Pod zelenou střechou se ukrývá velkorysý rodinný dům

Velkorysý dům v Skalnatých horách je výsledkem pečlivé práce architektů spolu s krajinářů a zahradními architekty. Z některých pohledů ho vůbec nevidíte, protože má zatravněné střechy, a v plné kráse se odkrývá, až když přistoupíte blíž.
Reklama
Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Reklama
Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Ve tvaru písmene T

Terén a dvě protínající se zatravněné linie vytvářejí nádvoří, které spojuje dva základní funkční celky – samotný dům s relaxačním centrem. Na tomto nádvoří s grilem se mohou setkávat odpočívající obyvatelé a trávit zde příjemný večer. Část domu, která je orientovaná z východu na západ, obsahuje tři ložnice s hygienickým zázemím. Nachází se v ní i garáž. Druhá část, orientovaná ze severu na jih, zahrnuje společenské prostory: obytnou zónu, jídelna a kuchyň.

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Společenská část je zahalena do skla

Díky zatravněným střechám dům není z cesty téměř vůbec vidět. Optické narušení přírodního prostoru je na minimální úrovni. Navíc linie celého projektu zachovávají původní vzhled přírodního prostředí. Sklo, do kterého je obytná část domu obalená, poskytuje nepřetržitý panoramatický obraz vnější přírody, vnáší do interiéru klid a harmonii a stírá hranice mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Solární stěna má několik funkcí

Na jižní straně pozemku se nachází solární stěna, která odděluje obslužnou stranu budovy od hlavního nádvoří. Vytváří prostor pro auta, pro skladování potřebných věcí a také samotný sběr sluneční energie. Solární panely vytápějí dům, venkovní bazén a vířivku. Integrovaný informační systém budovy umožňuje aktuálně reagovat na měnící se přírodní podmínky.

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Foto: Steve Mundinger

Dům v Skalnatých horách ve zkratce

Architektonický ateliér: GLUCK+

Projektový tým: Shannon Bambenek, Cory Collman, Peter L. Gluck, Charlie Kaplan, Jason LaPointe, Matthew Lawson, James MacGillivray, Scott Scales

Lokalita: Rocky Mountains, Colorado, USA

Realizace: 2012

Plocha: 264,77 m2

Sabína Zavarská
Foto: Steve Mundinger, GLUCK+

Reklama
Reklama

Komentovat