Na místě původní chalupy z 19. století postavili útulnou červenou chatku

21. 10. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Červená chatka z dílny švédského ateliéru vyrostla na místě původní typické chalupy z poloviny 19. století, která patřila švédskému vojákovi.

Z původní chalupy se nedalo zachovat nic, protože byla celá prohnilá. Rozhodnutí bylo jasné: postavit novou chatku, která bude fungovat jako vzpomínka na tu původní. Stojí na tomtéž místě a starou chalupu připomíná i půdorysem, objemem a použitými materiály. Přízemí má původní výšku stropu.

Bollbacken Cottage

Foto Mikael Olsson

Do fasády je osazených celkově pět posuvných skleněných dveří od podlahy až po strop. Prakticky ani nevidíte, že jsou to dveře. Zvenku jsou před každými dřevěné schody do zahrady. Díky dvojím dveřím umístěným přesně naproti můžete vidět skrz celý dům.

Přečtěte si také:
Tradiční i moderní: Chata plná dřevěných trámů
Bollbacken Cottage

Foto Mikael Olsson

Jedlové desky a ručně vyráběná cihla

Architekti kombinovali světlou dřevěnou podlahu z jedlových desek s ručně vyráběnými cihlami, které položili do jedné roviny s podlahou. Cihly prakticky i esteticky dotvářejí ohniště otevřeného krbu, který je uprostřed místnosti.

Na pohled strohá kuchyňská linka z nerezové oceli se zabudovanými spotřebiči je rozdělena na dva celky, uprostřed nichž jsou jedny ze skleněných dveří. Dá se však velmi snadno (jednoduchým ohybným křídlem) spojit do jednoho celku. Majitelé tak získají dostatek prostoru na přípravu jídla.

Bollbacken Cottage

Foto Mikael Olsson

Ložnice jako vyhlídka

V prostoru nad krbem je ukryto schodiště do podkroví. Tam se nalézá vzdušný prostor s vestavěnými postelemi a posuvnými okny osazenými už od podlahy. Nabízejí výhled na okolní přírodu při sezení i ležení. Kromě stromů můžete pozorovat i zemědělskou půdu a divokou zvěř. Bílé interiérové zdi dotvářejí atmosféru prostornosti a lehkosti, kterou navozují zajímavě řešené prosklené plochy – dveře a okna.

Bollbacken Cottage

Foto Mikael Olsson

Okna i barva fasády jako na původní stavbě

Zvenčí stavba naplno využívá tradiční přírodní materiály. Dřevěná fasáda je natřena příjemnou červenou barvou (podobná byla i na původní chatce), téže barvy je i hliněná šindelová střecha. Výklenky, ve kterých jsou osazena okna a dveře, mají osvěžující bílou barvu.

Přečtěte si také:
Kouzelná chata v přírodě: Krásné výhledy z ložnice, teplo a klid

Štíty jsou bez zdobení a jiných úprav – z obou stran je nad dveřmi čtvercové okno, které tvarem i velikostí připomíná okno na starší chalupě. Za povšimnutí stojí i komín chráněný před povětrnostními vlivy černou kovovou krytinou. Část jednoho křídla střechy se sklání téměř až k zemi. V interiéru je v této snížené části technická místnost a koupelna.

Bollbacken Cottage

Foto Mikael Olsson

Bollbacken Cottage

architektonické studio: Söderberg Söderberg

hlavní architekt: Per Söderberg

lokalita: Nyköping, Švédsko

plocha: 75 m2

realizace: 2018

Sabína Zavarská
foto: Mikael Olsson

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chalupy chaty dřevěné chaty
Sdílejte článek

Diskuze