Skutečná výzva pro architekty: Dům, který spojuje dva břehy

Projekt tohoto domu se stal pro architekty výzvou. Překvapil i samotného klienta. Původní ideu vytvořit druhý dům na opačném břehu architekti změnili na dřevěnou konstrukci – most, který břehy spojuje.
Reklama
Bridge House

Foto Ivan Ovčinnikov

Otevřený, vzdušný a příjemný dům

Tento dům není určen k trvalému bydlení, ale spíše jako ateliér v přírodě s množstvím inspirace, případně jako víkendová chata. Hlavní obytný prostor je otevřený, ale funkčně členěný na obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, najdete zde i příjemný koutek pro hraní šachů či hru na klavír.

Za kuchyní se nachází samostatná ložnice a hygienické zázemí. V hlavní obytné zóně je v prostoru nad kuchyňskou linkou v podkroví spací kout. Majitelé se do něj dostanou stylovým žebříkem uprostřed.

Bridge House

Foto Artem Lasovsky

Jeden břeh, druhý břeh

Nad jedním břehem je umístěna terasa s rozměrem téměř šedesát metrů čtverečních. Je skryta pod prodloužením střechy do strany a kromě příjemného posezení tady najdete i vzrostlý strom, který koření hluboko pod úrovní domu.

Na opačné straně mostového domu se nachází samostatné apartmá s vlastním vstupem, malou kuchyňkou s prostorem na spaní a koupelnou. Interiér v barvách černé a bílé zjemňují hnědá křesla a bílé závěsy.

Bridge House

Foto Artem Lasovsky

Dřevo, mosty, pilíře

Veškeré nosné konstrukce jsou vyrobeny ze dřeva. Terasa podél hlavní obytné zóny tvoří zároveň most, po němž se dá přejít z jednoho břehu na druhý. Střechu, která přesahuje nad „most“, podporuje masivní konstrukce s vertikálními a šikmými pilíři. Za ní se nacházejí čtyři velké prosklené plochy, na které navazují dveře.

Bridge House

Foto Artem Lasovsky

Z tohoto „mostu“ se snadno dostanete na dvě dřevěné terasy spojené schody v různých výškových úrovních, které se nacházejí při vstupu do samostatného apartmá. Zrcadlení konstrukce domu ve vodě pod ním vytváří zajímavé obrazy v každém ročním období.

Bridge House ve zkratce

architektonický ateliér: BIO-architects

architekti: Ivan Ovčinnikov, Lev Anisimov

lokalita: Zaokskij, Rusko

realizace: 2018

celková plocha: 150 m2

Sabína Zavarská
Foto: Artem Lasovsky, Ivan Ovčinnikov
Video: Maxim Badulin

Reklama

Komentovat