Působivá moderní novostavba ve staré zástavbě

Šedá vs. červená. To je hlavní motiv bloku řadovek, do něhož přibyla na první pohled nenápadná novostavba. Na nic si nehraje, kombinací vnějších materiálů zcela respektuje původní architekturu místa, uvnitř si však nenechává nic diktovat a plně si užívá všech výdobytků moderního interiéru.
Reklama

Lansdowne Avenue se nachází na vnitřním okraji Montrealu v lepší čtvrti zvané Westmount. Tato čtvrť je pozoruhodná nejen díky architektonickému dědictví, ale také svou topografií. Název je totiž odvozen od hory Westmount, v jejímž svahu ulice vytváří několik „schodů“ a teras.

Rohový výklenek se dvěma okny oblékli architekti do stejného, tmavě šedého hávu z břidlice, jaký můžeme vidět i na sousedním domě. Stejně jako ostrý kontrast s oranžovorudou cihlovou fasádou.

Rohový výklenek se dvěma okny oblékli architekti do stejného, tmavě šedého hávu z břidlice, jaký můžeme vidět i na sousedním domě. Stejně jako ostrý kontrast s oranžovorudou cihlovou fasádou.

Dvoupodlažní prostor, nacházející se za velkorysými okny v zadní části domu, skrývá jídelní a obývací část, která je centrem rodinného života.

Dvoupodlažní prostor, nacházející se za velkorysými okny v zadní části domu, skrývá jídelní a obývací část, která je centrem rodinného života.

Protože se tento řadový dům nachází přímo v kopci, vyžádal si od začátku projekt asymetrický přístup. Navíc v minulosti byla oblast anglo-saskou enklávou v této francouzské části Kanady, čemuž odpovídá i ladění místních staveb v neogotickém stylu a anglickém slohu Arts and Crafts. A právě oba tyto styly záměrně pracují asymetrií a neformálností, aby se odlišily od rigidnějšího pojetí francouzské a italské formy klasicismu. Architekti v projektu Landsdowne House tradici využili a reinterpretovali, čímž nenápadně podtrhli kontrast mezi novým a starým, a také dali vyniknout jeho unikátnímu umístění ve svahu.

Půdorys 1. NP

Půdorys 1. NP

Hned za zádveřím, z něhož vedou dveře do přilehlé pracovny, se vstupuje do otevřeného prostoru kuchyně a jídelny…

Hned za zádveřím, z něhož vedou dveře do přilehlé pracovny, se vstupuje do otevřeného prostoru kuchyně a jídelny…

…na něž navazuje útulný obývací kout s výhledem do zahrady.

…na něž navazuje útulný obývací kout s výhledem do zahrady.

Výška obytného prostoru a dlouhá vertikální okna vnášejí do interiéru záplavu světla. Neutrální barevnost vybavení narušuje jen výrazná červeň jídelních židlí.

Výška obytného prostoru a dlouhá vertikální okna vnášejí do interiéru záplavu světla. Neutrální barevnost vybavení narušuje jen výrazná červeň jídelních židlí.

Lávka ve druhém nadzemním podlaží překlenuje otevřený prostor obývací části a spojuje dvě galerie s ložnicemi. Lustr nad jídelním stolem je z důvodu absence stropu zavěšený na ocelových lankách.

Lávka ve druhém nadzemním podlaží překlenuje otevřený prostor obývací části a spojuje dvě galerie s ložnicemi. Lustr nad jídelním stolem je z důvodu absence stropu zavěšený na ocelových lankách.

Z obytného podlaží se po schodech vstupuje na galerie, na nichž se nacházejí ložnice.

Z obytného podlaží se po schodech vstupuje na galerie, na nichž se nacházejí ložnice.

Skleněné zábradlí a lávka přispívají k odlehčenému dojmu celého interiéru. Světlo tu nenaráží na žádnou překážku a může volně proudit prostorem.

Skleněné zábradlí a lávka přispívají k odlehčenému dojmu celého interiéru. Světlo tu nenaráží na žádnou překážku a může volně proudit prostorem.

Koupelna souzní s celkovým pojetím domu: jednoduchá, funkční řešení, tlumené přírodní odstíny, praktické a kvalitní materiály (dřevo, kov, sklo).

Koupelna souzní s celkovým pojetím domu: jednoduchá, funkční řešení, tlumené přírodní odstíny, praktické a kvalitní materiály (dřevo, kov, sklo).

Základní data
Název projektu: Lansdowne House
Místo: Westmount, Québec, Kanada
Typ projektu: rezidenční, rodinné bydlení
Rozloha: 350 m²
Architekti: Gavin Affleck and Richard de la Riva, affleckdelariva.com
Návrh interiéru: Richard Bélanger
Rozpočet: 750 000 kanadských dolarů
Realizace: 2010

Text: Dominika Záveská
Foto: Marc Cramer
Zdroj: V2com.net

Reklama
Reklama

Komentovat