Rodinný dům z kravína? Architekti ho skryli do pláště ze dřeva

Projekt, který holandští architekti nazvali „kůlna na brambory“, tvoří tři samostatné hospodářské budovy. První byla bývalým farmářským domem a je památkově chráněná, druhá je původní koňská stáj a třetí sloužila jako kravín. Dnes z nich je „bramborový“ celek jedinečný strohostí a skromností.
Reklama

Foto: Norbert Wunderling

Přeměněný soubor starých hospodářských budov nabízí pohled na bývalý život na farmě a architekti o něm s jemnou nadsázkou hovoří jako o památníku chudoby. Kvůli tomu vznikl i název – brambory byly symbolem chudoby, zároveň je to odkaz na obraz Vincenta van Gogha Jedlíci brambor.

Foto: Norbert Wunderling

Kravín přeměnili v hlavní dům

Původně majitelé uvažovali o přeměně farmářského domu na hlavní rodinný dům, ale vyžadovalo by to rozsáhlé změny a statek by přišel o to, co je pro něj charakteristické. Nakonec se rozhodli z farmářského domu vytvořit skromný penzión a na rodinný dům přestavět bývalý kravín. Velká koňská stáj dnes funguje jako flexibilní prostor, který se dá použít na společenské a kulturní události nebo jako ateliér. Každá z budov zapadá do celku, ale využívá jiný materiál.

Foto: Norbert Wunderling

Multifunkční opláštění

Architekti se snažili zachovat charakter stavby, samozřejmě bylo třeba měnit a obnovovat. Původní kravín dostal nové dřevěné opláštění i střechu. Přibyla velká okna – výřezy s výhledem na okolní krajinu. Pod lamelovým opláštěním se skrývají další dveře, které lze v létě otevřít a zlepšit větrání domu.

Dveře v opláštění zároveň slouží jako ochrana před nežádoucí zvěří nebo vloupáním. Lamely opláštění zároveň vytvářejí v interiéru příjemný stín během horkých dnů. V přízemí domu se nachází denní zóna s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, pracovna, hygienické zázemí a sklad. V podkroví jsou dvě ložnice a koupelny.

Foto: Norbert Wunderling

Rozvody skryli do komína

Moderní životní styl vyžaduje inženýrské sítě, rozvody, potrubí, které se často vedou přes střechu. Architekti však chtěli zachovat jednoduchý vzhled kůlny, a tak vytvořili komín, do kterého tyto technické záležitosti ukryli. Surové dřevo opláštění je ošetřeno vedlejším produktem ze zpracování cukrové třtiny a postaveno na hliníkové tyče. Díky vynechání hoblování dřeva se podařilo dosáhnout nižší finální ceny.

Foto: Norbert Wunderling

„Kůlna na brambory“ ve zkratce

architektonický ateliér: Julius Taminiau Architects

designový tým: Julius Taminiau, Stefani Vozila, Tom Martin, Claire Besset

plocha: 200 m2

realizace: 2019

lokalita: Holandsko

Sabína Zavarská
Foto: Norbert Wunderling

Reklama

Komentovat