Rodinné sídlo ve středních Čechách: Letovisko pro tři generace

Myšlenka vlastního letního sídla, ve kterém by mohla prázdniny a víkendy trávit celá rodina, všechny tři generace, je dnes stále aktuálnější. Mnoho rodin tímto způsobem upravuje domy rodičů nebo staré chalupy. V případě letního rodinného sídla od autorů Daniela Rohana a Daniela Baudise je to však novostavba postavená přímo na zelené louce.
Reklama

Bílé letní sídlo stojí doslova uprostřed zelené louky, kde nehrozí žádné střety se sousedy či ruch z ulice. Je poskládáno z několika menších domků, které na sebe navazují. Každý má typickou sedlovou střechu a odlišnou funkci. Toto členění zároveň vytváří dostatečný prostor a stejný dostatek soukromí pro všechny generace rodiny a jejích členů: rodičů, jejich dvou chlapců a prarodičů.

Bílé letní sídlo stojí doslova uprostřed zelené louky

Foto BoysPlayNice

Srdce sídla patří všem

Celá rodina se setkává v centrální části stavby, která je srdcem celého sídla. Je tu obývací pokoj s krbem, jídelna a kuchyň. Společný prostor se díky velkým posuvným oknům otvírá na jižní terasu a do zahrady. Prarodiče mají vlastní část s obytným koutem, ložnicí a hygienickým zázemím. Rodiče mají k dispozici prostornou ložnici a koupelnu. Nechybí pracovna, která může též sloužit jako pokoj pro hosty. V druhém podlaží největší části rodinného letoviska se nachází pokoj chlapců.

obývací pokoj

Foto BoysPlayNice

Terasa s pergolou i malou elektrárnou

Celkovou koncepci domu doplňuje kůlna s dílnou a kryté stání. Jižní terasa poskytuje dostatek prostoru k posezení i relaxaci. Nachází se tu i zahradní sprcha a malá větrná elektrárna. Atmosféru zpříjemňuje pergola porostlá zelení a samozřejmě samotná zahrada, ve které majitelé pěstují ovocné stromy, zeleninu i bylinky.

jídelna a kuchyň

Foto BoysPlayNice

Jaké barvy a materiály použili?

Na střechu architekti použili vlnitý plech a vlnitý polykarbonát, jako zdivo betonové tvárnice omítnuté tenkovrstvou omítkou. Celá stavba je řešena v bílé barvě s kontrastem černých okenních rámů a tmavě šedých střech. Totéž platí v interiéru: vestavěný nábytek je ze světlé překližky, světlé jsou stěny i podlahy. O to více vynikne černý krb a další tmavé detaily.

Foto BoysPlayNice

Letní sídlo ve zkratce

architektonický ateliér: DDAANN
autoři: Daniel Rohan, Daniel Baudis
spolupráce: Klára Koldová, Lucia Horkavá
lokalita: střední Čechy
projekt: 2015
realizace: 2019
zastavěná plocha: 235 m2
hrubá podlahová plocha: 176 m2
užitková plocha: 153 m2

Sabína Zavarská
foto: BoysPlayNice

Reklama

Komentovat