Přístavba rodinného domu, která změnila život celé rodině

Jaké je nejjednodušší řešení, když původní rodinný dům už nestačí? Máte-li dostatek prostoru, situaci vyřeší přístavba.
Reklama

Efektní řešení rozšíření domu vyšlo před nedávnem z dílny architektů z ateliéru 0,5 studio. Změnilo život celé rodiny.

Přístavba rodinného domu

foto: 0,5 studio

Původní rodinný dům pochází z roku 2013, takže jde o novostavbu, ale dům už byl pro rodinu těsný. Přístavba tvarem i materiály navazuje na dům, ale přece je jiná. Díky vyšší a komfortnější přistavěné části nevznikly jen potřebné vnitřní prostory, ale i velká terasa v poschodí, která spojuje přístavbu s původní stavbou.

Pod ní, mezi základními hmotami původní a nové části domu, se nachází prosklená spojovací hala s dveřmi do zahrady. Zároveň je i novým vstupem do domu.

Venkovní terasa

foto: 0,5 studio

Venkovní terasa jako šikovné spojení

Celá přistavěná část se otevírá směrem na jih. V přízemí je umístěný velkorysý obytný prostor s krbem a možností rozšíření (pomocí posuvné prosklené stěny) na terasu orientovanou do zahrady.

Z obývacího pokoje se spojovacím krčkem dostanete do kuchyně s jídelnou, které jsou umístěny v původní části domu. Okno v obývacím pokoji směřující do ulice poskytuje výhled na potok s malým jezírkem. V poschodí našla své místo velká ložnice rodičů.

Dětské pokoje se nacházejí též v poschodí, ale v původním domě – oba prostory spojuje venkovní terasa. Kromě ložnice rodičů se v poschodí přístavby nachází též pracovna a hygienické zázemí.

prosklená spojovací hala s dveřmi do zahrady

foto: 0,5 studio

Dřevěné zaoblené stěny

Jedinečným prvkem interiéru jsou na některých místech zaoblené stěny, které prostor zjemňují a vytvářejí zajímavý geometrický efekt. Procházejí celým interiérem. Dominují obývacímu pokoji, v části u krbu, kde je vytvořeno zajímavé lamelové snížení stropu s tlumeným osvětlením.

Najdete je i v horním podlaží, v ložnici a v pracovně. Celková podoba domu po realizování přístavby se sedlovou střechou tvarově navazuje na venkovský charakter okolí a přirozeně ho dotváří. V interiéru dostalo hlavní slovo dřevo, jsou jím obloženy některé stěny.

pojovací hala s dveřmi do zahrady

foto: 0,5 studio

Velký obývací pokoj a více světla v interiéru

Není pochyb o tom, že přístavba úplně změnila rodině život. Nejen přidáním velkého obývacího pokoje, kde mohou všichni společně trávit čas, ale též množstvím venkovních prostorů, které původní stavbě chyběly.

Kromě šikovného nápadu, propojit dětské pokoje a obývací pokoj rodičů venkovní terasou, se díky tomuto řešení dostává do interiéru původního domu více světla.

obývací pokoj

foto: 0,5 studio

Přístavba Poříčí nad Sázavou ve zkratce

architektonický ateliér: 0,5 studio

lokalita: Poříčí nad Sázavou

projekt: 2016 až 2017

realizace: 2018 až 2019

užitková plocha: 94 m2, terasa 33 m2

zastavěná plocha: 77 m2

realizační firma: Vejvoda, spol. s r. o.

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: 0,5 studio

Reklama

Komentovat