Majitelé tohoto domu trvali na originalitě: Výsledkem je vzhled jako bojová loď

Originální dům, který se nachází nedaleko Varšavy, vděčí za svůj jedinečný vzhled do značné míry svým majitelům. Jejich požadavkem na architekty bylo vytvořit zvláštní soukromý prostor a s radostí souhlasili s prostorovou koncepcí, která se odlišuje od obvyklých domů.
Reklama
Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Výsledkem je dům, který kvůli svému vzhledu nese přezdívky bitevní loď, krystal, či dokonce sarkofág.

Reklama

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Kouzelná asymetrie a slévání

Na první pohled hned zaujme asymetrickou střechou. „Ta sestává ze čtyř rovin různých svahů pokrytých grafitovými panely, které ʼtečouʻ do severní a východní stěny, čímž vytvářejí bezešvou skořápku. Jižní a západní stěna byly ukončeny dřevěnými deskami, které se spojují s dřevěným povrchem terasy. Tvoří jeden nedělitelný celek vzájemně propojené formy,“ vysvětlují autoři specialitu stavby.

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Funkčnost a strukturální rozmanitost

Velké slovo ve finálním vzhledu domu měla jeho funkčnost. Zvýšená střecha nad dětskými pokoji dala možnost vytvořit mezipatro – nad užitnou plochou je úložný prostor, nad koupelnou a komorou další sklad. V chodbě domu vidíme asymetrické štíty střechy, které stoupají směrem vzhůru a jsou podporovány stále většími nosníky. Díky asymetrické střeše vznikly v domě bohaté interiéry z hlediska jejich strukturální rozmanitosti a přispívají výrazné dynamice domu.

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Nejslunnější obývák

Částečně překrytá exteriérová paluba tvoří přechod mezi interiérem a exteriérem. V nejslunnější části domu se nachází obývací pokoj. Dlouhé horizontální okno zachycuje polední slunce, vertikální okna vítají západ slunce. Pokud jde o dispoziční řešení, v přízemí je obývací pokoj, jídelna a kuchyň, kancelář a prostor na spaní pro děti sestávající ze dvou pokojů a koupelny. Horní patro patří hlavní ložnici se šatnou a koupelnou.

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Interiér v syrovém stavu

Součástí obývacího pokoje je samostatný krb připojený k dlouhé trubce z nerezavějící oceli. Speciální atmosféru dodávají interiéru především obnažené cihlové zdi. Obecně byl interiér ponechán ve velmi syrovém stavu. Povrchové úpravy byly realizovány jen z těch samých materiálů, jaké byly použity na konstrukci jádra: z cihel a betonu.

Foto: Jan Karol Gołębiewski

Foto: Jan Karol Gołębiewski

CWA House ve zkratce

Architektonické studio: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

https://www.facebook.com/Beczak-Beczak-Architekci-385372801670527/

Architekti: Magdalena Beczak, arch. Maciej Beczak

Projekt: 2014

Realizace: 2015 až 2017

Plocha: 183 m2

Vizualizace: Jarek Borowski

Software CAD: Allplan FT 2015

Sabína Zavarská
Foto: Jan Karol Gołębiewski

Reklama
Reklama

Komentovat