Rodinný dům v okrese Benešov z některých úhlů téměř není vidět

Dobře promyšlených domů zakomponovaných do svažitého pozemku není mnoho. Rodinný dům v českém okrese Benešov se přímo napojuje na svažitý terén a nejvyšší místo souvisle pokračuje zelenou střechou domu.
Reklama

Takto působí z některých úhlů pohledu zcela nenápadně, skoro jako válečný bunkr. Pokud se na něj však podíváte z jiného úhlu pohledu, překvapí vás!

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Reklama
Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Polohu domu určily i stromy

Svažitost pozemku byla v tomto případě dost výrazná, převýšení přesahuje 15 metrů na 100 metrů délky. Umístění domu logicky vyplynulo z tvaru terénu a polohy vzrostlých stromů. Samotný dům sestává ze dvou hmot – větší dvoupodlažní a menší jednopodlažní, která je k ní přidružena. Propojení s okolní přírodou dosáhli architekti ze studia SPORADICAL použitím velkých prosklení v přízemních prostorách dvoupodlažní části. V jižní polovině pozemku zůstala louka.

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Na sezonní pobyt

Spojením dvoupodlažní a jednopodlažní části vznikl prostor, který se dá využít jako venkovní terasa. Okolní duby neplní jen estetickou funkci, ale dům je na pozemku uložen tak, aby poskytovaly přirozené stínění tam, kde je potřeba, a také zachovávaly intimitu místa. Tento dům není určen primárně k trvalému bydlení, ale spíše na sezonní pobyty v rámci širší rodiny.

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Jak je řešena dispozice?

Do domu se vchází na úrovni druhého podlaží. Přes zádveří přejdete do menší samostatné obytné části s jedním pokojem, kuchyňským koutem a hygienickým zázemím. Z pokoje můžete přímo vyjít na venkovní terasu. Na vstupním patře se nacházejí také tři ložnice, společná koupelna a sauna. Schodištěm se dostanete do přízemí. Zde se nachází hlavní obytná místnost s kuchyní a jídelnou a již zmíněnými prosklením s krásným výhledem a s navazující venkovní terasou. V severní části dostaly prostor technické místnosti a toaleta.

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Část fasády je obložena modřínem

Stavební řešení oddechového domu architekti charakterizují takto: „Dům je postaven z jednovrstvého zdiva s tepelnou izolací a omítkou. Západní fasáda má dřevěný plášť z modřínových latí. Část obvodových stěn je železobetonová, vytvořena z tvárnic ztraceného bednění. Stropy jsou keramické a železobetonové. Plochá střecha je zelená, část pokrývá terasa z modřínových prken.“ Část fasády obložená dřevem harmonizuje výsledný efekt domu a poukazuje na propojení s přírodou.

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

RD Benešov ve zkratce

architektonické studio: SPORADICAL

autoři: Aleš Kubalík, Josef Kocián, Jakub Našinec, Veronika Sávová

lokalita: okres Benešov, ČR

projekt: 2013 až 2015

realizace: 2015 až 2016

Plocha pozemku: 3 950 m2

Obestavěný prostor: 785 m3

Zastavěná plocha: 160 m2

Užitná plocha: 174 m2

Sabína Zavarská
Foto: Jan Kuděj, jan.kudej@gmail.com, www.jankudej.net

Reklama
Reklama

Komentovat