Nízkoenergetický dům u Dunaje je bezpečný i před povodněmi

Rodinný dům, který stojí v bratislavském Děvíně, je nejen pohodlný, ale i nízkoenergetický.
Reklama

Existuje několik způsobů, jak navrhnout dům na úzkém pozemku, ale téměř vždy přijdete o podstatnou část zahrady. Řešení, které navrhl architekt Martin Duchoň, ji naopak chrání.

Nízkoenergetický dům u Dunaj

Foto: Tomáš Manina

Rodinný dům v Děvíně má konzolovou konstrukci, díky níž poskytuje dostatek obytného prostoru bez toho, že by ukrajoval ze zahrady.

Bezpečné bydlení s krásným výhledem

Nízkoenergetický dům je určen pro čtyři osoby. Majitel pozemku měl představu o domě, který bude bezpečný, pohodlný a bude respektovat okolní přírodu. Proč bezpečný? Protože v této části mají obyvatelé Děvína negativní zkušenosti s povodněmi.

Tím, že je dům řešen jako konzola na šesti pilířích, je obytná plocha chráněná. Navíc umístění obytné zóny ve výšce poskytuje krásný panoramatický výhled na řeku a nedaleké lužní lesy.

Strohá čtvercová fasáda s jedním oknem dokonal

Foto: Tomáš Manina

Nenápadná fasáda chrání soukromí

Jak tomu u mnoha zajímavých projektů bývá, otevírají se do soukromí zahrady a z ulice jsou absolutně nenápadné. Stejné je to i v tomto případě. Strohá čtvercová fasáda s jedním oknem dokonale odrazuje zvědavce a nikdo by nečekal opačnou, přívětivou stránku domu, orientovanou do zahrady.

obývak s modrou sedicí soupravou

Foto: Tomáš Manina

Přízemí tvoří jen garáž

Přízemí, které je zároveň soklem stavby, tvoří nevelká garáž. Nad ní je samotná obdélníková obytná zóna domu, rozčleněná na denní a noční část. Noční část je orientovaná směrem k ulici a zahrnuje koupelnu a čtyři pokoje, denní je točená na jih – s výrazným přesahem nad zahrádku.

Na spojený prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje navazuje venkovní terasa krytá přesahem střechy. Od obytné zóny je oddělena prosklenou stěnou.

kuchyne

Foto: Tomáš Manina

Moderní nízkoenergetický dům

Pohodlí v interiéru a nízkoenergetičnost projektu zabezpečuje několik moderních technologií: aktivní rekuperace, elektrické podlahové vytápění, stropní klimatizace a malá akumulační kamna.

Mezi denní a noční částí domu se nachází otevřená chodba, která jakoby vtahovala světlo i okolní přírodu přímo do interiéru.

koupelna

Foto: Tomáš Manina

Nízkoenergetický dům Konzola Děvín ve zkratce

architektonické studio: greenstudio, s. r. o.

architekt: Ing. Martin Duchoň

lokalita: Děvín, Bratislava

podlahová plocha: 125 m2

plocha pozemku: 500 m2

rok projektu: 2015 až 2016

rok realizace: 2017 až 2018

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Reklama

Komentovat