otvorů.

Villa Tonden

Foto Matthijs van Roon

Každý prostor je jedinečný

Ve vstupní hale, která je spojena s hlavním obytným prostorem, najdete schodiště, toaletu, technickou místnost a velké příjemné okno na čtení a relaxování s výhledem na terasu a okolí. Obývací pokoj s kuchyní a jídelním prostorem tvoří srdce rekreačního útočiště. Domácí i hosté se tu setkávají při společné večeři nebo relaxují u krbu. Díky prosklením ze tří stran je během celých dnů zalitý přirozeným světlem. Vyjdete z něj na dvě terasy – východní a západní. Obě tvoří venkovní obytné zóny – přechod mezi interiérem a lesy či poli v okolí. Menší slouží k relaxačnímu posezení, větší jako venkovní obývací pokoj s jídelnou.

Působivým prvkem charakteristickým pro chaty a víkendové domy, který autor projektu použil i u této vily, je odhalená dřevěná střešní konstrukce. Zvýrazňuje výšku místností v hlavní denní zóně.

Villa Tonden

Foto Matthijs van Roon

Děti z pokoje sledují ptáky i jeleny

V přízemí se nacházejí dvě samostatné ložnice, jedna manželská s šatnou a vlastním hygienickým zázemím, druhá pro děti. Hlavní ložnice má velké okno, které nabízí neomezený výhled na okolní lesy. Dětský pokoj má čtyři vestavěná lůžka. Ani zde nechybí velké okno, díky němuž mají děti výhled do okolí. Tak mohou vidět ptáky a jeleny v přírodě přímo ze svých postelí.

Villa Tonden

Foto Matthijs van Roon

V podkroví je prostor pro hosty

V podkroví stavby – v části nad hlavní ložnicí a vstupním vchodem – jsou další dvě ložnice pro hosty. Obě mají světlík určený ke sledování hvězd a stromů. Každý prostor, který se v domě nachází, má tak úplně jedinečný vztah k okolní přírodě. Součástí domu je i odkládací prostor na kola se samostatným východem. Nenápadnými posuvnými dveřmi se přímo z této minigaráže dostanete do obývacího pokoje.

Villa Tonden

Foto Matthijs van Roon

Villa Tonden

architekt: Hofman Dujardin

návrh interiéru: Hofman Dujardin

lokalita: Tonden, Holandsko

realizace: 2017 až 2019

plocha: 150 m2

Sabína Zavarská
foto: Matthijs van Roon

Reklama

Komentáře

  • Střecha bez okapů? Domnívám se že na střeše pod těmi dekoračními lištami je folie a všechna voda teče po stěnách.

    Alf1963
  • To je jedna velká hrůza

    Anonym
  • Přesahy střech a okapy chrýní povrch stěn, zvláště pokud je dřevený. A pokud se voda dostane na rub obkladu, je na problémy zaděláno. Mám výhrady ke schodišti, vypadá velmi strmé, je třeba pamatovat, že člověk není furt mladý.

    Lap

Komentovat