Nedejte se oklamat! Navenek betonová kostka ukrývá uvnitř promyšlené řešení

Stále více moderních projektů rodinných domů se snaží chránit soukromí svých obyvatel. Vznikají nádvoří a atria uprostřed stavby, kam mají přístup jen domácí. O výhodách takovýchto rodinných domů není třeba diskutovat.
Reklama

Jedno z těchto řešení najdeme i v „Domě pro bratra“, který navrhli architekti Pavol Šilla a Silvia Šillová.

Zvenčí na pohled monochromní betonová kostka, zevnitř členitý prostor s maximálně funkční dispozicí a příjemným venkovním prostředím v soukromí. Tohoto výsledku dosáhli architekti díky třem vzájemně propojeným objektům, které tvoří samotnou stavbu.

Dům pro bratra

foto: Pavol Šilla

Při vstupu na pozemek je vlevo objekt letní kuchyně se skladem, vpravo garáž. Mezi těmito dvěma hmotami je široká cestička se schodištěm, která vás zavede do hlavního objektu – vlastní obytné části. Mezi jednotlivými objekty vzniká soukromý venkovní prostor chráněný před pohledy z okolí.

Dům pro bratra

foto: Pavol Šilla

Hra s terénem

„Části domu spolu generují autonomní mikrourbanismus, s potenciálem moderovat vnitřní život, jakož i reagovat na vnější podněty okolí,“ vysvětlují propracovaný půdorys domu autoři projektu, kteří si pohráli nejen s horizontálním, ale i s vertikálním členěním domu.

Terén není rovinný, proto celou strukturu rozdělili na dvě výškové úrovně. Horní úroveň tvoří velká garáž a krytý vstup od ulice, spodní část hlavní obytný prostor s letní kuchyní, patiem a zahradou.

Dům pro bratra

foto: Pavol Šilla

Dispozice hlavní části domu

Vstupní prostory s šatnou rozdělují dispozici hlavní obytné části stavby na noční a denní zónu. Vpravo je noční zóna se třemi ložnicemi a hygienickým zázemím předělená chodbičkou. Hlavní ložnice má vlastní šatnu. Denní část vlevo od vchodu spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Je specifická dvojnásobnou výškou stropu. Z obou stran má velké prosklení umožňující přímý kontakt s patiem a zahradou.

Dům pro bratra

foto: Pavol Šilla

Monochromní podoba z betonových tvárnic

Autoři projektu se snažili zdůraznit kompaktnost domu i výběrem materiálů. Na celý objekt použili jednotný plášť z povrchově neupravovaných betonových tvárnic. Našli pro ně uplatnění i v interiéru domu. Tvárnice, které se nacházejí mezi patiem a sousední parcelou, mají řidší uložení, kterým proniká světlo, ale stále dostatečně chrání soukromí. Působení betonu v interiéru zjemňuje bílá v kombinaci se světlým dřevem.

Celoplošné použití betonových tvárnic zabezpečuje domu výrazovou kompaktnost a zároveň mu v nově vzniklé struktuře rodinných domů dává jasnou identitu.

Dům pro bratra

foto: Pavol Šilla

Dům pro bratra

autoři: Ing. arch. Pavol Šilla, Ing. arch. Silvia Šillová
lokalita: Prešov
plocha pozemku: 1 197 m2
zastavěná plocha: 340 m2
podlahová plocha: 282 m2
obestavěný objem: 1333 m3
projekt: 2017 – 2018
realizace: 2018 – 2019

Sabína Zavarská
foto: Pavol Šilla

Reklama

Komentovat