Nenápadný dům, který šokuje jednoduchostí

Na konci cesty v okrajové části Brandýsa nad Labem, které se říká Hrušov, stojí nenápadný bílý rodinný dům. Jednoduchý tvarově, dispozicí, a právě proto praktický a pohodlný.
Reklama

Moderní a plně funkční řešení vůbec nemusejí být složitá. Dokazuje to i projekt z dílny studia Stempel & Tesar architekti, který stojí ve městě Brandýs nad Labem. Obdélníkový půdorys, jedno podlaží, a přece je tu vše, co majitelé potřebují.

foto: Filip Šlapal

Jižní a severní část

Základem dispozice je rozdělení domu podélně na dvě části. Směrem do zahrady jsou orientovány ložnice a společenský prostor s jídelnou a obývacím pokojem, na který navazuje venkovní terasa. Druhá, severní část domu, je určena jako technická a obslužná – najdete zde koupelny, sklad, technickou místnost a kuchyni, která je otevřena směrem k jídelně a obývacímu pokoji.

francouzská okna s tmavě modrými rámy

foto: Filip Šlapal

Dlouhá chodba je zároveň šatnou

Hlavním prvkem jižní fasády jsou francouzská okna s tmavě modrými rámy a venkovními žaluziemi. Mezi nimi jsou zděné pilastry, omítnuté jemnozrnnou bílou omítkou. Zasklení společenského prostoru je potlačeno do objemu domu, díky čemuž vnikla terasa ve stylu lodžie.

Pozemek by měla ze dvou stran lemovat jednoduchá hladká zeď. „Původně jsme s plotem nepočítali, jelikož za domem byl lesík, ale v rámci přípravy sítí a parcel na další výstavbu všechny stromy vykáceli,“ objasňuje majitel. „Se sousedem máme velmi dobré vztahy, takže tu postačí na oddělení výškový rozdíl a túje.“ Poschodí obložili tmavým kamenem.
Přečtěte si také:

Jednoduchý a praktický dům vyřešil jejich otázku bydlení

Architekti funkčně využili i chodbu mezi severní a jižní částí domu, která prochází celou dispozicí. Slouží též jako šatna. Pokoje od chodby oddělují vestavěné skříně.

společenský prostor s jídelnou a obývacím pokojem

foto: Filip Šlapal

Bílá, modrá a šedá

Architekti minimalisticky řešili též výběr barev. Vestavěné skříně v chodbě mají týž odstín jako okenní rámy. Podlahu tvoří bílé marmoleum. V hlavním společenském prostoru převládá bílá v kombinaci s šedou pohovkou.

Za povšimnutí stojí originální svítidla nad stolem a konferenčním stolkem. Kuchyňská linka je bílá. O dostatek světla v kuchyni a též větrání se stará atypické horizontální okno za pracovní deskou kuchyňské linky. Zvýrazňuje ho tmavomodrý rám.

V hlavním společenském prostoru převládá bílá v kombinaci s šedou pohovkou

foto: Filip Šlapal

Jaké jsou technické parametry domu?

„Dům je postaven z keramických tvárnic s kontaktní tepelnou izolací. Stropy tvoří předpjaté betonové panely. Řízené větrání s rekuperací přispívá ke snížení provozních nákladů,“ popisují nejdůležitější technická fakta autoři projektu.

vestavěné skříně

foto: Filip Šlapal

Foto: Ilse Liekens
Přečtěte si také:

Úžasná proměna! Z rozpadlého bungalovu je po rekonstrukci kouzelná chata

RD Brandýs na Labem

architektonické studio: Stempel & Tesar architekti
autoři: Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
projekt a realizace: 2015 až 2018
lokalita: Brandýs nad Labem
pozemek: 1 056 m2
zastavěná plocha: 190 m2
užitná plocha: 147 m2

Sabína Zavarská
Foto: Filip Šlapal

Reklama

Komentáře

  • Sterilní jako ordinace.

    BNS
  • Přesně, chtělo by to na zahradu trakař a dovnitř alespoň paroží:)

    R
  • paroží tam možná už je 🙂

    j
  • Cena za tohle svinsto industriální sterilní tam raději není, to se ani nedivím, kterej stavební úřad tohle povolí postavit.

    Milan
  • Hezké, ale uvnitř zbytečně zaskládané. Já bych zvolil méně nábytku a světel. Chodba vypadá super.

    PK
  • Jednoduché,praktické,jen mi to jaksi připomíná jednu fabriku v Kuřimi.

    Anonym
  • Jednoduché,funkční…Nádhera absolutní.

    Ben
  • Tohle opravdu neni pekne…,velmi sterilni…zarizeni domu chybi barvy…neutelne a velmi smutne😢

    Anonym
  • Naopak, stačí jakýkoliv doplněk. Obraz, kytka a bude to dokonalé.

    Martin
  • Souhlas s názory funkční a jednoduché.Proč si dělat doma skladiště nebo vetešnictví

    Tomáš
  • Čím déle na ten dům koukám, tím více se mi líbí. V jednoduchosti je síla a krása. Gratuluji architektům a majitelům. Za mě super.

    Karel K.

Komentovat