Sofistikované bydlení v kopci aneb dům se skleněnou „hlavou“

Na svahu s působivým výhledem na město Warburg vyrostl rodinný dům, při jehož výstavbě investor dovolil řídit se neméně působivým a zároveň vysoce prakticky pojatým architektonickým konceptem. Hlavní užitné místnosti vynikají výraznou dávkou transparentnosti a bourají často hranice mezi interiérem a exteriérem. Významně k tomu přispívají velkoformátové prosklené stěny z hliníkových fasádních, okenních a dveřních profilů Schüco.
Reklama

Jen stěží byste hledali krásnější výhled. Pozemek má půlkruhový půdorys a v jeho středu dříve stála budova z roku 1955. Byl to jednopodlažní dům v tamním tradičním stylu se sedlovou střechou a orientací paralelně se svahem, nechybělo podkroví a dominantní vikýř. Stávající objekt, domov rodičů investora, byl v roce 1987 kvůli rozrůstající se rodině rozšířen o přístavbu v postmoderním stylu. Místní lidé stavbu příznačně nazývali „domem v kolébce“. Výhled je orientován na jihovýchod, ve svahu pod domem se rozléhá město Warburg s okolím, na obzoru pak zřícenina hradu Desenberg na vyvýšenině sopečného původu v jinak rovinné oblasti Warburger Börde.

Soutěž na nový projekt

Myšlenku starý objekt rekonstruovat majitel rychle přehodnotil. Náklady by byly stejné jako na novostavbu, navíc s omezením v dispozičním řešení a celkovém designovém konceptu. Po definitivním rozhodnutí o nové výstavbě byl projekt svěřen do rukou čtyř místních architektonických firem. Přičemž investor architektům ponechal velmi volné ruce. Požadavky byly vymezeny pouze těmito oblastmi: počet osob, transparentnost, otevřenost, moderní pojetí a energetická efektivnost objektu. Vítězný návrh předložila firma Ladleif Architekten z města Kassel. Ukázalo se, že klient byl otevřený odvážnému a mimořádnému konceptu, který charakterizuje podélné, tyčovité provedení budovy, posazené kolmo do svahu. Přičemž jedna třetina délky objektu se v podstatě vznáší v kopci. Hlavní obytné zóny jsou umístěny ve dvou úrovních nad sebou, vždy s orientací v přední části s výhledem. V přízemí se nachází kuchyň s výraznou prosklenou plochou, umožňující rozhled. V horním patře mají majitelé obývací část s terasou a excelentním pohledem do okolí.

Část zadání z dílny Ladleif Architekten popisuje venkovní prostor se zdmi a terasami z pískovce, které vycházejí z půlkruhového půdorysu pozemku a integrují v sobě původní stromy a zeleň.

Část zadání z dílny Ladleif Architekten popisuje venkovní prostor se zdmi a terasami z pískovce, které vycházejí z půlkruhového půdorysu pozemku a integrují v sobě původní stromy a zeleň.

Obývací prostor a terasa v prvním patře. Velké posuvně zdvižné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI v šířce 6,44 m a výšce 2,67 m. Prosklená část střechy zajišťuje dostatečný přísun světla.

Obývací prostor a terasa v prvním patře. Velké posuvně zdvižné dveře ze systému Schüco ASS 70.HI v šířce 6,44 m a výšce 2,67 m. Prosklená část střechy zajišťuje dostatečný přísun světla.

Dialog mezi moderními a pro danou oblast typickými materiály

Variace v provedení fasády přispívá k diferenciaci budovy a obytných zón. Nejvyšší podlaží s přesahem má zezadu odvětrávanou fasádu z eternitových panelů v odstínu červeného vína. Okenní profily a osvětlovací prostory jsou do pláště z cementovláknitých desek integrovány v horizontální poloze. Důležité je jejich hlubší zapuštění kvůli prostoru pro skryté externí zastínění. Fasáda v přízemí, kde se nachází hlavní vstupní zóna a prostorná kuchyň, v sobě střídá transparentní a uzavřené plochy. Otevírá se směrem do údolí, kde celoprosklený roh v celé výšce patra umožňuje nejen během vaření výhled do krajiny. Z kuchyně a jídelny jsou na dohled také vstupní vrátka na pozemek. Zpředu pod kuchyní a přilehlou terasou objekt sedí na podstavci z pískovce z řeky Weser, který lemuje prostor kolem teras a vytváří zázemí pro podzemní garáže. Právě tento prvek do projektu navrací původní materiál, z pískovce jsou postaveny historické hraniční zdi ve svahu kolem pozemku.

Transparentní prostor kuchyně a kryté terasy v přízemí. Konstrukčně jde o kombinaci posuvného systému Schüco ASS 70.HI s pevnými částmi z fasádního systému Schüco FW 50+.SI.

Transparentní prostor kuchyně a kryté terasy v přízemí. Konstrukčně jde o kombinaci posuvného systému Schüco ASS 70.HI s pevnými částmi z fasádního systému Schüco FW 50+.SI.

Hliníkové profily v odstínu šedá mat TIGER s metalickou texturou barevně ladí s červenou fasádou, bílými stropy a zdmi, dřevěnými masivními prkny i šedými deskami z čediče na podlaze.

Hliníkové profily v odstínu šedá mat TIGER s metalickou texturou barevně ladí s červenou fasádou, bílými stropy a zdmi, dřevěnými masivními prkny i šedými deskami z čediče na podlaze.

Bez překážek mezi vnitřním a vnějším prostorem

Prosklené stěny významně přispívají ke kvalitě života v domě, zejména se jedná o otevíratelné plochy v kuchyni v přízemí a v obýváku v horním patře. Vizuálně i funkčně boří prosklené fasádní a posuvné systémy hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem. Tím spíše, je-li možné tyto stěny otvírat za hezkého počasí a obydlí si přirozeně rozšířit o prostor teras a nejen ten … Popsané slučování a využívání vnitřního a vnějšího prostoru téměř bez hranic vedlo k volbě jednotného materiálu na podlahách, v přízemí architekt vybral čedičové desky, do prvního patra pak tvrdá a odolná dubová prkna.

Špičkové technologie

Ve fázi plánování se při volbě fasádních materiálů diskutovalo třeba o oceli a mědi. V rámci zasklených ploch však byly jednoznačně a bez jakýchkoli pochyb vybrány vysoce kvalitní hliníkové profily. Zadáním byla touha po úzkých pohledových šířkách, automatizovaném ovládání, jednotném minimalistickém vzhledu pro okna, dveře, pevná zasklení i stropní okna zároveň. Vzhledem k impozantním rozměrům elementů bylo zapotřebí myslet také na vysokou statickou únosnost. Profily jsou vybaveny vysoce tepelně izolovanými bezpečnostními trojskly, přičemž hmotnost jednotlivých skleněných tabulí je přibližně 500 kg. Velikost těchto elementů i jejich váha vyžadují speciální technologii při kompletaci s hliníkovými profily i odpovídající techniku pro instalaci v místě realizace. Ve spojení s vysoce tepelně izolovanými profily německé značky Schüco ze série HI (High Insulated) a maximálně izolovanými profily ze série SI (Super Insulated) dosahují elementy výborných U hodnot (Ug 0,7 W/m²K; Uw < 1,0 W/m²K).

Kuchyň v přízemí s výhledem jak z kokpitu letadla. Umožňují ho dvě prosklené stěny sbíhající se v rohu (6,11 x 2,5 m a 7,37 x 2,5 m).

Kuchyň v přízemí s výhledem jak z kokpitu letadla. Umožňují ho dvě prosklené stěny sbíhající se v rohu (6,11 x 2,5 m a 7,37 x 2,5 m).

Přechod k původní, v roce 1987 renovované, budově (sousedící zleva). Ta nabízí dalších 120 m2 prostoru pro hosty a rodinu. Plochy s pevným zasklením (Schüco FW 50+.HI v rozměru 10,71 x 2,5 m) i prosklené dveře do objektu vnášejí dostatek denního světla.

Přechod k původní, v roce 1987 renovované, budově (sousedící zleva). Ta nabízí dalších 120 m2 prostoru pro hosty a rodinu. Plochy s pevným zasklením (Schüco FW 50+.HI v rozměru 10,71 x 2,5 m) i prosklené dveře do objektu vnášejí dostatek denního světla.

Instalace a odstíny

Technologicky je nejvíce sofistikovaná stěna s posuvnými dveřmi ze systému Schüco ASS 70.HI v kombinaci s pevnými plochami z fasádního systému Schüco FW 50+ HI, použita byla v kuchyni a obýváku. Realizaci zajistila firma Budo Metallbau GmbH z Warburgu. Profily pevných částí jsou dokonale zapuštěny na úroveň podlahy, pohyblivé plochy jsou vedeny na kolejnicích vsazených do podlahy. V celém prostoru je tak dokonale bezbariérový přístup, přispívá k tomu i výtah umístěný v zadní části objektu. Výjimečnost hliníkových profilů Schüco, instalovaných ve fasádě i střeše, spočívá také v jejich povrchové úpravě. V tomto případě investor vybral kvalitní strukturovaný povrch TIGER v šedém odstínu a matném provedení, který krásně harmonizuje s čistotou a blyštivostí skla. Souhru barev na fasádě doplňuje výrazný odstín červeného vína, který kontrastuje s bílými plochami na zdech a stropech.

Energetická efektivnost a soběstačnost

Vyjma designu a funkčnosti byl při návrhu důraz kladen na oblast energetické efektivnosti a udržitelnosti. Klient požadoval využití regenerativních zdrojů energie, přičemž vyloučil závislost na jediném zdroji. Ideálem se stala kombinace kotle na pelety a plynového kondenzačního kotle. Teplou vodu po celý rok zajišťují solární termické kolektory, umístěné na ploché střeše. Rodinný dům je v obou poschodích vybaven podlahovým topným systémem a ventilačním systémem integrovaným do fasády. O přísun čerstvého vzduchu v obytné části se tak stará decentralizovaný větrací systém s rekuperací tepla. S takto „soběstačně“ nastavenými opatřeními dosahuje nová budova velmi dobrých výsledků ve spotřebě a úsporách energie.

www.schueco.cz

ZDROJ: PR článek společnostu Schüco CZ

Reklama
Reklama