Manželé věřili klasickým materiálem, dům si dali postavit z pálené cihly

Cihlové konstrukce svou odolnost vůči zubu času dnes už nemusejí dokazovat. I proto se stále těší velké oblibě. Díky svým přirozeným vlastnostem se dobře přizpůsobují současným požadavkům na estetiku a příjemné prostředí v interiéru, a v neposlední řadě i na energetickou úspornost.
Reklama

Manželé se dvěma dospělými dětmi hledali klidné místo, kde by rodina definitivně zakotvila, a pozemek na konci ulice v nové zástavbě, ztrácející se v údolí za malou středočeskou obcí, přesně odpovídal jejich představám. Jako jediná nevýhoda se jevila poloha v poměrně strmém svahu se severním sklonem a přístupem zespoda. Rodina měla poměrně jasnou představu o dispozici – bezbariérový přízemní byt v úrovni terénu, společná obývací část propojená se zahradou, oddělená zóna rodičů a dětí včetně samostatného sociálního vybavení, dostatečně velké technické zázemí. Estetickou stránku svěřili do rukou architektu Rostislavu Maňákovi.

„Věříme klasickým, prověřeným přírodním materiálům, jejich krásnému vzhledu i přirozeným vlastnostem, jako je trvanlivost, prodyšnost… Proto jsme zvolili zděný dům s uplatněním režných cihel na fasádě a vybavením převážně ze dřeva,“ vypráví majitel.

„Věříme klasickým, prověřeným přírodním materiálům, jejich krásnému vzhledu i přirozeným vlastnostem, jako je trvanlivost, prodyšnost… Proto jsme zvolili zděný dům s uplatněním režných cihel na fasádě a vybavením převážně ze dřeva,“ vypráví majitel.

Postaveno na jistotách

Dům je orientován rovnoběžně s vrstevnicí. Středová podélná nosná zeď ho dělí na dva trakty. Větší část domu tvoří dvoupodlažní trakt orientovaný do ulice, zastřešený plochou střechou. Ústřední schodišťová hala jej rozděluje na garáž, technické zázemí a zónu pro hosty s vlastní koupelnou. Otevřené jednoramenné schodiště stoupá na galerii, z níž se vchází do ložnic dětí, orientovaných na západní stranu, a do společné obývací části na jižní straně. Severovýchodní nároží domu zaujímá ložnice rodičů s vlastním zázemím.

Z jižní a západní strany dům obklopuje příjemná chráněná terasa, sousedící s bazénem.

Z jižní a západní strany dům obklopuje příjemná chráněná terasa, sousedící s bazénem.

Interiér domu byl vybaven na míru s důrazem na individuální potřeby všech členů rodiny a poctivou řemeslnou práci až do detailu. „Snažili jsme se vyhnout příliš levným i příliš drahým výrobkům a módním vlnám. Vybírali jsme nadčasové materiály: třešňovou a javorovou dýhu, pískovec, standardní keramické obklady, žulu. Líbí se nám, že časem přirozeně stárnou, ale stále si zachovávají svou kvalitu,“ uzavírá majitel domu.

Kuchyň je částečně „taktně“ oddělena od obývacího pokoje, aby na pracovní plochu nebylo příliš vidět.

Kuchyň je částečně „taktně“ oddělena od obývacího pokoje, aby na pracovní plochu nebylo příliš vidět.

Dětské pokoje mají praktické vinylové podlahy, k nerozeznání od dřeva.

Dětské pokoje mají praktické vinylové podlahy, k nerozeznání od dřeva.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 204 m²

Užitná plocha: 367 m²

Autor projektu: Ing. arch. Rostislav Maňák

Realizace: Montis Plus

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, obvodové zdivo kontaktně zatepleno min. vlnou, fasáda zčásti omítnuta a zčásti obložena pásky z ručně vyráběných cihel, stropy keramobetonové, nad obývacím pokojem pultová střecha se sbíjenými dřevěnými vazníky a sádrokartonovým podhledem

Okna: dřevěná s izolačními dvojskly

Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění, podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou

Text: red
Foto: Robert Virt

Reklama
Reklama

Komentovat