Přestavba starého hornického domu: Návrat k tradici přizpůsobený moderním potřebám

Staré hornické domy mají velké charizma. Samozřejmě, pokud v nich má plnohodnotně žít mladá rodina, potřebují nejednu změnu, obvykle rovnou přestavbu. Podobně tomu bylo i v případě domku v Podlesí. Prakticky nefunkční dům přeměnil architekt Tomáš Petrášek v příjemné bydlení.
Reklama

Původní stav

Spolupráce majitele s architektem byla v tomto případě intenzivnější než obvykle. Kromě toho, že se znají už od dětství, jejich spolupráce na projektu začala od nuly – od vyhledání vhodné lokality a samotného domu.

Investor, který je mimochodem pilot, se potřeboval kvůli práci přestěhovat. Spolu s architektem si prohlédli několik vytipovaných domů, až konečně narazili na dům v Podlesí. Mladou rodinu i architekta upoutal na první pohled, a to hlavně kvůli své poloze na kraji lesa.

terasa

Foto: DEBYT

Původní zvýrazňuje dřevo

Jako každý starý dům i tento měl typická malá okna a v interiéru menší, tmavé místnosti. Přestavba vycházela z velkorysého propojení vnitřních prostorů. Navzdory této zásadní změně architekt respektoval původní konstrukční rastr ve tvaru písmene H a zvýraznil ho masivními dřevěnými překlady.

„Tyto dřevěné nosné prvky jsou záměrně opracovány hrubším způsobem. Hrany jsou často nepravidelné a detail je více tesařský než truhlářský. Chtěli jsme tak podpořit dotykový vjem ze stavby, kterou takto můžeme vychutnat více smysly než jen zrakem,“ vysvětluje architekt Tomáš Petrášek.

obývací pokoj s kuchyni

Foto: DEBYT

Velká okna proměnila interiér k nepoznání

Celý prostor je členěný různou výškou podlahy. Architekt považoval za nevyhnutelné zvětšit okenní otvory, aby byl interiér dobře prosvětlený. Díky velkým oknům se mu též podařilo do interiéru vtáhnout přírodní prostředí – zahradu a na ni navazující les. Panoramatické dvouokno má navíc efekt iluzivního zrcadlení.

obývak s kuchyní

Foto: DEBYT

Cihlová dlažba a půdní strop

V celém objektu po rekonstrukci můžete vnímat návrat k tradici, ale přizpůsobený potřebám moderní rodiny. Během rekonstrukce odhalili i několik cenností ukrytých pod nánosy úprav – například půdní strop. Investora i jeho manželku fascinovala ručně dělaná cihlová dlažba, díky které interiér nabyl výrazného rustikálního rázu.

jídelní kout

Foto: DEBYT

Přestavba byla realizována částečně svépomocí a za pomoci menších firem z okolí.

ložnice

Foto: DEBYT

Přestavba hornického domu ve zkratce

architektonický ateliér: DEBYT

autor: Ing. arch. Tomáš Petrášek

lokalita: Podlesí, Příbram, ČR

projekt: 2013

realizace: 2014 až 2018

základní rozměry: 10,37 m / 13,23 m

užitková plocha: 215 m2

obestavěný prostor: 939,5 m3

Sabína Zavarská
Foto: DEBYT

Reklama

Komentovat