Promyšleně minimalistická stavba, prosklené stěny s neomezeným výhledem a puristický přístup k interiéru

Kopcovitá krajina s malebnými údolími není pro Lotyšsko příliš typická. Když se vám pak podaří právě takové místo najít, přistupujete k němu s velkou úctou a snažíte se maximálně využít jeho potenciálu.
Reklama

Promyšleně minimalistická stavba, prosklené stěny s neomezeným výhledem a až puristický přístup k interiéru je právě to, co dovolí okolní přírodě rozehrát představení, které nikdy neomrzí.

Velkorysost prostoru je ještě podtržena využitím celoplošných skel. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Velkorysost prostoru je ještě podtržena využitím celoplošných skel. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Architekti kanceláře Outofbox vytvořili soukromý projekt, který bezesporu vyčnívá. Dům je zasazený do příjemně kopcovité krajiny nedaleko města Cēsis na severu Lotyšska. Středověký přístav a obchodní město leží nad řekou Gaujou, podle níž je pojmenován i přilehlý národní park. Architekti si byli dobře vědomi tohoto výjimečného prostředí, a tak rodinný dům tvořili s pokorou k místní krajině a topografii stavební parcely.

Reklama

Orientace svahu a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky vybízelo k variabilitě, díky které má dům na každé straně jinou tvář. S ohledem na zajištění nutného soukromí je fasáda nejméně transparentní u přístupové cesty a celý dům je z této strany k vidění pouze částečně. Naopak jihozápadně orientovaná strana vily se otevírá do údolí. Fasádu všech tří podlaží tvoří rozsáhlé velkoplošné zasklení. K zajištění tepelného komfortu byly v projektu využity vysoce tepelně izolované posuvné systémy Schüco.

Z velkoryse řešeného obývacího pokoje se vchází do patra, kde jsou ložnice. Celý prostor je jednoduše řešený a nechává vyniknout kráse okolní přírody. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Z velkoryse řešeného obývacího pokoje se vchází do patra, kde jsou ložnice. Celý prostor je jednoduše řešený a nechává vyniknout kráse okolní přírody. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Z velkoryse řešeného obývacího pokoje se vchází do patra, kde jsou ložnice. Celý prostor je jednoduše řešený a nechává vyniknout kráse okolní přírody. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Z velkoryse řešeného obývacího pokoje se vchází do patra, kde jsou ložnice. Celý prostor je jednoduše řešený a nechává vyniknout kráse okolní přírody. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Tři úrovně průhledů

Spodní podlaží, které je z cesty skryté před zraky návštěvníků, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem. V přízemí na přístupové úrovni domu se nachází velká obývací místnost s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky rozlehlé skleněné posuvné stěně, která měří 12 metrů na šířku a zabírá celou výšku podlaží, se majitelé dennodenně kochají krásou měnící se přírody a za příznivého počasí mohou skleněnou bariéru odsunout a žít na čerstvém vzduchu.

Dominantním znakem interiéru je jednoduchost a pečlivý výběr materiálů. Ne jinak je tomu i v případě kuchyně propojené s jídelnou. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Dominantním znakem interiéru je jednoduchost a pečlivý výběr materiálů. Ne jinak je tomu i v případě kuchyně propojené s jídelnou. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Obývací pokoj přesahuje až do horního patra. Schodiště vede do vnitřní betonové galerie zpřístupňující pracovnu a velkou ložnici s terasou se záviděníhodným výhledem nad korunami stromů do starého údolí řeky.

Technologie vítězící nad klimatem

Navzdory tomu, že je dům maximálně prosklený, se architektům díky kompaktnímu stavebnímu projektu, využívajícímu vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco s trojitým zasklením, podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy.

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše. Orientace těchto ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše. Orientace těchto ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Orientace prosklených ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla a energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu. Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Třetí nejvyšší podlaží tvoří celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem, která umožňuje 270° panoramatický výhled.

Z ložnice se vychází na otevřenou dřevěnou terasu. I zde se využívá fasádních a posuvných systémů německé značky Schuco. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Z ložnice se vychází na otevřenou dřevěnou terasu. I zde se využívá fasádních a posuvných systémů německé značky Schuco. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Puristický přístup

Interiér vznikal ve spolupráci s Lolot Design a stylem samozřejmě doprovází čistotu externích linií. Zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub použitý na podlaze a pečlivě navrhované prvky jako krbová vložka a dekorativní kovové schodiště. Koncept osvětlení – kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky – vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

Výhled do krajiny je nesporným plusem života uprostřed kopcovité krajiny. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Výhled do krajiny je nesporným plusem života uprostřed kopcovité krajiny. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Čisté interiérové řešení

Čistý puristický design přenesli architekti z OUTOFBOX ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru, zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a pečlivě navrhované prvky jako krbová vložka a dekorativní kovové schodiště. Koncept osvětlení – kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky – vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

Tmavé velkoformátové obklady a puristický tvar vany a umyvadla jsou doplněné rafinovanými bateriemi. Výsledek je dokonalý. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Tmavé velkoformátové obklady a puristický tvar vany a umyvadla jsou doplněné rafinovanými bateriemi. Výsledek je dokonalý. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Tmavé velkoformátové obklady a puristický tvar vany a umyvadla jsou doplněné rafinovanými bateriemi. Výsledek je dokonalý. FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS

Dům v kostce

Autor stavby: OUTOFBOX Architecture, Riga, Lotyšsko

Interiérový design: OUTOFBOX s Lolot design, Riga, Lotyšsko

Celková obytná plocha: 280 m²

Realizace: 2015–2016

TEXT MARTINA PAULOVÁ
FOTO MĀRIS LOČMELIS A INGUS BAJĀRS
ZDROJ časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat