Řadový domek o šířce pouhých 6 metrů dnes slouží ke spokojenosti čtyřčlenné rodině

Architekti ze studia BFDO Architects přebudovali řadový domek na konci ulice o šířce pouhých šest metrů tak, aby maximálně využili existující přední i zadní přístavbu a vnesli do prostoru maximum možného denního světla. Dům prošpikovali světlíky, prosklenými stěnami a rohy. Zasáhli také do objemu budovy a pečlivě upravili proporčnost jednotlivých místností, tak, aby dům co nejlépe sloužil čtyřčlenné rodině.
Reklama
Optimalizovaný objem budovy a změna fasády významně přispěly k tomu, že dům na konci ulice vyčnívá z řady. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Optimalizovaný objem budovy a změna fasády významně přispěly k tomu, že dům na konci ulice vyčnívá z řady. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Reklama
V dětském pokoji se šetřilo s prostorem, a tak je vybaven zvýšeným lůžkem, pod kterým je umístěn psací stůl. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

V dětském pokoji se šetřilo s prostorem, a tak je vybaven zvýšeným lůžkem, pod kterým je umístěn psací stůl. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Vystupující z řady

V brooklynské 20th Street vyniká na konci řady jeden dům. Fasáda je obložená prkny z cedrového dřeva, v přední části namořenými do tmavšího odstínu, a vstup je řešen mnohem vynalézavějším způsobem. Plot koresponduje s cedrovým obložením fasády a materiálově stejné jsou i květináče na malém předním dvorku. Architekti si pohráli s domem i z hlediska objemu.

V přední přístavbě vyřízli roh a vytvořili malou krytou verandu, která slouží jako prostor k očištění bot a zároveň je opticky spojená s interiérem díky prosklené stěně. Do domu se tedy nevstupuje přímo, tak jak je u běžných řadových domů zvykem, ale dveře jsou otočeny kolmo k ulici a vstup je tak chráněn. Tím, že došlo k otevření přední stěny, byly schody přemístěny na boční stěnu a získaly také dostatek přirozeného světla díky světlíku. Další přísun světla zajistily díky rekonstrukci prosklené rohy obývacího pokoje a jídelny, které navíc pozitivně změnily diagonální pohled na dům.

Dřevo je v domě oblíbeným materiálem, a tak se majitelé rozhodli pro velkou dřevěnou postel. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Dřevo je v domě oblíbeným materiálem, a tak se majitelé rozhodli pro velkou dřevěnou postel. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

V přední části horního patra je umístěna hlavní ložnice, kterou od ruchu domu oddělují dvoje pouzdrové dveře. Šatna s oknem má luxus přirozeného denního světla a nejlépe je na tom v tomto ohledu koupelna, jejíž západní stěna je celá prosklená. Pozadu nejsou ale ani dětské pokoje. K jasnosti interiéru přispívá i zvolený materiál – podlahy, schodiště i vestavěné police v celém domě jsou z bílého buku a tvoří tak neutrální základ.

Změna dispozice a uplatnění světlíků a prosklených rohů domu prospěly. Interiér je plný světla. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Změna dispozice a uplatnění světlíků a prosklených rohů domu prospěly. Interiér je plný světla. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Pojmout kuchyni takto velkoryse umožnilo rozšíření přístavby. Zásahy do hmoty domu však prostoru prospěly nejen v kuchyni. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Pojmout kuchyni takto velkoryse umožnilo rozšíření přístavby. Zásahy do hmoty domu však prostoru prospěly nejen v kuchyni. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Na velký jídelní stůl dopadá dostatek denního světla díky rohům, které architekti navrhli prosklít. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Na velký jídelní stůl dopadá dostatek denního světla díky rohům, které architekti navrhli prosklít. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

V jednoduché linii

Zadní přístavba byla o 4,5 m rozšířena, aby poskytla prostor pro velkorysejší kuchyni s ostrůvkem, komorou a koutkem, kde si majitelé zařídili pracovnu. V kuchyni převažuje bílá, kterou doplňují mahagonové dolní skříňky a pracovní ostrůvek obložený mahagonovými deskami. Ty se pak dále opakují v obývacím pokoji a stejný materiál je použit i na zadním, větším dvorku, do kterého je přímý vstup z kuchyně a je tak v teplých dnech dalším přirozeným rozšířením domu.

V koupelnách se dubové prvky a mahagon mísí s cementovou dlažbou a modrobílou keramickou mozaikou. Suterén je využíván jako rodinný pokoj nebo místo pro různé aktivity a koníčky, stejně jako k ukládání sportovního vybavení nebo jiných věcí, které rodině slouží ve volném čase. Neutrální základ dostává tu a tam barevné plochy, ale stále je celková koncepce domu minimalistická a důraz je kladen na čistotu stylu a jednoduché přímé linie. Prostor není zastavěn nábytkem a zařízen je vysoce funkčně.

Dům je zcela jistě jedním z příkladů příjemného bydlení v Brooklynu, jehož obliba stále roste a je vyhledávanou čtvrtí pro ty, kteří hledají k bydlení prostornější objekty, než jaké může za stejnou cenu nabídnout Manhattan.

Dubovou podlahu toalety doplňuje modrobílý keramický obklad na stěnách. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Dubovou podlahu toalety doplňuje modrobílý keramický obklad na stěnách. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Hlavní koupelna je obložená bílým obkladem a geometrickou dlažbou. Dřevěný prvek ale nechybí. Zde je v podobě čela umyvadlové skříňky. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Hlavní koupelna je obložená bílým obkladem a geometrickou dlažbou. Dřevěný prvek ale nechybí. Zde je v podobě čela umyvadlové skříňky. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

V menší koupelně je použita modrobílá mozaika. Světlíkem proudí do místnosti dostatek světla. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

V menší koupelně je použita modrobílá mozaika. Světlíkem proudí do místnosti dostatek světla. FOTO FRANCIS DZIKOWSKI

Kristýnin pohled

Když jsem poprvé listovala fotografiemi tohoto řadového domku, ani mě nenapadlo, že je ze zahraničí. Zejména díky interiéru, kde jsem našla mnoho kusů nábytku velmi podobných současné i retro domácí produkci. V obýváku bych si připadala jako doma. Líbí se mi využití barevných kontrastů, které však neruší a přirozeně doplňují základní kombinaci bílých zdí a přírodního dřeva. Všechny věci v interiéru si navzájem pohledově „rozumí“ a vytvářejí harmonicky a jednotně působící interiér, který ale rozhodně není nudný. Třešničkou na dortu je pro mě jednoduchá fasáda obložená dřevem, jež zjemňuje jinak poměrně strohou tvář domu.

řadový domek

Lokalita Brooklyn

autoři BFDO Architects

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: FRANCIS DZIKOWSKI
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat