Studentské bydlení, které může být inspirací pro všechny

Studentské bydlení, které může být inspirací pro všechny

28. 01. 2015
Diskuze (0)
Sdílet

Malý opuštěný pozemek v epicentru univerzitního života v kanadském Montrealu znovu ožil díky originálnímu projektu moderního studentského ubytování. Originální nápad i provedení vnitřních prostor od ateliéru KANVA se nám natolik líbily, že jsme se rozhodli vám ho představit. Myslíme si, že zde můžete najít i spoustu neotřelých tipů pro soukromé bydlení.

Výběr materiálů byl podřízen charakteru místa − to se totiž nachází v městské památkové zóně, a tak byla škála do značné míry omezená. Místo počátkem 20. století osiřelo kvůli požáru, který srovnal se zemí původní budovu z 19. století. Tato tragédie představuje ovšem jen jednu z narativních linií tohoto místa. Historický kontext se také stal hlavní inspirací pro tento urbanistický renovační projekt, který měl za úkol prozkoumat novou techniku úpravy betonového povrchu – „fotoreliéf“. Díky ní mají teď betonové panely možnost vyprávět příběh.

Vstup do budovy je odkazem na typický prvek montrealské architektury, „porte-cochère“, chráněný průjezd určený koňským povozům, a poskytuje tak intimní přístup do budovy.

Vstup do budovy je odkazem na typický prvek montrealské architektury, „porte-cochère“, chráněný průjezd určený koňským povozům, a poskytuje tak intimní přístup do budovy. Foto: Marc Cramer

Jednotlivé výjevy, které se objevují na fasádě budovy, jsou ve skutečnosti okénka z filmu Montreal Fire Department on Runners od Thomase Edisona z roku 1901. Snímek byl pečlivě vybrán pro svou kontextuální i historickou relevanci – odkazuje tak k velkému ohni, který zničil původní budovu, i k osobnosti plodného vynálezce Edisona, jehož objevy výraznou měrou přispěly k rozvoji pohyblivých obrázků, a tak i filmu. A po něm byla také nová budova pojmenována – Rezidence Edison.

Vedle neutrálních barev šedé a bílé se v exteriéru i interiéru jako oživující, osvěžující prvek objevují žluté akcenty. Na stěnách, stropu, podlaze i na fasádě nebo v zahradě.Foto: Marc Cramer

Vedle neutrálních barev šedé a bílé se v exteriéru i interiéru jako oživující, osvěžující prvek objevují žluté akcenty. Na stěnách, stropu, podlaze i na fasádě nebo v zahradě. Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Metoda speciálního texturování betonu umožňuje přenést na betonovou plochu fotografii. Zajímavé použití této technologie vtisklo jinak hrubému a „brutálnímu“ materiálu hravý a flexibilní charakter.Foto: Marc Cramer

Metoda speciálního texturování betonu umožňuje přenést na betonovou plochu fotografii. Zajímavé použití této technologie vtisklo jinak hrubému a „brutálnímu“ materiálu hravý a flexibilní charakter. Foto: Marc Cramer

Účel budovy – studentské bydlení − vyplynul celkem přirozeně z blízkosti univerzitního kampusu. Budova je rozdělena do dvou částí, z níž jedna plní funkci veřejnou, společenskou a druhá privátní. Rezidence nabízí 30 individuálních pokojů a obytné prostory, jako jsou kuchyně, klubovna či obývací pokoj.

Každý studentský pokoj je navržen jako optimální modul, vybavený na jedné straně od podlahy po strop praktickými úložnými prostory, lemujícími výklenky určené pro postel a pracovní stůl. Foto: Marc Cramer

Každý studentský pokoj je navržen jako optimální modul, vybavený na jedné straně od podlahy po strop praktickými úložnými prostory, lemujícími výklenky určené pro postel a pracovní stůl. Foto: Marc Cramer

Kuchyně je vybavena jednoduše v minimalistickém duchu, bílé provedení dává vyniknout syrové kráse betonových ploch. I zde najdeme nenápadně zakomponovaný žlutý akcent v podobě barových stoliček.

Kuchyně je vybavena jednoduše v minimalistickém duchu, bílé provedení dává vyniknout syrové kráse betonových ploch. I zde najdeme nenápadně zakomponovaný žlutý akcent v podobě barových stoliček. Foto: Marc Cramer

Příjemné zvýšené posezení ve společné jídelně nabízí místo ke stolování, konzultacím studijních problémů a navečer se může změnit třeba v místo pro servírování drinků a občerstvení při bujaré studentské párty.Foto: Marc Cramer

Příjemné zvýšené posezení ve společné jídelně nabízí místo ke stolování, konzultacím studijních problémů a navečer se může změnit třeba v místo pro servírování drinků a občerstvení při bujaré studentské párty. Foto: Marc Cramer

Ve společném obýváku (klubovně) mohou studenti využít pohodlné sezení s knihou. Vybrat si mohou mezi konzervativně šedými pohovkami, rozveselenými pruhovanými polštáři, a sytě žlutými sedacími vaky. Foto: Marc Cramer

Ve společném obýváku (klubovně) mohou studenti využít pohodlné sezení s knihou. Vybrat si mohou mezi konzervativně šedými pohovkami, rozveselenými pruhovanými polštáři, a sytě žlutými sedacími vaky. Foto: Marc Cramer

Všechny soukromé místnosti jsou situovány do klidné zahrady, která poskytuje ubytovaným chráněné prostředí pro relaxaci. Boční fasáda ani zahrada neopouštějí původní koncept a kinematografickou strategii. Společné prostory jsou pak umístěny ve veřejné části, otočené směrem k rušné Univerzitní ulici, a jsou navrženy tak, aby nabízely maximální variabilitu a podněcovaly sounáležitost obyvatel koleje.

Žlutý akcent na šedém pozadí se objevuje i v zadní části exteriéru: na fasádě a dvorku. Strohému vzhledu zděné budovy tak dodává svěží, mladistvý vzhled, což i odpovídá jejímu účelu. Foto: Marc Cramer

Žlutý akcent na šedém pozadí se objevuje i v zadní části exteriéru: na fasádě a dvorku. Strohému vzhledu zděné budovy tak dodává svěží, mladistvý vzhled, což i odpovídá jejímu účelu. Foto: Marc Cramer

Zadní schodiště na boční fasádě je primárně funkčním prvkem, ale nelze mu upřít ani jistý estetický efekt. Díky použití kovu v jeho původní barevnosti povrch fasády nijak neruší, naopak s ním konvenuje. O jediný výrazný prvek se tak stará průhled do žlutých chodeb, který vynikne obzvláště při umělém osvětlení. Foto: Marc Cramer

Zadní schodiště na boční fasádě je primárně funkčním prvkem, ale nelze mu upřít ani jistý estetický efekt. Díky použití kovu v jeho původní barevnosti povrch fasády nijak neruší, naopak s ním konvenuje. O jediný výrazný prvek se tak stará průhled do žlutých chodeb, který vynikne obzvláště při umělém osvětlení. Foto: Marc Cramer

Text: red
Foto: Marc Cramer
Zdroj: V2com

Kategorie: Návštěvy domů Studentský nábytek
Tagy: stavebni materialy student studentsky pokoj ubytopvani
Sdílejte článek

Diskuze