Rozšíření původního domu zapasovali do terénu a nyní téměř není vidět

Líbí se vám domy, které jsou zapasované do terénu? Nejenže ho kopírují, ale jsou v něm doslova vestavěné?
Reklama
Felderhof House

Foto: Oskar da Riz

Navenek působí nenápadně, přitom v interiéru máte maximální pohodlí pro moderní život. Pavol Mikolajcak takovýmto způsobem vyřešil rozšíření původní stavby.

Prosklená fasáda

Foto: Oskar da Riz

Pohoda ve svahu

Tento rozený Levočan je autorem různých velmi poutavých návrhů rodinných domů a chat, hlavně v zahraničí. Jeho extravagantnímu, ale zároveň racionálnímu uvažování se nevymyká ani projekt rozšíření starého statku v lůně přírody. Výsledek?

Ze svahu vykukuje jen pár oken ukrytých starým domem, skalami a dřevěným plotem. Přesto, že je vsunutý do svahu, poskytuje dostatek světla a prostoru.

statek

Foto: Oskar da Riz

Aby staré zůstalo

Mladý majitel statku v oblasti Felderhof už od začátku věděl, že tato lokalita a historické hospodářské stavby na ní mají velmi silný potenciál. Ještě před zadáním rekonstrukce nebo rozšíření existujících budov se rozhodl vyzkoušet bydlení na tomto místě. Po dvou letech bydlení v původní stavbě zjistil, že chce ponechat dom tak, jak je, i když mu plně nevyhovuje. Stejně tak trval na tom, aby původní stáj nadále plnila svou funkci.

obývací pokoj

Foto: Oskar da Riz

Stále něco chybělo

Jednoznačně však stavba nevyhovovala potřebám moderních lidí, ještě něco jí chybělo.

„Považoval jsem za potřebné začlenit do rekonstrukce některé aspekty moderního bydlení a najít rovnováhu mezi současným životem a historickou autenticitou. Nová stavba neměla nijak rušit původní, ale zároveň měla dotvořit nový funkční celek,“ vysvětluje zadání Pavol Mikolajcak.

společenské prostory obýváku s jídelnou

Foto: Oskar da Riz

Most z minulosti do současnosti

Prosklená fasáda vykukující zpod kopce zeminy vtahuje přírodu do interiéru. Uvnitř za sklem jsou společenské prostory obýváku s jídelnou a ložnice. Vysoký strop s pásem světlíků vytváří vzdušný prostor. Nevěřili byste, že uprostřed svahu. Starou a novou budovu spojuje nenápadné schodiště. Kráčejíce po něm budete mít pocit, že kolem vás plynou staletí. Tuto myšlenku podporují i použité materiály: přírodní kámen, pohledový beton, ocel a dřevěné povrchy.

koupelna

Foto: Oskar da Riz

„Rozšíření Felderhofu ukazuje, jak se dá historická budova doplnit o moderní, kvalitní obytnou část bez narušení původního charakteru chráněné stavby,“ doplňuje architekt Pavol Mikolajcak.

rodiny dum

Foto: Oskar da Riz

Felderhof House ve zkratce

architektonické studio: Pavol Mikolajcak Architekten

autoři: arch. Pavol Mikolajcak

lokalita: Villandro, Itálie

plocha: 240 m2

rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Oskar da Riz

Reklama

Komentovat