Pro dům v Březové u Žebráku se rozhodli hlavně kvůli místu, které jim učarovalo

Dům pro Markétku v Březové u Žebráku je zasazen do svahu s výhledem na hrad Točník. Hlavní roli tu hraje příroda. A spojení s ní. Klientům vymysleli autoři projektu prostorově velkorysý dům, který v přízemí kopíruje terén pozemku. Díky úmyslné absenci plotu se mohou celý den kochat malebnou středočeskou krajinou.

V domě bydlí pan Miroslav se svou manželkou Markétkou. Dům se rozhodli postavit hlavně kvůli místu, které jim učarovalo. Chtěli ekologický dům šetrný k životnímu prostředí s malou zastavěnou plochou a s dostatkem výstavní plochy pro sbírku obrazů a fotek.

Reklama

Foto BoysPlayNice

Foto BoysPlayNice

„Najmout si architekty vnímám s odstupem času jako nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat, a to hned ze tří důvodů – estetického, praktického i finančního.“

„Na studiu Mjölk nás zaujalo, že jde o velmi kreativní ateliér s mladistvým přístupem. Najmout si architekty vnímám s odstupem času jako nejlepší rozhodnutí, které jsme mohli udělat, a to hned ze tří důvodů – estetického, praktického i finančního.“

Foto BoysPlayNice

Foto BoysPlayNice

Pan Miroslav je zastánce názoru, že by domy měli navrhovat architekti. „Máme jich hodně, každý rok jich vyjdou ze škol doslova stovky. K soudu chodí člověk s právníkem, operuje vás doktor, a ne příbuzný. Člověk, který v tomto oboru nemá průpravu a není zvyklý pracovat s objemy a hmotou, nemůže na některá řešení nikdy přijít. Platí se za nápad, ideu, kreativitu. Je to investice, která přinese trvalou hodnotu.“

Velkoryse otevřený prostor se schodištěm prostupuje interiérem z přízemí až ke krovům. Foto BoysPlayNice

Velkoryse otevřený prostor se schodištěm prostupuje interiérem z přízemí až ke krovům. Foto BoysPlayNice

Stavba domu byla pro oba jeho majitele poněkud náročnějším obdobím. Během stavebního procesu museli ohlídat a dohlédnout na řadu důležitých detailů. Některé interiérové prvky byli schopní a ochotní zrealizovat řemeslníci až po delším hledání. Pana Miroslava překvapilo, že kvalita řemeslníků často nesouvisí s jejich finančními nároky. „Jednoho špičkového obkladače, který dělal v koupelně kamenické rohy, jsem musel dokonce přesvědčovat, ať se nebojí říct si za svou práci o víc peněz. Bohužel to ale často platí i naopak.“

Některé interiérové prvky byly schopní a ochotní zrealizovat řemeslníci až po delším hledání. Foto BoysPlayNice

Některé interiérové prvky byly schopní a ochotní zrealizovat řemeslníci až po delším hledání. Foto BoysPlayNice

Majitele domu těší blízkost k přírodě. Pro stavbu se rozhodli hlavně kvůli místu, které jim učarovalo. Foto BoysPlayNice

Majitele domu těší blízkost k přírodě. Pro stavbu se rozhodli hlavně kvůli místu, které jim učarovalo. Foto BoysPlayNice

Majitelé si bydlení ve svém domě užívají a chválí. „S manželkou jsme nadšení, bydlí se nám tu naprosto skvěle. Užíváme si krásné výhledy do okolí, v domě je stále světlo a teplo, a přitom náklady na vytápění jsou zcela minimální.“ Manželé se rozhodli pro menší dům, nemuseli proto šetřit na kvalitě materiálů a celkového provedení, která pro ně byla důležitá.

Dům pro Markétku v přízemí kopíruje terén pozemku. Foto BoysPlayNice

Dům pro Markétku v přízemí kopíruje terén pozemku. Foto BoysPlayNice

Architekti navrhli dům v otevřené krajině bez plotu. To aby srnky mohly chodit spásat čerstvou trávu na zahradu a dávat dobrou noc. Majitelé domu mají z blízkosti k přírodě radost. Alespoň většinou. „Na srnky koukám často, z pole na mě vystrkují zadečky. Když mi pak přes zimu sežerou něco ze skalky, chvilku na ně nadávám, ale i tak jsem spokojenější, než kdybych se musel schovávat za plot a vymezovat se vůči krajině a lidem. Jako plot mi slouží alej stromů, traviny a keře.“

Foto BoysPlayNice

Foto BoysPlayNice

„S manželkou jsme nadšení, bydlí se nám tu naprosto skvěle. Užíváme si krásné výhledy do okolí, v domě je stále světlo a teplo, a přitom náklady na vytápění jsou zcela minimální.“

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys patra

Půdorys patra

Prostorové schéma

Prostorové schéma

Místo: Březová u Žebráku
Autor: Ing. arch. Jan Mach – Mjölk architekti
Spolupráce: Pavel Nalezený

Mjölk architekti
Soukenné náměstí 23/10
Liberec 3, 460 01
info@mjolk.cz
www.mjolk.cz/

Text Tereza Janišová
Foto BoysPlayNice
Zdroj časopis HOME 6/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Komentovat