Přístavba rodinného domu jako most mezi starým domem a zahradou

Jak vytvořit světlou obytnou zónu ve starším tmavém domě? Architekti problém vyřešili černou moderní přístavbou, která je z velké části prosklená. Během projektování se setkali s různými problémy, ale výsledek je příjemný.
Reklama
rodinny dum

Foto: Yellow Cloud Studio

Otevřený prostor a kontakt s přírodou

Majitelé domu si přáli namísto tmavého roztříštěného prostoru, v němž měli obytné místnosti dosud, velkou světlou obývací místnost spojenou s kuchyní a jídelnou. Z vnitřní jídelny chtěli vyjít na vnější terasu s možností stolování v soukromé zahradě, zároveň měl interiér nabízet i výhled na přírodu.

terasa domu

Foto: Yellow Cloud Studio

Soukromí na prvním místě

Architekti se během tvorby projektu setkali s několika výzvami, které museli zdolat, jinak by výsledný efekt nebyl tak působivý. Jednou z nich bylo umístění černého obdélníku s denními místnostmi na svahu tak, aby přechod přes různé výškové úrovně zbytečně nekomplikoval projekt, a zároveň aby umístění přístavby plně respektovalo soukromí domácích. Jinak by prakticky takováto denní zóna neměla význam. V nové přístavbě má své místo i studovna.

fasada domu

Foto: Yellow Cloud Studio

Zády k ulici

Tmavá obdélníková budova stojí k ulici „slepou“ stěnou, a tedy nic ze svého poslání neprozrazuje, působí tajemně. Velkými prosklenými prostory se otevírá do soukromí zahrady. Vnější terasa má integrované sezení a je chráněná před vlivem nepříznivého počasí. Promyšlené řešení dispozice poskytuje domácím pocit spojení s exteriérem, vzdušnost i dostatek přirozeného světla. Vnější prvky jsou vyrobeny z litého betonu. Soukromí v některých částech chrání plot ze světlého modřínu.

Foto: Yellow Cloud Studio

Hra tvarů a stínů

Prosklené části fasády jsou umístěny tak, aby dovnitř přiváděly přirozené světlo, zároveň ho lámou, aby nepůsobilo nepříjemně. Díky postupnosti prostorů, proskleným zónám a geometrickým tvarům se architektům podařilo vytvořit zajímavou hru stínů. Výsledkem jejich práce je čistý jednoduchý prostorný celek, který vytváří mezistupeň mezi zahradou a uzavřeným prostorem původního domu. Fasáda je obložená černým svislým dřevěným obkladem.

Foto: Yellow Cloud Studio

Charcoal House ve zkratce

architektonické studio: Yellow Cloud Studio

lokalita: New Malden, Londýn

plocha: 102 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Yellow Cloud Studio

Reklama

Komentovat