Rybářský dům si po rekonstrukci zachoval původní identitu a dnes je krásným místem pro odpočinek

V portugalském městě Trafaria na levém břehu řeky Tejo stál rybáře dům. Spíše šlo už jen o zříceninu starou přibližně století. Architektům, kteří tento dům nedávno zrekonstruovali, se podařilo zachytit příběh domu i jeho historii do nové podoby.
Reklama

Jak se v domě žilo kdysi

Architekti z ateliéru InesBrandao Arquitectura při prvotní obhlídce domu, který se nacházel ve špatném technickém stavu, pátrali po jeho minulosti. Setkali se s paní, která kdysi žila v horním patře hlavní části domu a vyprávěla jim, jaké bylo žít na tomto místě. Architekty překvapilo, že tento malý dům byl rozdělen na dvě rozdílné části – jeden byt se nacházel v přízemí a druhý v podkroví bez jakékoliv infrastruktury.

Reklama

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Před rekonstrukcí

Z čeho byl původně postaven?

Nebylo to lepší ani se samotnou konstrukcí domu. Byla vyrobena z kdysi snadno dostupných a levných materiálů: písek, hlína, kámen, mušle, malé kousky keramiky, dřevo. Během dvacátého století původem rybářská osada degradovala. Byla zde postavena sila a další průmyslová zařízení, přičemž typické domy rybářů byly nahrazeny nelegálními konstrukcemi.

Nejdůležitější bylo zachovat identitu

„Vzhledem k tomuto scénáři bylo zřejmé, že budeme muset čelit tomuto trendu. Považovali jsme za nezbytné zachovat původní obraz této stavby, její identitu a přizpůsobit ji potřebám současných majitelů – mladé francouzsko-portugalské rodiny,“ vysvětlují architekti svůj postup. Mladá rodinka ze starého domu chtěla mít místo, kde by mohli odpočívat, a které by případně krátkodobě pronajímali s tím, že v budoucnu by v domě chtěli žít natrvalo.

Z oken se staly dveře

Na pozemku se nachází samotná hlavní budova domu, garáž a přístavba. Cílem architektů bylo z hlavního domu vytvořit prostor plný přirozeného světla, propojený s exteriérem. Některá okna proměnili na dveře, zbourali všechny překážky, které jim bránily v dosažení cíle. Vstup se po rekonstrukci nachází v přistavené části mezi hlavní budovou a garáží.

Upravili i střechu

V přízemí hlavní budovy se nachází otevřený společenský prostor zahrnující funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Předělený je jen schody. V patře najdete dvě ložnice s jednou koupelnou a studovnu. Úprav se dočkala i střecha. Jedna část má původní design, druhá má upravený sklon na 20 °, aby se daly lépe využít půdní prostory pro účely bydlení a také kvůli přístupu světla.

Skladovací box se sprchou a grilem

V nově vybudovaném prostoru obloženém dřevem se nachází místo pro uložení kol, surfů a podobně. Zároveň zde je sprcha, gril, venkovní umyvadlo, lavice. Tato ministavba pomohla změnit uspořádání venkovního prostoru a oddělit parkovací místo od soukromé zahradní plochy. Ve staré garáži vznikl samostatný apartmán pro hosty.

Rybářský dům ve zkratce

Architektonický ateliér: InesBrandao_Arquitectura

Hlavní architekt: Ines Brandao

Tím: Ines Brandao, Henrieta Selcová, Joao Aires Neves
Lokalita: Trafaria, Portugalsko
Rok realizace: 2017
Hrubá zastavěná plocha: 204 m2

Sabína Zavarská
Foto: Ines Brandao

Reklama
Reklama

Komentovat