Snaha o zachování starých stromů na pozemku vyústila do nepravidelného tvaru domu

I vy toužíte po domě, který by byl příjemný, harmonický, poskytoval by pohodlí celé rodině, ale zároveň byste se v něm cítili jako na dovolené?
Reklama

Foto: Charles Davis Smith, FAIA 

Krb jako srdce domu

Základem rodinného domu s charizmatem chaty je jednoduchá forma, hra s tvary, sedlová střecha, „tělo“ ze dřeva a výrazný krb, který tvoří srdce domu. Samozřejmostí jsou propojené vnitřní a venkovní prostory. Architekti místo rustikální estetiky charakteristické pro chaty zvolili „vykřesávanou“ formu domu s rovnými přísnými liniemi. Takto se dům-chata lépe včlení do městského prostředí a plně akceptuje krásné stromy, které k pozemku patří.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Nepravidelný půdorys i výška

Tvar půdorysu a výška jednotlivých částí stavby vyplynuly z jedinečných podmínek pozemku. Diktovaly je především stávající vzrostlé stromy. Díky nim vznikl nepravidelný fazetový tvar hlavní budovy a části stavby s různou výškou. Umístění domu mezi stromy zároveň vytváří příjemnou atmosféru a obaluje ho vlastní soukromou bublinou. Díky stromům je izolovanější a působí klidněji než nedaleké městské stavby.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Světlý a útulný interiér

V interiéru sehrává klíčovou roli světlo a útulnost. Teplo dovnitř architekti vnesli bohatým použitím dřeva, dřevěných stropů, které v kombinaci s bílou barvou vyznívají čistě a svěže. S dřevem kontrastují šedo-červené cihly krbu. Stejné jsou použity k oddělení zadní verandy od okolí. Za touto cihlovou stěnou je umístěna venkovní sprcha.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Denní část se třemi funkcemi

Hlavní obytná místnost spojuje kuchyni s pracovním ostrůvkem, jídelnu a obývací pokoj do jednoho celku. Hned u krbu se nacházejí schody do horního podlaží. Všimněte si příjemného koutku s lavicí, který vznikl pod schody. Zajímavě jsou řešeny i koupelny, které prostor „zchladily“ šedo-bílým cihlovým obkladem. Pod umyvadlem je dlouhá dřevěná skříň. V přízemí se nachází ložnice rodičů, v poschodí jsou další dvě.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Terasa, veranda i balkón

Ze společenské zóny, ale i ze soukromých částí, se dá vyjít do venkovních prostorů. Není to jen zadní veranda, jíž se dá projít na zahradu. Dům má i přední verandu a několik soukromých teras.

Atmosféru exteriéru v přední části domu dotváří velký jilm, který architekti také zachovali. Obytnou zónu v přízemí spojují se zahradou posuvné skleněné dveře. Početná okna různých rozměrů vnášejí do interiéru světlo různé intenzity během celého dne, a samozřejmě i výhledy na stromy, pamětníky pozemku.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Kousek od hlavního domu stojí domek pro hosty. Jsou od sebe odděleny malým soukromým nádvořím.

Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Hewn House ve zkratce

architektonický ateliér: Matt Fajkus Architecture

autoři projektu: Sarah Wassel, David Birt, Matt Fajkus

lokalita: Austin, Texas, USA

plocha: 233 m2

pozemek: 587 m2

realizace: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Charles Davis Smith, FAIA

Reklama

Komentovat