Starý mezonet proměnili ve funkční rodinný dům pro rodiče se dvěma dětmi

Projekt De Gaspé House, který se nachází v samém srdci čtvrti Villeray, přinesl zásadní renovaci stávající budovy, jejíž fasáda prošla v průběhu času různými proměnami a ztratila většinu svých původních prvků.
Reklama

Starý mezonet včetně garáže a různých přístaveb byl proměněn ve funkční rodinný dům pro rodiče se dvěma menšími dětmi.

společesnký prostro

Obyvatelé domu jsou díky otevřenému řešení a rozložení jednotlivých zón v neustálém kontaktu, ale v prvním patře mají i dostatek vlastního prostoru a soukromí. FOTO MAXIME BROUILLET/V2COM

Dům před rekonstrukcí vypadal jako slepenina neslučitelných přístavků a kompletní revitalizace nebyla vůbec možná. Projektanti se proto rozhodli vytvořit moderní fasádu, která by se bezproblémově integrovala do okolního bytového fondu. Vybrány byly tmavé hliněné cihly, jež respektovaly vzhled okolních budov, a ty ve vnitřním prostoru doplnilo dřevo a nerezový plech.

Lamelový regál opticky rámuje obývací pokoj

Lamelový regál opticky rámuje obývací pokoj a zároveň tvoří bezpečnostní prvek v prostoru schodiště. FOTO MAXIME BROUILLET/V2COM

Uvnitř domu byl poblíž vchodu vybudován kompaktní blok, ve kterém je umístěna koupelna, šatna a další univerzální úložný prostor a který odděluje předsíň od obytné zóny. Když ho minete, ocitnete se v kuchyni, z níž se vám otevře pohled do všech společných prostor.

Jednu stěnu vestavěného bloku tvoří kuchyňské skříňky dosahující až ke stropu. Je v nich dostatek úložného místa a vešly se tam i spotřebiče. Pracovní plochu zajišťují dva rovnoběžně rozmístěné kuchyňské ostrůvky pokryté tenkým plechem z nerezové oceli, který odráží světlo a přispívá k ještě větší světlosti interiéru.

Nad nimi jsou v kolejničkách umístěna posuvná bodová světla. Ta spolu s posuvnými dveřmi vytvářejí hranici kuchyně a lícují s vestavěným blokem. Prostor působí velice vzdušně a nerušeně vstupuje do obytné části.

Obývací pokoj těží z dvojnásobné výšky stropu, díky níž je zajištěn přístup denního světla z prvního patra do přízemí. Prostor obývacího pokoje je orámován dvěma panely z dřevěných lamel, které si pohrávají s vnímáním jeho prostorových hranic obyvateli.

Na jedné straně se elegantní regál zakusuje do místnosti s dvojitou výškou a působí jako obrazovka, která schovává schody. Tenké bílé ocelové police jsou integrovány do dřevěných mříží a vytvářejí kontrast s oranžovou stěnou za schodištěm.

Na druhé straně obývacího pokoje se nachází most (nebo chcete-li galerie) se zábradlím vyrobeným ze stejných materiálů. Tady je strategicky umístěna pracovna rodičů, ze které mají přehled o tom, co se děje v domě.

V prvním patře, ze kterého se shlíží na dění v obytné zóně, jsou umístěny ložnice, koupelny a otevřená pracovna. FOTO MAXIME BROUILLET/V2COM

Po schodišti se dostaneme do velké chodby vedoucí do ložnic a koupelny. V hlavní koupelně je světlík, který má stejnou šířku jako samotná místnost. Ta je tak doslova zaplavena přirozeným světlem, jež se odráží od bílých keramických stěn, volně stojící vany a velkého zrcadla nad ní.

Podlaha s šestihrannou mozaikovou dlažbou a vodorovné povrchy z masivního dřeva působí jako kontrastní prvky ve vztahu k všudypřítomné bělosti koupelny.

Vnitřní terasa domu

Vnitřní terasa v teplých měsících významně rozšiřuje životní prostor rodiny. Fasáda je obložena dřevem a vlnitým plechem. FOTO MAXIME BROUILLET/V2COM

V zadní části byl zachován původní objem domu, ale odstraněním části prvního patra vznikla úžasná terasa. Tím se zmenšila hmota budovy a zároveň zahrada získala další přirozené světlo a otevřenější pohled. Fasáda prvního patra byla opatřena pozinkovaným vlnitým plechem, aby se odlehčila uzavřená vnější plocha.

Do dřevěného bloku pohledově vycházejícího z nitra domu umístili architekti garáž. Tím podpořili kontinuitu mezi interiérem a exteriérem, kterou zajišťuje i dřevěná podlaha spojující kuchyň a venkovní terasu.

Bílé obložení stěn doplňuje černá mozaiková dlažba a přírodní dřevo na vodorovných plochách koupelny

Bílé obložení stěn doplňuje černá mozaiková dlažba a přírodní dřevo na vodorovných plochách. FOTO MAXIME BROUILLET/V2COM

Profil

Majitelé

rodina se dvěma malými dětmi

lokalita

Montréal Canada

Autoři projektu

la SHED architecture

Text: Martina Paulová
Foto: Maxime Brouillet/v2com
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat