Přizpůsobit dům terénu? V tomto případě to bylo naopak!

Vytvořit návrh rodinné vily je vždy výjimečným zadáním, v tomto případě byl zajímavějším i z dalšího důvodu. Architekty Jana Aulíka, Markétu Aulíkovou oslovil investor totiž podruhé. Už dvacet let jeho rodina žila v rodinném domě, který vyšel z jejich dílny. O to lépe se autorům projektu s investorem komunikovalo.
Reklama

Osobní vztah s klientem je velkou výhodou

Návrh rodinného domu nebo vily, jak je to v tomto případě, vychází z kompromisů a dohod mezi klientem a architektem. V ideálním případě architekt dokáže ztvárnit představy investora, tak to bylo i nyní. První dům, který architektonické studio Aulík Fišer architekti navrhlo pro tohoto investora, byl menší, v jiném regionu a vznikal za jiné situace. Přesto architekti těžili z cenného osobního vztahu s klientem.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

Kontrastní prostředí, nesourodá zástavba

Požadavky na výstavbu vily byly obvyklé: vytvořit pohodlné bydlení pro starší manželskou dvojici s dospělými dětmi, kde mohou občas i s vnoučaty přespávat. Navzdory jasnému cíli nebylo vytvořit návrh až tak jednoduché.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

Obec Průhonice je totiž dost kontrastním prostředím, ve kterém se vedle krásného zámku nachází nesourodá rodinná zástavba z posledních 50 let. Ulici, kde je pozemek, charakterizuje odrostlá zeleň, díky které působí navzdory různorodým domům stabilizované.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

Terén přizpůsobili domu

Lokální poměry povolovaly zastavět jen 20 procent velikosti parcely, proto musel být bazén umístěn do suterénu. Ze stejného důvodu autoři projektu vytvořili složitější úpravy zahrady, aby se domácí mohli těšit kontaktu s ní.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

„Jelikož jsme na ulici nenašli architektonické hodnoty, které bychom chtěli vtáhnout do našeho projektu, zvolili jsme jednoduchý koncept: směrem do ulice je otočena striktní tvář domu, směrem do zahrady je stavba členitá. Tyto dvě odlišné formy spojuje velkorysý dvoupodlažní železobetonový rám – architektonické měřítko celého objektu,“ vysvětlují své uvažování autoři projektu.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

Jak je řešena dispozice?

Hlavní obytné zóny se nacházejí v přízemí vily. Zde najdete prostornou obývací místnost a jídelnu s kuchyní dimenzovanou pro setkávání větší rodiny. Ve stejném patře se nachází hlavní ložnice majitelů domu se zázemím.

Foto: AI photography

Foto: AI photography

První patro patří dvěma hostitelským pokojům a pracovně. Ta má samostatný vstup z ulice. V podzemí vedle garáže a technického zázemí se nachází osmimetrový bazén se saunou a malým fitness prostorem.

Velmi příjemným řešením je prosklení stěny mezi bazénem a sníženou částí zahrady, které lze otevřít a vychutnat si soukromý prostor příjemného exteriéru.

Vila Průhonice ve zkratce

Architektonický ateliér: Aulík Fišer architekti

Autoři: Jan Aulík, Markéta Aulíková

Spolupráce: Kristýna Kredbová

Lokalita: Průhonice, ČR

Návrh: 2016

Realizace: 2018

Pozemek: 1 500 m2

Zastavěná plocha: 303 m2

Obestavěný objem: 2 635 m3

Užitková plocha: 613 m2, z toho obytná část: 236 m2

Foto: AI photography

Text: Sabína Zavarská

Reklama
Reklama

Komentovat