Moderní přístavba pro mladý pár: Dostatek prostoru pro rodiče, děti i vnučky

Dvougenerační bydlení sice přináší finanční úspory, ale ne vždy je dostačující. Zejména, pokud se mladá rodina postará o potomky.
Reklama

Podobnou situaci zažil i pár bydlící v české obci Řepiště. V patře klasického „štokáče“ bydleli rodiče a v přízemí mladý pár. Po narození dvou děvčátek se obytný prostor pro ně stal nedostatečný. Jak řešili tuto náročnou situaci?

Reklama

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

S plnou důvěrou se pracuje snadněji

O návrh řešení požádali architekta Karla Janču. Jelikož se osobně znali a stavitel pomáhal architektovi vylepšit jeho lyžařský styl, odmítnout nemohl. Navíc ateliér janca architect má s řešením zvětšování prostoru a realizací přístaveb zkušenosti. Po setkání, na kterém architekt prezentoval svou ideu, získal plnou důvěru budoucích obyvatel rozšířeného prostoru.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Řešení zní: jednopodlažní přístavba

Jak jsme naznačili, řešením architekta nebylo postavit nový samostatný dům, ale rozšířit již existující prostor domu. „Navrhli jsme jednopodlažní přístavbu s plochým zastřešením v zalomeném tvaru přizpůsobeném pozemku, ochranným pásmem technické infrastruktury a světovým stranám s dominantním ʻzarámovanýmʼ výhledem do okolní krajiny. V původním domě vznikla pomocí stavebních úprav klidná soukromá část bytové jednotky (ložnice se šatnou, dva dětské pokoje, hygienické zázemí a prádelna se šatnou). Do nové přístavby jsme osadili společenskou část obydlí mladé rodiny, tedy kuchyň, obytný prostor s jídelnou a pracovnu,“ popisuje Karel Janča finální řešení.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Kontakt se zahradou

K společenské části patří kromě výrazného prosklení i prostorná krytá pobytová terasou. Zde si mohou domácí užívat příjemné prostředí, výhled do zahrady, či jen tak odpočívat, a to i když prší. Kuchyň má také vlastní výstup do zahrady. V této části zahrady je umístěno hřiště dcer, aby měla maminka na ně výhled a dosah, i když vaří. Kromě toho se zde nachází bylinková zahrada, králíky a slepice, které chovají. Pokud maminka potřebuje čerstvá „bio“ vajíčka, stačí vyjít pár kroků z kuchyně a má je přímo ze zdroje. To je vymoženost, jakou dnešní technologie jen tak nenabízejí!

Foto: Jakub Sobotka

Foto: JakFoto: Jakub Sobotkaub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

Jak je řešena konstrukce?

Přístavba je rámovou dřevostavbou s použitím Steico wall, KVH hranolů, OSB desek, s minerálním a dřevovláknitým zateplením v nízkoenergetickém standardu a s difuzně otevřenou vnější obálkou. Prostor mezi interiérem a exteriérem stírá i použití velkoformátových oken bez rámu. Obklad i terasa jsou ze sibiřského modřínu, terasa stojí na ocelových válcovaných profilech. Střechu završuje EPDM fólie s praným štěrkem. Na stínění jsou použity screenové rolety, spaliny odvádí nerezový třívrstvý komín. Vytápění je řešeno teplovodním podlahovým topením v kombinaci s krbovými kamny.

Foto: Jakub Sobotka

Foto: Jakub Sobotka

RD v Řepišti ve zkratce

Architektonický ateliér: janca architect, www.arch-janca.cz

Autor: Karel Janča

Spolupráce: Martin Kaňák

Lokalita: Řepiště, ČR

Dokončení: 2018

Realizace dřevostavby: TAROS NOVA, s.r.o..

Plocha stavebného pozemku: 1 864 m2

Zastavěná plocha původního RD: 134,6 m2

Zastavěná plocha přístavby: 100,7 m2

Obestavěný prostor původní část / přístavba: 77,0 m3 / 53,2 m3

Podlahová plocha 1. NP: 192,55 m2

Obytná plocha 1. NP: 77,0 m2 / 53,2 m2

Zastavěná plocha nových zpevněných ploch: 36 m2

Zastavěná plocha (RD, přístavba, zpevněné plochy) 405,4 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jakub Sobotka

Reklama
Reklama

Komentovat